Sid lidt mindre – og lev længere

Tekst: Hjerteforeningen.dk ud fra flg. kilder: Hjerteforeningens Fagnet, Journal of the American College of Cardiology

Foto: Shutterstock

Sidder du ned i flere timer om dagen, og er du samtidig fysisk inaktiv, øger du markant din risiko for at dø af hjertesygdom. Heldigvis kan du til en vis grad kompensere med motion, viser forskning.

Tag plads! Sid ned!

Eller… bør vi nu også det? For er der noget vi gør meget, så er det at sidde ned – og det er ikke uden risiko for dit hjerte og kredsløb.

Faktisk er det sådan at hvis du sidder ned i mange timer, øger du risikoen for blandt andet hjerte-kar-sygdom, viser forskning.

Mange af os har – vil vi mene – et job hvor vi dårligt kan undgå at sidde meget ned. Så hvad gør vi så? I et befolkningsstudie fra Australien har forskere forsøgt at finde ud af hvor meget fysisk aktivitet der skal til, for at råde bod på vores inaktivitet i løbet af en almindelig dag.

Resultaterne viser at en times fysisk aktivitet dagligt modvirker den øgede dødelighed der kommer af at sidde meget ned. Og rører du dig mere end det, bliver risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdom betydeligt mindre.

Fordoblet risiko når vi sidder mere end 8 timer

Konkret peger forskerne på at det er farligt at sidde ned i mere end otte timer om dagen. Den viden er baseret på et studie med deltagelse af knap 150.000 voksne personer over 45 år, som i gennemsnit blev fulgt i knap 9 år.

Resultatet var klart: Hvis du sidder ned i mere end otte timer hver dag og ikke dyrker motion, er din sandsynlighed for at dø af hjerte-kar-sygdom op mod dobbelt så stor som for personer der er fysisk aktive mindst en time dagligt og sidder ned i mindre end fire timer dagligt.

Lidt har også ret – faktisk meget

Forskerne undersøgte også effekten af at røre sig i stedet for at sidde stille. Selv med en mindre indsats kom der store resultater: Hvis du sidder ned i mere end seks timer om dagen, og erstatter én times siddetid med moderat fysisk aktivitet såsom havearbejde eller rengøring, vil din risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom blive en femtedel mindre.

Og bytter du den stillesiddende time med mere intens fysisk aktivitet, såsom at tage en svømmetur eller spille tennis, scorer du en endnu højere præmie – nemlig hele 64 procent lavere risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom.

Det er med andre ord yderst gavnligt at dyrke moderat til hård fysisk aktivitet hvis man har meget stillesiddende arbejde, men selv lidt har ret, påpeger Dorthe Hornsgaard, som er fysioterapeut og rådgiver i Hjerteforeningen:

– Forskningen her viser at simple råd som at tage cyklen til arbejde, stå af en station tidligere end man plejer, og gå det sidste stykke, eller tage trappen frem for elevatoren, faktisk spiller en væsentlig rolle. Der kan opnås ret meget ved at gøre bare lidt.

Vi sidder for meget ned: Rør dig, og opvej stor hjerterisiko 

6 ting du kan gøre i stedet for at sidde


  1. Udnyt hver eneste chance du har, til at komme op at stå og bevæge dig. Gå hen til din kollega frem for at skrive en mail, hold møder gående, lav squats mens din kaffe brygges osv.
  2. Byt (noget af) tiden foran tv’et om aften ud med en gåtur – gerne i rask tempo.
  3. Tag cyklen frem for bilen når du skal på mindre ture – det gavner både sundhed, økonomi og miljø.
  4. Tag en tur op og ned ad trapperne hvis du skal have en lille hjernepause.
  5. Brug (noget af) din frokostpause til at gå en tur med en kollega.
  6. Dyrker du mere intens motion, opnår du en væsentlig øget gevinst. Men al bevægelse tæller.

I næste nummer af Krop+fysik får du masser af ideer til at få mere bevægelse i hverdagen.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.