Passiv behandling gør patienten aktiv: Elektrisk stimulering – fremtidens genoptræning?

Af: fysioterapeut Thomas Nybo, Vejlefjord Rehabilitering

Foto: DJO Global

Mantraet har i mange år været fysisk aktivitet frem for passiv behandling. Det gælder i høj grad stadig. Men når det gælder elektrisk stimulering, kan passiv behandling gøre patienten aktiv. Strømmen kan nemlig hjælpe musklerne til at ”vågne” og yde deres bedste.

Det lyder måske science fiction-agtigt at træne sine muskler via strøm, men ideen er faktisk langt fra uprøvet. De gamle romere brugte elektriske ål som smertelindring, og i slutningen af 1700-tallet fandt man ud af at muskler via strøm kunne stimuleres til at trække sig sammen. I 1960’erne opfandt man en såkaldt dropfods-stimulator, der under gang kan løfte en lammet fod ved hjælp af strøm på skinnebenets muskler og en kontakt i hælen. Og i 1980’erne viste adskillige forsøg at den muskelstyrke man opnår med el-stimulering, uden problemer kan overføres til daglige aktiviteter. Elektrisk stimulering er altså ikke en ny opfindelse.

Fordomme

Man har da også i mange år anvendt elektrisk stimulering til at opbygge muskulatur efter bl.a. idrætsskader, hjerneskader og operationer. Alligevel er der stadig mange fordomme. El-stimulering har været opfattet som en passiv behandling der ikke kunne overføres til dagligdagen, en smertefuld og farlig behandling med risiko for forbrændinger – og så forbinder mange el-stimulering med TV-shoppen, og er dermed yderst skeptiske! For kan man reelt opnå noget med det?

Det korte svar er: JA! Der er studier der viser at selv 11 dages træning med elektrisk stimulering ved moderat intensitet kan øge den maksimale muskelkraft med 20 pct. Sætter man elektroder hen over svage eller opspændte muskler, kan man bearbejde dem med forskellige programmer, der kan alt fra at frigive endorfiner til at træne musklerne op til bodybuilderstørrelse. Så når nu eksperter i stigende grad peger på vigtigheden af styrketræning, kan man spørge sig selv hvorfor elektrisk stimulering ikke er langt mere udbredt i dagens Danmark?

Risiko for hævelser og ømhed

Forbeholdet kan hænge sammen med at metoden indebærer en høj risiko for at udvikle voldsom ømhed i muskulaturen, hvis man ikke doserer korrekt. Efter mindre end 1 minuts træning kan man være sat ud af spillet i op til 14 dage pga. voldsom muskelømhed og hævede arme og ben! Samtidigt kan det for nogen være meget ubehageligt at strømmen aktiverer musklerne, så man ikke selv er herre over om armen er bøjet eller strakt. Dette kan skræmme mange væk, og der skal ikke herske tvivl om at man skal vide hvordan man bruger disse apparater korrekt!

Idræt og elektrisk træning

I idrætsverdenen har man i flere år anvendt elektrisk stimulering til at øge restitutionen, så sportsfolk hurtigere kunne yde maksimalt igen. Efterhånden er man også begyndt at styrke musklerne specifikt. Masser af studier viser at selv blandt de bedste sportsfolk i verden kan man opnå meget stor fremgang ved at kombinere deres træning med elektrisk stimulering, og der er ingen tvivl om at vi ser en formfremgang hos mange på grund af dette. Flere af deltagerne til OL var således trænet med strøm op til legene, så det er spændende at se om elektrisk stimulering på et tidspunkt havner på dopinglisten!

Fremtiden

Der findes på flere genoptræningssteder såkaldte gangrobotter, hvor patienterne på et løbebånd på trods af lammelser kan indøve gangbevægelserne hurtigt efter skader på det centrale nervesystem. I robotterne mangler man dog den direkte stimulering af muskulaturen, så man er i gang med at udvikle ’robotdragter’ hvor patienten kan lære at styre et såkaldt exo-skelet gennem små muskelbevægelser – som i en bedre science-fiction-film. Det ligger sikkert heller ikke fjernt ude i fremtiden at man kan iklæde sig en træningsdragt med indbyggede elektroder, så man, ved hjælp af sensorer omkring led og muskler, kan få hjælp til at bruge sine egne muskler i et naturligt mønster. Det vil betyde at selv personer med halvsidige lammelser, sclerose og lign. kan blive hjulpet til et pænere gangmønster. Helt interessant bliver det når man sandsynligvis inden for en overskuelig fremtid kan indoperere nye nerver, så mennesker med rygmarvs-skader kan genvinde kontrollen over deres muskler. Det underbygger fornuften i at opretholde en god muskelstyrke på trods af lammelser.

No pain no gain

Træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen, og er der hold i fordommene om strøm?

Ja, før år 2000 kunne el-stimulering faktisk medføre forbrændinger hvis man ikke var forsigtig, men i dag er apparaterne udformet sådan at det ikke længere er muligt. Hvad angår smerte, så er det en subjektiv størrelse, men de fleste finder i starten stimuleringen ubehagelig. Og selv om det som regel er forbigående, så bliver det nok aldrig en behagelig behandling. No pain-no gain gælder i denne sammenhæng! Og vender vi tilbage til TV-shop-reklamerne, så er der faktisk ikke tvivl om at man kan få sig en god six-pack hjemme i sofaen. Det er dog ikke en behagelig og afslappet oplevelse, og de markerede mavemuskler kan sagtens være gemt godt af vejen bag en velpolstret mave. Sagt med andre ord: Man skal altid yde en hård arbejdsindsats selv, og elektrisk stimulering kan ikke stå alene! Men ved man hvad man gør, og hvorfor, så har vi allerede i dag muligheden for at revolutionere træningen. Dog ikke uden overhængende risiko for at opleve en gedigen omgang træningsømhed bagefter!

Vil du stimuleres elektrisk?

Elektrisk stimulering kan anvendes til mange problemstillinger – både inden for idrætsverdenen og til genoptræning. Ikke mindst meget svækkede personer med nedsat kontakt til en legemsdel kan profitere af at kombinere styrketræning med el-stimulering. Det virker dog ikke hvis nerven er ødelagt, som det kan være tilfældet efter visse sygdomme.

Har du mod på at afprøve elektrisk stimulering, bør du henvende dig til en fysioterapeut med efteruddannelse inden for området (behandlingen er endnu ikke så udbredt). Vær opmærksom på at det ikke drejer sig om såkaldt TENS-behandling, som også er elektrisk stimulering – men som er effektivt og meget anvendt til at lindre smerter, ikke til at styrke muskulaturen.

Du kan læse mere om el-stimulering på www.vejlefjord.dk, hvor du også kan modtage behandling.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.