(Danmarks næsten sundeste virksomhed) Motion er blevet en mærkesag

Af: journalist Ib Salomon

Motion i hverdagen bliver mere og mere udbredt hos forsikringsselskabet Codan, og sammen med en imponerende struktur og bredde i sundhedsarbejdet gav det Codan en flot placering i konkurrencen om at blive Danmarks Sundeste Virksomhed 2013.

Nogle af Codans afdelinger gør det allerede, og flere vil følge: Midt i arbejdet stopper medarbejderne lige op og laver nogle minutters motion.

– Det er en stor succes, for du kobler helt af og får samtidig bevæget dig. Så motion i hverdagen er det næste vi for alvor skal arbejde med, fortæller Gitte Kristensen, formand for Codan Motion. Mange bruger allerede husets trapper i stedet for at tage elevatoren – og det vel at mærke i en bygning med 18 etager. Andre er begyndt på “walk and talk” – de holder med andre ord møde mens de går en tur.

– Motion og sundhed bliver en større og større del af arbejdet, efterhånden som vi bliver mere bevidste om det, forudser Gitte Kristensen.

Codan Motion har 400 medlemmer

Codans ledelse bakker op om motion i hverdagen, ligesom den bakker op om alle de mange andre sports- og motionsaktiviteter på den store arbejdsplads, og det førte til en flot top-3 placering i årets konkurrence om at blive Danmarks Sundeste Virksomhed. Dommerpanelet lagde blandt andet vægt på “en imponerende struktur og bredde i sundhedsarbejdet”, for en betydelig andel af Codans medarbejdere er engagerede i sport og motion.

Codan er det tredje største forsikringsselskab i Skandinavien, og af de 1542 ansatte i Danmark arbejder rundt regnet 1000 i Codanhus, selskabets hovedsæde lige ved Søerne i København. Cirka 400 af husets medarbejdere er medlemmer af Codan Motion, og hertil kommer de mange medlemmer på Codans seks afdelinger rundt om i landet.

Spinning inden arbejdstid

Hver måned holdes der introkurser for nye medarbejdere, hvor der også fortælles om Codan Motion, men ofte er rygtet løbet i forvejen, så de nye allerede har hørt at de for bare 60 kr. om måneden kan få adgang til en lang række motionstilbud.

Sådan var det ikke tidligere, kan Kenn Nielsen fra Codans it-afdeling fortælle. Han har været i huset i over 30 år og kan huske da der ingen tilbud var.

– Der er en verden til forskel på dengang og nu. Jeg var selv en sen starter, men nu går jeg til spinning to morgener om ugen, og jeg har også løbet og siddet i romaskiner, fortæller Kenn Nielsen. For ham er det vigtigt at tilbuddene findes i huset og er så fleksible som de er – på intranettet kan man fx melde sig til spinning og se om der er plads på holdet.

Motionslokalerne findes i Codanhusets underetage, og standarden er høj. Holdningen er at udstyret skal være mindst lige så godt som det man kan finde i et fitness-center. Den praktiske drift er overladt til Falck Healthcare, der også bemander husets to klinikker, hvor man blandt andet kan få hjælp fra fysioterapeuter – eksempelvis til problemer med en skulder.

Sygefraværet er faldet

Medlemstallet i Codan Motion vokser år for år, og når der en sjælden gang er en der melder sig ud, er det som regel midlertidigt, fx i forbindelse med barselsorlov.

– Vi måler medarbejder-engagementet hvert år, og kan se at det stiger. Codan Motion er på den måde med til at skabe en stolthed i organisationen, siger HR-chef Poul Hansen. Engagementet får også medarbejderne til at præstere mere, og siden 2007 er sygefraværet i gennemsnit faldet med en dag om året, så ledelsen ser også de mange tilbud om sport og motion som en investering og et værktøj til at fastholde medarbejderne. Derfor deltager koncernledelsen også meget gerne i aktiviteterne, ligesom to koncerndirektører har deltaget i maraton eller triatlon. Det har en god signalværdi, fremhæver Poul Hansen.

Sundhedsuge hvert år

Siden 2008 har Codan hvert år gennemført en sundhedsuge, og den er efterhånden blevet lidt af et omdrejningspunkt for sundhedsarbejdet. I år fandt sundhedsugen sted i maj, og som sædvanlig blev den indledt med et stort kick-off-arrangement, hvor alle der har lyst, kan gå eller løbe rundt om Søerne, en tur på 6 kilometer.

– Næsten alle deltager i en eller flere aktiviteter i løbet af den uge, for man bliver inspireret af de mange tilbud og grebet af stemningen, fortæller Gitte Kristensen. Faktisk er ugen blevet så populær at mange ringer længe før og spørger hvornår det nu er den holdes. Under sundhedsugen kan man også få målt sin lungekapacitet, få beregnet sin body-age, få et sundhedstjek eller ligefrem et eftersyn af tænderne. Det sidste var et nyt tilbud i år, men rigtig mange greb chancen – så mange at listen blev overbooket med det samme.

Cykelparkering måtte udvides

En hel garderobe fyldt med skiftetøj vidner om at flere og flere af Codans medarbejdere cykler på arbejde – og lige tager et brusebad når de er fremme. Faktisk har stedet måttet udvide cykelparkeringen i flere omgange. Codanhus råder desuden over firmacykler, som kan bruges til lokale ærinder, og det gør flere og flere medarbejdere.

Uhyre populær kantine

Så kan det vist ikke blive meget bedre: 99,5 % af Codans medarbejdere er tilfredse med husets kantine. Og det er ikke så underligt, for kantinen tilbyder morgenbuffet, stor frokostbuffet og sågar take-away. To gange om ugen kan medarbejderne bestille aftensmad til at tage med hjem, hvor maden så bare skal varmes op. 60-70 medarbejdere benytter sig hver uge af det tilbud. Hver dag sørger kantinen for at der kommer frugt rundt i hele det store hus, og under sundhedsugen omdannede kantinen hele det centrale rum i bygningen til et stort torvemarked, hvor man kunne smage ting man normalt ikke plejer.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.