Fra runde til sunde brandmænd

Af: Marianne Nørup, journalist

Foto: Kir Klysner, Dansk Firmaidræts Forbund, dfif.dk

Fed mad og forpustede redningsfolk er erstattet med sund kost og fitte brandmænd. I dag er motion en obligatorisk del af arbejdet hos Fredericia Brandvæsen.

– Det kan ikke være rigtigt at vi er i dårlig form når vi skal redde liv!

Viceberedskabschef hos Fredericia Brandvæsen, Jes Damgaard Andersen, er meget direkte når han taler om baggrunden for at Fredericia Brandvæsen for fem år siden startede projekt ”Fra runde til sunde brandmænd”.

– Vi vil gerne have sunde og friske medarbejdere der er i stand til at udføre deres arbejde og være her længe – de skal jo være på arbejdspladsen til de bliver næsten 70 år, siger Jes Damgaard Andersen om bevæggrundene. Projektet tog ikke mindst udgangspunkt i en undersøgelse, der viste at næsten halvdelen af medarbejderne hos Fredericia Brandvæsen var svært overvægtige, og at færre end hver 10. medarbejder dyrkede regelmæssig motion.

I dag er motion en del af arbejdstiden for alle i beredskabet, ja faktisk er det et krav at man træner, og at man kan bestå en række fysiske tests hvis man vil bevare sit job som brandmand. Det handler både om at passe på borgerne i Fredericias og på medarbejdernes eget liv.

Vejede 500 kilo for meget

Vejen til sundere brandmænd er gået gennem blandt andet sundhedstjek, personlige træningsprogrammer og samtaler med diætist. Alle brandmænd fik også et kursus i løfte-bære-teknik efter at to fysioterapeuter havde fulgt de ansatte gennem en døgnvagt.

– Sundhedstjekket viste at de cirka 70 ansatte på stationen vejede godt 500 kg for meget i forhold til hvad der er normalt for folk på samme alder. Alle medarbejdere blev enige om at der skulle gøres noget. Vi oprettede blandt andet løbeklubben ”Løbeild” og svømmeklubben ”Flydespærren” og siden et motionsrum”, fortæller beredskabschef Kaj Petersen.

Der blev af indlysende årsager også sat fokus på sund kost på stationen, hvor de brandmænd der møder ind til døgnvagter, hjælper hinanden med madlavningen. De har bl.a. haft fem dage i selskab med en kok som har givet dem vejledning i sund mad.

– Vi har måske tidligere været lidt for rundhåndede med maser af fløde, sovs, kartofler og kød, mens salat og grøntsager nok var en by i Rusland, indrømmer Kaj Petersen.

– Før var grøntsager helt utænkelige, nu er de der hver gang. Det er blevet en vane, og der bliver snakket meget på vagtholdene om at gøre det rigtige.

Fælles opbakning

Projektet er ikke et ledelsesprojekt, men et projekt der er født og ”godkendt” blandt mandskabet, fortæller Jes Damgaard Andersen.
Der blev bl.a. udpeget såkaldte ildsjæle på de enkelte vagthold, og de har været vigtige brikker ift. at holde sundhedsgryden i kog.

I forbindelse med projektet blev det besluttet at brandmændene på hver døgnvagt skal træne 1 time i motionsrummet. Dagvagtsbrandmænd og indsatsledere skal ligeledes træne når de har vagt. Denne regel gælder stadig. Alle har været igennem et introduktionsforløb, hvor en fysioterapeut introducerer maskinerne og udarbejder et individuelt program for hver enkelt medarbejder. Desuden er fysioterapeuten to gange om ugen til stede, så man kan stille spørgsmål eller få justeret sin træning.

Efter Fakta-princippet

En af de medarbejdere der mærker at der bliver passet godt på hende og kollegerne, er Anja Hansen, der arbejder i vagtcentralen og træner tre gange om ugen i træningsrummet på brandstationen:

– Jeg ville ikke få trænet hvis jeg ikke havde muligheden lige her. Det er også godt at blive målt, for testen viste at jeg var tyndfed, røg og havde en dårlig kondi. Jeg ryger stadig, men nu har jeg en god kondi og mere muskelmasse. Arbejdspladsen gør det efter Fakta-princippet – de vil gerne at vi kan blive lidt længere.

En af Anjas kolleger, Carsten Madsen, havde efterspurgt at der kom fokus på sundhed.

– Jeg kunne jo se mine kolleger blev rundkindede. Der var engang en kollega der kaldte mig sportsidiot – og det er jeg også, men nu er han selv blevet det, siger han med et grin.
Carsten Madsen, som er brandmester og står for de nu obligatoriske fysiske test på brandstationen, startede ellers med at drille Jes Damgaard Andersen da han introducerede sundhedsprojektet.

– Du er da i god form – det er bare pæreform, sagde han til Jes Damgaard Andersen, der efterfølgende kastede sig selv ind i projektet, tabte sig og fik øget sin muskelmasse med 33 %.

– Det handler om at vi skal ombygge vores krop så vi bedre kan modstå udfordringerne. Og så opdager man jo at det er sjovt at træne, siger Jes Damgaard Andersen, der de seneste år har brugt meget tid på at udbrede sundhedsprojektet til andre brandstationer i landet.

Mindre fedt – flere grøntsager

At lave mad i fællesskab er ofte dagens sociale højdepunkt på brandstationen. Et vagthold på fire personer kunne sagtens dele 4 kilo kartofler, 1 kilo løg og 2 kilo hakket oksefars med 14 % fedtindhold til dansk bøf. Dertil flere liter sovs med masser af margarine og fløde i. Efterfølgende var man, ifølge arbejdspladsen selv, ikke videre operativ, fordi man havde forspist sig. 


Brandstationen udfordrede derfor kokken Rasmus Kibsgaard, der er ansat på Electrolux i Fredericia, til – med udgangspunkt i 10 af brandmændenes favoritretter – at kreere nye retter med mindre fedt og flere grøntsager.

-Jeg rystede posen godt og grundigt. For eksempel blev en karrysovs med 400 gram margarine hurtigt ændret til en sovs med en lille klat smør. Der skal ofte ikke så meget til for at undgå en masse tomme kalorier. Mit mål var at erstatte de tomme kulhydrater i blandt andet hvide ris, pasta og hvidt brød med mættende proteiner og reducere mængden af fedt betydeligt. Og ikke mindst vise at bønner, grøntsager og groft brød smager godt, har han fortalt.

Initiativet er mundet ud i kogebogen ”Fra runde til sunde – traditionel mad på en helt ny måde”, (som er solgt lokalt og har indbragt 70.000 kr., der er doneret til Julemærkefondens arbejde med overvægtige børn).

Og ja. Selvfølgelig var der også en opskrift på ”Brændende kærlighed”.

Projekt ”Fra runde til sunde brandmænd”

En sundhedsundersøgelse viste i 2007 at 42 % af brandmændene i Fredericia led af svær overvægt, og kun 9 % dyrkede regelmæssig motion. Sygefraværet var lavt, men et par brandmænd havde fået en blodprop, og der var en begyndende tendens til nedslidningsskader. 


Fredericia Brandvæsen gennemførte derfor i 2011-2012 et stort motions- og sundhedsprojekt, ”Fra runde til sunde brandmænd”. I projektet indgik blandt andet løbehold, træning i motionsrum, kostvejledning, helbredsundersøgelse, vægttabskonkurrence, holdningskampagner og motionstest. Projektet blev finansieret af Forebyggelsesfonden.

I samarbejde med DFIF – Dansk Firma idrætsforbund, blev medarbejderne interviewet og målt, bl.a. ift. fedtprocent, blodtryk, kondital, kolesterol 
og blodsukker. Desuden gennemførte brandmændene en fysisk test (med udgangspunkt i Beredskabsstyrelsens B-prøve for brandmænd)

Halvdelen af medarbejderne forbedrede deres kondition i projektperioden. I gennemsnit reducerede brandmændene deres fedtprocent med 12 pct. (halvdelen af medarbejderne havde dog stadig en for høj fedtprocent) og forbedrede deres muskelstyrke og smidighed med 16 pct. Hele 86 pct. af medarbejderne angav at projektet har bidraget til et større fællesskab på arbejdspladsen.

I dag er det besluttet at nyansatte brandmænd skal bestå en række relevante fysiske optagelsesprøver. Det blev ligeledes i 2013 besluttet at alt mandskab fremover hvert år skal gennemføre og bestå den samme prøve som nyansatte brandmænd. Dumper man, får man to måneder til at træne sig op i. Hvis prøven derefter ikke bestås, vil brandvæsnet forsøge at omplacere den pågældende brandmand til andet arbejde.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.