Op mod hver fjerde af os vil opleve smerter på ydersiden af hoften. Smerterne kan være svære at slippe af med, men det er muligt. Løsningen indbefatter blandt andet at kigge nærmere på ens vaner.
Smertesyndrom på ydersiden af hoften er en overbelastningsskade. Den rammer 10-25 % af befolkningen – hver fjerde kvinde over 50 år vil på et tidspunkt opleve det, mod kun 8 % af mændene. Løbere rammes desuden hyppigere end andre.
Læs også: Derfor er det vigtigt at holde dine hofteled velfungerende
Smerterne kan stamme fra muskelog/eller senevæv, der kan komme i klemme hvis der opstår et pres eller stræk, typisk når benet er ført ind over midtlinjen af kroppen, fx når man står og hænger i hoften eller sidder med krydsede ben. Disse vaner øger derfor risikoen; det samme gør en brat øgning i din træningsmængde eller hverdagsbelastning samt alder. Skaden ses desuden ofte sammen med hofteartrose (slidgigt i hoften) og lændesmerter.
Smerterne optræder som regel ved belastning, fx når du går, står, går på trapper eller løber. Typisk gør det ondt at ligge på den ramte side, og hvis du trykker på stedet, sidder med benene over kors eller rejser dig fra en lav position, fx en lav bil eller stol. Der er ofte igangsætningssmerter ved gang og/eller løb.
Smerten udspringer fra siden af hoften, hvor den kan stråle ned langs ydersiden af låret til knæet, trække om i ballen, ryggen eller lysken.
Sene-overbelastningsskader er langvarige og kan tage op til et år. Systematik og tålmodighed er nøgleord i behandlingen. Det er meget vigtigt at du opnår en forståelse for hvad der udløser og vedligeholder smerterne (se side 21), og at du genoptræner din hofte-stabilitet. Din fysioterapeut kan hjælpe dig.
Læs en længere udgave af denne artikel her.
Overbelastningen sker overordnet når benene krydser midtlinjen i kroppen. Du bør tilstræbe at holde dine hofteled i neutral, dvs. at fødderne er placeret lige under hofteleddene.
Undgå at:
• Hænge i hoften
• Sidde med samlede ben
• Sidde med krydsede ben
• Gå/løbe hvor midtlinjen krydses (dvs. benet har retning mod modsatte side og/ eller bækkenet skubbes ud til siden når fødderne rammer jorden)
• Ligge på den ømme side
• Strække ballen ud ved at krydse benene
Tilstræb i stedet at:
• Stå med en hoftebreddes afstand og vægten ligeligt fordelt. Undgå at overstrække knæene.
• Sidde med en hoftebreddes afstand mellem benene
• Gå/løbe med fødderne lige under hofteleddene
• Ligge på modsatte side med en tyk pude under øverste ben, så det ikke ”falder ned” og trækker i ydersiden af hoften. Eller lig på ryggen med en pude under knæene.
• Undlade at gå mere end smerterne tillader. Øget smerte 24 timer efter er tegn på overbelastning. Tag evt. cyklen.
Find ud af hvilke aktiviteter der provokerer symptomerne. Typisk vil det være lange gåture, bakkegang, at stå op i længere tid samt løb. Find det niveau hvor du ikke forværrer smerterne. Kan du fx gå ture på 2 km uden at forværre smerterne, er det helt okay.
Du kan læse mere og se et genoptræningsprogram her.
Alle kroppe og situationer er forskellige. Få hjælp af din fysioterapeut til individuel behandling, genoptræning og forebyggelse.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.