Du skal kunne fløjte når du arbejder

Tekst: Kristine Buske, journalist

Foto: Claus Rud/DR

Kan travlhed og ambitioner hænge sammen med simpelhed og nærvær? Tager man et kig ind i indretningsarkitekt Søren Vesters hverdag, har han fundet balancen. Han mener at vejen til et sundt liv er krop og hoved i balance

Søren Vester sidder klar i sin bil. Her skal han tilbringe de næste 7 timer inden et foredrag i aften. Han kører godt 50.000 kilometer om året og har altid en madras på bagsædet, til hvis der ikke er overnatningsmuligheder på farten. Når det ikke er foredrag, er det haveprogrammer, og der er altid en ny opgave.

Læs også: Arbejdsglæden steg i takt med sundheden

Det lyder måske som en stressende hverdag, og spørger man Søren Vester hvad han tænker når han hører ordet sundhed, er det umiddelbare svar måske modstridende med hans levevej.

– Det er hoved og krop i balance, svarer han

Netop den balance er hovedtemaet for hans foredrag.

– Sindet har fået det dårligere i dag. Unge har ondt i livet. Mænds sædkvalitet fungerer ikke. Så der må være noget vi gør helt forkert.

En grøn pause

For at skabe ro i sit eget sind bruger Søren naturen omkring den lille by Thise ved Limfjorden grænsende til det nordjyske, hvor han sammen med sin kone Dorthe og sønnerne Holger og Sigurd bor på en gammel præstegård. Her er hans have en lille oase for pauser.

– Jeg giver mig selv bøvl i hverdagen og griber en skovl i stedet for at bestille en maskine til at klare arbejdet

– Jeg har for eksempel selv gravet en sø på 5×5 meter i diameter. Mit hoved falder til ro når min krop er træt. Så bliver der ryddet op i tankerne, og verden bliver mere simpel, siger han.

Søren mener at naturen er løsningen på mange af vores problemer i dag. Fra marts måned og frem til oktober tilbringer Søren de fleste timer udenfor. Han løber gerne sin faste løberute på 6,5 kilometer et par gange om ugen, står på hænder i haven og går ture med hunden. Han har lige været på en 100 kilometer march, og så bor familien under en kilometer fra vandet og nyder at ro i kajak eller stå på SUPboard sammen.

– Der er ingen der har fået det værre af at være i naturen, men der er mange der har fået det værre ved ikke at være i naturen. Der sker noget når du passer og plejer jord og ser planter gro og vokse. Du er tjener i din egen have. Og når man har hovedet oppe i røven på sig selv, som mange har, så er det sundt.

Søren Vester aktiv i sin have, som alle kan følge på DR1 Søren Vesters have

Bestyrelsesmøde på matriklen

Et lykkeligt liv handler også om et lykkeligt ægteskab. Derfor står der en gang i kvartalet bestyrelsesmøde i Sørens kalender. Så sætter han og Dorthe sig over for hinanden for at få afmålt hverdagen.

– Jeg vil ikke kalde det parterapi, men parklaring. Der er hele tiden forstyrrelser udefra, så det er vigtigt at stoppe op og finde ud af hvor vi hver især er, og hvordan vi har det.

Nærvær og samvær er også vigtigt for Søren, når der er tid til det. Han elsker at lave bål i haven, og samle familien rundt om for at snakke. Eller bare stirre ind i flammerne. Familien har også et badekar på terrassen, hvor Søren starter hver morgen med et bad.

– Man mærker naturens elementer – og man må tisse ud over kanten, siger han.

Bevar de basale færdigheder

Når man snakker om et sundt liv, kan man ikke undgå at komme omkring skærmforbrug. Søren erkender at han selv er storforbruger. Han bruger Instagram som virksomhedsplatform og deler gladeligt ud af sine projekter på billeder og video. Det er også her han finder inspiration til nye projekter.

– Instagram er en åben dagbog, hvor andre kan følge med. Det er også en utømmelig kilde. Før købte jeg have- og boligmagasiner. Det behøver jeg ikke mere, siger han.

Da Holger og Sigurd var små, skulle de spørge hvis de skulle have skærmtid. Det blev til mange spørgsmål. Nu styrer de det selv.

– Jeg kan godt blive nervøs for om unge i dag glemmer de basale færdigheder i at skrue noget sammen, fordi de sidder foran skærmen. Heldigvis er mine drenge gode til at finde på noget andet at lave

”Det skal prøves”

Da han bliver spurgt til hvilke af sine egne projekter han er mest stolt af, kommer svaret flyvende som et missil:

– Det er Holger og Sigurd. De var også sjovest at lave.

– Ej det er hele vores hjem. Zoomer man ind, er der mange små fejl, men helheden er godt. Det er et frirum. Projekternes holdeplads. Vi renoverede indvendigt i 14 år før jeg kunne komme i haven, så det er en uendelig lang og god proces, uddyber han.

Søren har ingen håndværkeruddannelse og spørger tit kloge hoveder til råds når han får nye idéer. Han erkender dog at Dorthe nogle gange river sig selv i håret når hun ser ham i sit es.

– Jeg kender ikke begrænsningens kunst. Mit motto er ”det skal prøves”, og nogle gange bliver Dorthe rasende. Men det betyder også at jeg nogle gange skaber nogle anderledes ting, fordi jeg kun ser muligheder og ikke har fagligheden til at bremse mig, siger han.

Han drømmer om et samfund hvor flere selv kaster sig ud i gør-det-selv projekter i stedet for at bestille plug-and-play løsninger.

– Hvis flere lavede fysisk arbejde, havde vi en anden verden. Alle jeg kender, som arbejder i haven, kan jeg mærke har det godt. Jeg tror det handler om at vi som mennesker har brug for at udføre simple ting i en kompleks verden, fortæller Søren.

OM SØREN VESTER

  • 45 år
  • Han er uddannet fra Kunstakademiets Designskole og kendt fra tv-programmet I hus til halsen, hvor han i flere år har været designeren der med sine indretningsevner gør familiernes huse mere attraktive til et salg.
  • Søren er også indehaver af virksomheden Vesters Workshop, hvor han hjælper virksomheder og privatpersoner med indretning af interiør og haver. Han har også holdt en række foredrag om design, landsbylivet og det gode liv.
  • Privat bor Søren i Thise sammen med konen Dorthe og sønnerne Holger på 16 og Sigurd på 13.

Æ’ Brokhold

Det er ikke kun i haven Søren Vesters krop udfolder sig. Han har dyrket gymnastik stort set hele sit liv. For 15 år siden fik han mulighed for at dele passionen med andre mænd, da han sammen med sin fætter overtog herregymnastikholdet Æ’ Brokhold fra sin onkels bror. Fra oktober til april mødes 50 mænd hver tirsdag aften klokken 20 til gammeldaws gymnastik, grin og drillerier. Et kærlighedsprojekt, hvor Søren ikke fortryder at have underskrevet den 40-årige kontrakt.

– Vi er mange der ikke havde dyrket sport i mange år da vi startede. Min fætter og jeg lægger altid for, og i starten brækkede vi os næsten fordi vi lagde for hårdt ud. Vi træner styrke og smidighed, og vi springer også, fordi vi skal lære at miste fodfæste. For nogen er det nok udfordring at løbe salen rundt. Men uanset niveau har vi en klapperunde, fortæller han.

Selvom mændene kommer for at få rørt kadaveret, er det især en anden del af træningen der trækker. Fællesskabet.

– Det er som om man får ryddet op på øverste etage, og mændene er gode til at tage hånd om hinanden. Mange cykler derhen sammen, og man er lige OBS hvis der er en som ikke kommer. Jeg kan godt have nogle dage hvor jeg ikke gider afsted. Men jeg smiler altid når jeg først er der, og jeg går aldrig sur derfra, siger Søren.

Sundt og grønt – og kagebord

For at have den rette brændstof til sin aktive hverdag forsøger Søren at spise grønt, og der er ikke for meget sukker og fløde i maden. Eller det sørger Dorthe for. For stod det til Søren selv, levede han af havregryn og pasta med ketchup. Den nemme løsning. Kosten er også den han bedst kan styre vægten med – så godt at han stadig vejer det samme som da han gik i gymnasiet.

– Jeg vil ikke rende rundt med en stor dunk og ti kilo ekstra, for så kan jeg ikke bevæge mig lige så godt rundt i haven

Men jeg er ikke fanatisk, og når der er sociale arrangementer, æder jeg mig igennem hele kagebordet. Så går der labrador i mig, siger han, og tilføjer med et grin:

– Jeg skal ikke have en perfekt krop, det opnår jeg aldrig.

Positivitet løser problemer

Tilbage til Sørens hektiske hverdag på landevejen. For med tre fuldtidsjob som henholdsvis indretningsarkitekt, TV-vært og foredragsholder, samtidig med at han er aktiv i borgerforeninger og idrætsforeninger i lokalmiljøet, skulle man tro at der ikke er timer nok.

– Der er mange der siger til mig: pas på du ikke vælter. Men jeg føler mig aldrig stresset. For eksempel sover jeg middagslur hver dag – 20 minutter. Og så lytter jeg til mig selv og siger fra hvis noget ikke føles godt, forklarer han.

Samtidig har han et særligt livssyn, som han ville ønske andre delte.

– Jeg har valgt at have en positiv tilgang til livet. Det kræver mere, men det er berigende når først du lever efter det. De der brokker sig, er de svage. For man kan ikke tillade sig at brokke sig uden selv at gøre noget ved det. Hvis alle tænkte sådan, var der mange problemer der var løst. Men for nogen er det en rød klud, siger Søren.

Han lever efter en tommelfingerregel.

– Du skal kunne fløjte når du arbejder. Hvis ikke du kan det, fordi du er sur, skal du finde noget andet at lave.

Målet er at være glad, at du kan overskue verden og give noget til andre

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.