Efter en times tid – eller mange flere – ved skærmen kan den komme snigende. Måske nøjes den med at ligge på lur i baghovedet, men den kan også sætte ind med et voldsomt frontalt angreb.
De fleste kender den. Hovedpinen der dukker op på arbejdet. Den behøver ikke nødvendigvis at have noget med arbejdet at gøre; årsagerne kan være mange: Du kan lide af migræne eller en anden voldsom hovedpineform (se artiklen side 17). Eller du kan have en hovedpine hvor du føler skyld: ”Jeg skulle nok ikke have drukket de sidste par øl i går” eller ”jeg kom vist lige lidt for sent i seng”. Mange kender også følelsen af tunghed i den trykkende luft lige før et tordenvejr, og hos nogle mennesker kan lufttryksændringer fremkalde hovedpine. I den mere kuriøse afdeling for årsager til hovedpine finder vi hovedpinepiller. Ja, du læste rigtigt. For mange smertestillende piller kan faktisk give hovedpine.
Men der findes også en række udløsende årsager som kan knyttes direkte til arbejdssituationen, og dem kan det være en god ide at afdække – og gøre noget ved. Du kan finde inspiration i denne tjekliste.
Sørg for rigeligt frisk vand. For lidt vand eller for meget kaffe kan give hovedpine.
Hvordan har dit blodsukker det? Det skal gerne holdes stabilt hele dagen. Sørg for små sunde mellemmåltider som fx lidt mandler, en rugbrødsmad eller et stykke frugt.
Få tjekket om du trænger til briller, eller om du har de rigtige briller.
Tjek ved samme lejlighed om lyset er som det skal være. Er der lys nok til at du kan se det du skal se, eller er der lys der blænder? Dårlig belysning på arbejdspladsen kan resultere i muskelsmerter og hovedpine, viser forskning.
Sørg for at få frisk luft ved at lufte ud flere gange i løbet af dagen. Mange steder er det accepteret at personalet forlader arbejdspladsen for at trække lidt frisk luft. Undgå tobak.
Er der ro i dine omgivelser? Støj og uro kan være en kilde til irritation, der sætter sig som en spændingshovedpine. Hvis I sidder på et fælleskontor, skal I måske have en politik eller aftale om støj – eller der kan være brug for støjdæmpning eller afskærmning.
Får du rørt dig i løbet af dagen? Gode arbejdsstillinger gør det ikke alene. Bevægelse, fx et par raske ture til kopirummet, op og ned af trapperne eller rundt om blokken sætter gang i blodomløbet og forebygger hovedpine.
Vær opmærksom på dine arbejdsstillinger. Sid med afslappede skuldre og lang lige nakke. Bordets og skærmens højde er omdrejningspunktet, og ja, faster Edith havde ret når hun bad dig rette ryggen – det hjælper dig til en god nakkestilling uden spændinger. Få evt. hjælp af en fysioterapeut, eller gå fx ind på www.krop-fysik.dk eller www.amk.kk.dk(Arbejdsmiljø København) og se hvordan en skærmarbejdsplads bør indrettes.
Vær opmærksom på dit stressniveau. Det gør ikke spor at du travlt en gang imellem, men du skal have tid til hvile og restitution. Her vinder metoden Mindfulness frem, og ikke uden grund. Det handler om at være nærværende i nuet. Den evne kan opøves via daglig meditation, men kan også dyrkes i mindre målestok. Prøv fx at indlægge flg. rutiner i din arbejdsrytme.
Stop op med jævne mellemrum og tag et par dybe vejrtrækninger. Luk evt. øjnene og mærk efter hvordan du har det lige nu. Koncentrer dig om din vejrtrækning uden at prøve at ændre den. Accepter at alting er som det er.
Har du travlt og svært ved at koncentrere dig: Så arbejd langsomt! Jo travlere du har, des langsommere skal du arbejde. Det lyder selvmodsigende, men du undgår fejl og får nemmere ved at koncentrere dig – og dermed arbejder du mere effektivt.
Gør én ting ad gangen. Lad være med at tjekke mails hele tiden. Koncentrer dig om den opgave du er i gang med. Luk alt andet ude, uanset hvor stor bunken på skrivebordet er.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.