Træning efter fødslen kan forbedre sexlivet

Af: Silje Pileberg, Norges idrettshøgskole, NIH, www.nih.no

Foto: Scanpix/Iris

Mange kvinder har problemer med bækken og underliv efter en fødsel, og det kan gå ud over sexlivet. Superviseret træning kan hjælpe, viser en ny doktorafhandling.

Det er helt almindeligt at have problemer med bækken og underliv efter en fødsel, og mange kvinder oplever at det går ud over seksuallivet. Men gennem træning kan mange af dem slippe for generne, fortæller fysioterapeut og stipendiat ved Norges idrettshøgskole, Merete Kolberg Tennfjord.

I sin doktorafhandling har hun fulgt 300 raske førstegangsfødende under og frem til et år efter fødslen. Syv ud af ti af kvinderne havde stadig problemer med underlivet 12 måneder efter graviditeten, og af dem oplevede 34 pct. at det gik ud over deres sexliv.

Helt normalt at have gener

Under graviditeten sker der både hormonelle og anatomiske ændringer i kroppen. Maven vokser, og presset på bækkenet øges. Mange oplever at organerne presses nedad i underlivet, og en del oplever urin-lækage. På grund af hormoner bliver bækkenmuskulaturen og bindevævet, som holder knogler og muskler sammen, desuden bliver løsere. Og det er almindeligt at være træt og udmattet og have mindre lyst til sex.

Efter fødslen kan andre problemer opstå. Mange har fået rifter eller alvorligere skader i underlivet under fødslen. Amningen kan desuden give tørre slimhinder i skede og underliv.

– For nogen bliver samleje smertefuldt, andre oplever at de kan føle mindre end før, fordi underliv eller bækkenbundsmuskulaturen har været udspændt, siger Tennfjord.

Træning kan hjælpe

Som en del af sin doktorgrad undersøgte hun hvor vidt træning kan gøre at førstegangsfødende får færre underlivsgener. Tidligere forskning har vist at træning kan forebygge og behandle urin-inkontinens, men man ved ikke om andre almindelige graviditetsgener kan forebygges eller formindskes.

I undersøgelsen fik cirka 90 kvinder et træningsprogram som de gennemførte sammen med en fysioterapeut en time om ugen. Desuden lavede de daglige øvelser derhjemme. En lige så stor kontrolgruppe fik ikke noget træningstilbud. Træningen startede seks uger efter fødslen og varede i fire måneder. Programmet omfattede hele kroppen, med styrketræning for arme, ben, mave, ryg og bagdel – muskelgrupper som kvinder typisk trænger til at styrke efter at have født. Desuden trænede kvinderne særskilt bækkenbunden gennem knibeøvelser (hvor man spænder musklerne omkring skede, urinrør og endetarm).

Færre underlivsproblemer

Færre kvinder i træningsgruppen fik problemer med underlivet, og især de kvinder som havde fået alvorlige skader i bækenbundsmusklerne under fødslen, havde effekt af træningen.

De hyppigste gener kvinderne oplevede, var smerter fra bækken og underliv, en fornemmelse af at skeden er mere åben, og at underlivet er tørt og sart. Fysioterapeuten mener at der bør være mere åbenhed og information om dette. Og hvis en kvinde har problemer med at knibe rigtigt, eller oplever andre gener, bør hun sendes til fysioterapeut. Det kan nemlig være svært at udføre øvelserne korrekt uden at have fået vejledning. Tennfjord påpeger at også andre forhold, herunder psykologiske, naturligvis kan spille ind når eksempelvis sexlivet får det svært.

– Kvinden har udført et reelt arbejde, som hun bør roses for. Det første år efter fødslen er moderen i en helingsproces. Men de allerfleste får et normalt liv og et godt sexliv igen, siger Merete Kolberg Tennfjord, som står bag doktorafhandlingen.

Du kan læse mere om projektet på nih.no


Sådan træner du din bækkenbund

Du kan læse mere om bækkenbundstræning i pjecen Bækkenbunden fra Krop+fysik og Danske Fysioterapeuter, og i disse artikler:

De pinlige dryp

Bækkenbundstræning kan øge livskvaliteten betydeligt

Ta’ bækkenbunden med når du træner


Søg hjælp

Har du gener under eller efter en graviditet, eller har du svært ved at aktivere dine bækkenbundsmuskler, så prøv at opsøge en fysioterapeut med efteruddannelse i gynækologi og obstetrik. Du kan finde en i nærheden af dig på www.dugof.dk

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.