Hverdagen på hovedet

Experimentariets nye udstilling PULS – hverdagen på hovedet er noget så sjældent som en familieoplevelse der både er sjov, gør os klogere og udfordrer motorikken.

Mine børn er blevet teenagere, og det er ikke altid nemt at få dem med på museer og lign. Der er så meget andet der trækker.

Experimentariet i København har dog hidtil været en undtagelse, for her er konceptet som bekendt en enorm inddragelse af de besøgende – man kan lege, afprøve, pille og eksperimentere indtil man dejser om. Som noget nyt huser Experimentariet udstillingen PULS – hverdagen på hovedet. Udstilling er et misvisende ord, for der er tale om en meget aktiv oplevelse. PULS består af ni opgaver, der bygger på hverdagsaktiviteter fra hjemmet, tilsat fysiske udfordringer der giver sved på panden og lægger op til teamwork. Man deltager som en gruppe – familie, venner, klasse, kolleger – og alle kan være med. I midten af området er der skærme hvor man registrerer sine resultater og kan se og udvælge billeder fra de enkelte opgaver – og få dem tilsendt gratis efterfølgende. Her kan man også quizze og få uddybet sin viden.

Medrivende

Vi starter i ”Cykelskuret”, hvor vi kører på kondicykler mens vi på en skærm følger med i hvor hurtigt vi kommer frem til ”stranden”. Samtidig kan vi holde øje med hvordan vores muskler, puls og mælkesyre hænger sammen. Da turen stopper, viser skærmen hvem af os der hurtigst kommer tilbage til hvilepuls – det udløser en snak om kondition. Meget anskueliggørende …

I ”Energitromlen” skal vi på skift bruge (mange) kræfter på at holde tromlen i gang – og samtidig se hvor mange madvarer vi kan ”købe” for den energi vi bruger i hjulet. Forskellen på energiindtag og energiforbrug afgør som bekendt om vi tager på eller taber os – og her bliver det meget konkret. I ”Rodeostuen” kæmper vi om stuens bedste stol, som er en lænestolsudgave af en mekanisk rodeotyr – hvem kan blive siddende i længst tid? (ingen af os!) I ”Hoppehegnet” hopper vi meeeega højt, får hoppe-tricks og ser hoppene i slowmotion bagefter.

God fælles oplevelse

PULS-udstillingen er virkelig godt tænkt. Den formår at integrere ny teknologi, læring og fysisk aktivitet – og appellere til ”moderne” børn i alle aldre. Vi morer os godt, får pulsen i vejret og motorikken udfordret, og vi får nogle gode snakke.

Om man kan overføre aktiviteterne til sit eget hjem, tvivler jeg meget på. Men vi bliver mange spændende informationer rigere. At vi har leget os igennem, frem for ”kun” at have læst eller set os til det, har cementeret den viden og givet os en god fælles fysisk oplevelse.

Som udstillingen selv fortæller os, så viser forskning at det er meget nemmere at holde op med at sidde så meget stille i fritiden hvis man gør noget sammen med familie og venner. PULS er et godt bud på at få hul på bylden og opdage at det er sjovt at være fysisk aktive. Sammen.

PULS – hverdagen på hovedet kan afprøves i Experimentarium City. www.experimentarium.dk

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.