På høje tid…

Leif Skive, praktiserende læge, foredragsholder og forfatter til bl.a. Motions-manualen

Foto: Colourbox

Hvert år er der talrige danskere som udfører et eksperiment med deres krop. De tester om det er muligt til daglig at have et stillesiddende job, og så i en vinteruge tage ud på skiløjperne og udføre

5-6 timers hårdt fysisk arbejde, som både kræver kondition, styrke og koordination. Det er dømt til at mislykkes i mange tilfælde!

Ikke mindre end omkring 50.000 danskere kommer alvorligt eller lettere til skade i skiferien hvert år. Det svarer til ca. 10 % af de danske skiturister.

Nu er det absolut sidste chance for at komme i gang med nogle aktiviteter som kan nedsætte risikoen for de hyppige skader, som især går ud over knæleddet, og som ofte kan være temmelig alvorlige.

Ideelt set bør du både forbedre konditionen, styrken og koordinationen, men det kan godt være lidt svært at opbygge særlig megen muskelstyrke på den korte tid der er til rådighed. Derfor er det klogt primært at fokusere på konditionen og koordinationen. Det er vigtig med en vis grundkondition, fordi alle sanser og muskler bliver svækkede når du bliver træt. Hvis trætheden for alvor melder sig, når der er lang vej hjem, og turen måske oven i købet er krævende, ja, så er risikoen for skader høj. Konditionsforbedring kan du fx opnå ved løb, cykling eller svømning. Hvis du har adgang til et træningscenter, vil det være lidt lettere, fordi du dér har alle faciliteterne til rådighed. Det er jo ikke altid nogen fornøjelse at cykle om vinteren hvis det bliver sne og frost.

Når du er på vej ned ad en skiløjpe, og egentlig synes det går ”helt af sig selv”, skal du være klar over at der er ”andre” som arbejder på højtryk. Det drejer sig om de talrige, små følelegemer, som sidder tæt om leddene. De registrerer hver eneste lille bevægelse og sætter en ”modbevægelse” i gang, således at leddet ikke kommer ud i farlige yderstillinger. De koordinerer med andre ord alle musklerne. Aktiviteten i hverdagen er imidlertid ikke nær så krævende som en tur ned ad en rød piste. Du skal derfor sørge for at træne koordinationen flittigt. Det kan gøres på forskellige måder og behøver ikke at foregå i et træningscenter. Et simpelt vippebræt er udmærket – du kan træne på det 5 minutter flere gange om dagen. I træningscentrene er der mere avancerede metoder, som kræver lidt udstyr. En såkaldt ”skifitter” er meget effektiv. På den kan du udføre sidebevægelser, som ligner de sving du udfører på løjperne. Der er også en billigere udgave som kan fremstilles hjemme – nemlig en tæppeflise på et glat underlag. En ”cross-trainer” giver også god træning vha. bevægelser som ligner skiløb. Det kan godt kræve lidt instruktion at få ordentligt udbytte af træningen, men hvis du ikke er til træningscentre, kan du prøve at gå ind på hjemmesiderne www.skifys.dk eller www.krop-fysik.dk. Dér vil du finde mange brugbare råd og instruktive fotos.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.