<

Indret haven til leg og bevægelse

Tekst: Marianne Nørup og Gitte Meilandt Siersbæk, fysioterapeuter

Foto: Shutterstock

Skab inspirerende rammer, så både børn og voksne får lyst til at være fysisk aktive. Her får du et bud på hvordan du indretter haven så ingen kan lade være med at lege og bevæge sig.

En græsplæne, et par bede og et forkølet gyngestativ kan være en dejlig have. Men hvis du gerne vil have mere aktivitet i dit uderum, så er det nemt at gøre haven mere indbydende.

Den flade græsplæne

Hav en stor kurv stående fremme med forskellige bolde: Fodbold, håndbold, rundbold, stikbold mv.

Fyld en anden kurv med kongespil, crocket, boule, kæmpemikado osv. Husk at lade kurvene stå synligt og nemt tilgængeligt.

Opsæt net til stangtennis, badminton, (fod)tennis eller volleyball (ét net kan sagtens bruges til det hele).

Gynger er godt, både med ét- og to-punkts ophæng, da de stimulerer forskellige områder af balancesansen. Kombinér evt. med et legestativ til børnene, der giver mulighed for at klatre, hoppe og måske rutsje.

En trampolin kan bruges til både træning og leg. Sikkerheden skal være i højsædet.

En gammel madras i haven inviterer til at lave noget sjovt. Den er fx perfekt til at hoppe ned i, slå kolbøtter på, eller øve sig i at stå på hænder på. Den kan også være tag på en hule, hvor alle materialer slæbes af sted til den udsete plads.

Disc golf er top populært. Brug en almindelig frisbee, og find nogle mål I skal ramme, fx et tæppe eller en havestol. Vil I gøre det lidt mere ambitiøst og sjovt, kan I komme langt med et disc golf-sæt med tre forskellige typer disc’e og evt. en disc golf-kurv.

De store bolde som mange har indendørs til at sidde eller træne på, er også sjove i haven.

En bakke i haven

Niveauforskelle tiltrækker vores motoriske nysgerrighed. En lille bakke kan fx laves af jord fra en udgravning til terrassen. Den er super god at kælke på, rulle ned ad, løbe eller cykle op og ned ad, eller den kan være en del af en parkourbane for de store børn.

Træer

En hængekøje stimulerer balancesansen. Sid, lig på maven eller på ryggen. Prøv fx at ligge på maven og spille bold, eller se om du kan ramme kegler der er placeret ude på græsplænen.

Afsavede træstubbe er gode at klatre i, gå balance på, eller sidde på mens man nyder lidt mad og drikke – eller et bål. Og er haven endda velsignet med gode klatretræer, bliver det ikke meget bedre!

Bedene

Højbede med bred kant er gode at gå balance på – forlæns, baglæns og til siden; på tæer eller med lukkede øjne.

Mindre haveredskaber, inkl. en trillebør, kan få børnene til at hjælpe til. Det er godt for muskler, kondition og samvær at lave havearbejde sammen.

Fliserne

Lav hinkeruder eller giv ungerne lov til at tegne løs. Kridt, gasbeton eller en mursten kan bruges.

Mure og vægge

En klatrevæg kan laves vha. løse greb man skruer på en mur eller på væggen til carporten.

En basketkurv på en mur eller et træ kan klemmes ind i selv den mindste have. Og måske kan der sættes et dartspil op på redskabsskurets væg?

På en flade uden vinduer kan I male felter som man kan skyde til måls efter.

Ude-hjemmefitnesscenter

Gør træningsudstyr som vægte, sjippetove, elastikker, yogamåtte og evt. også kondicykel, squat-rack og lign. tilgængeligt udenfor eller fx i et afsnit af carporten, hvor der er overdækket og skygge. Det er skønt at skifte fitnesscenterlugten ud med den friske luft.

TRX / slyngetrænings-udstyr kan sættes fast om en solid gren eller en bjælke.

Crossfit er oplagt til udetræning. I behøver ikke anskaffe særligt udstyr: Brug dæk, tove, sække, træstubbe, en trillebør med sand osv. Eneste krav er at du skal kunne holde det, og at det vejer noget. Afmærk en distance, hvor alt skal flyttes fra A til B, eller en stjerne, hvor alle redskaber er i midten og skal flyttes ud i en cirkel (eller omvendt).

Organiserede lege i haven

Introducér din barndoms lege for børnene: Spark til dåse, Alle mine kyllinger kom hjem, Kongens Efterfølger, Høvdingebold, Stafetløb, Vandkamp osv.

Eller hvad med gummistøvlekast for hele familien?

‘Jorden er giftig’ er altid et hit hos børn. Det er sjovt både at lave banen og at gennemføre den på tid.

Du kan få ideer til en jorden er giftig-bane og andre ude-aktiviteter i artiklen ’Femkamp for sjov’ på krop-fysik.dk.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.