Støt brysterne og forebyg slaphed og smerter

Tekst: Marianne Nørup, journalist

Foto: Shutterstock

Når vi taler om udstyr til løb og andet sport, er det ofte skoene der fremhæves som særligt vigtige. Men måske er det for kvinder lige så vigtigt at prioritere en god sportsbh. Bryster uden støtte bevæger sig nemlig meget – og det er hårdt for bryst-vævet.

Alle kvinder som har prøvet at løbe eller hoppe henholdsvis med og uden en sports-bh på, ved at ’frie’ bryster, uanset størrelsen, bevæger sig, og at det sjældent er en behagelig oplevelse. Bryster uden støtte bevæger sig i tre forskellige retninger under løb: op og ned, fra side til side og frem og tilbage. Og det er hårdt for brystvævet. Selv så lidt som 2 cm’s bevægelse kan give smerter, har et studie påvist, og der er målt brystbevægelser på helt op til 19 cm i vertikalplanet (op og ned) og 4 cm i de to andre planer under fysisk aktivitet.

Slappe og ømme bryster

Barmens frie bevægelighed kan have flere uhensigtsmæssige konsekvenser: Brysterne bæres ikke af muskler, men af huden og det underliggende bindevæv, og det påvirkes af tyngdekraften. Det betyder at hop og andre bevægelser trækker i brystvævet, som risikerer at blive ømt og udstrakt, så kvinden på sigt kan udvikle slappe bryster og smerter eller ømhed i området. Det er dog vigtigt at påpege at alle barme er underlagt tyngdekraften og med tiden vil blive slappere, ligesom arvelighed også har betydning.

Hvad angår smerter, har et studie rapporteret om brystsmerter hos næsten tre ud af fire kvinder under løb, og et stort globalt studie har påvist brystsmerter hos 32 pct. af alle kvinder under fysisk aktivitet generelt. Manglende støtte af barmen afholder desuden nogle kvinder fra at dyrke sport og motion, enten pga. smerter eller fordi de oplever situationen som pinlig eller ubehagelig. En større amerikansk undersøgelse fra 2021 viste fx at mere end hver fjerde kvinde undlod at være fysisk aktiv pga. den hoppende barm. Og det er skidt! For sport og motion er som bekendt ekstremt vigtigt for os alle, og det gode budskab er at en sports-bh i høj grad kan begrænse brysternes bevægelse under løb, sport, fitness og anden fysisk aktivitet.

EN GOD BH KAN – MÅSKE – FORBEDRE DIN LØBE-PRÆSTATION

God støtte til barmen har ikke bare betydning for brysterne.

Der sker nemlig en kompensation andre steder i kroppen hvis barmen bevæger sig meget. Samtidig kan bevægelserne påvirke kvindens koncentration.

Et nyt forskningsstudie fandt at bryststøtte influerer på knæleddenes stabilitet under løb. I studiet blev 12 yngre kvinder med forskellige størrelser barm monitoreret mens de løb på et løbebånd, skiftevis uden bh og med en sports-bh med lav henholdsvis høj støtte. Sammenlignet med ingen bh, gav bh’en med lav støtte (low support) 2 pct. øget stabilitet i knæleddene, mens en high support bh gav 5 pct. Forskerne vurderede, ved at inddrage tidligere forskningsresultater, at en velsiddende sports-bh kan forbedre kvinders løbepræstation med 7 pct. og muligvis medvirke til at forebygge skader i underkroppen.

Britiske forskere har desuden i studier registreret at ingen eller dårlig støtte til barmen medfører at:
• Motionen føles hårdere
• Kvinderne bruger mere muskelaktivitet i overkroppen – hvilket kan medføre at de tidligere udtrættes
• Stødkraften op gennem kroppen øges – hvilket måske kan øge risikoen for skader i ben og underkrop
• Kvinderne løber med 4 cm kortere skridtlængde – hvilket kan være et tegn på at de er tilbageholdende med at løbe igennem

Kilder: Research group in Breast Health, University of Portsmouth. Frontiers in Sports and Active Living, April 2023

____________________________________________________________________________________________________________

GODE RÅD NÅR DU VÆLGER SPORTS-BH

Hvad er en god sports-bh?

Ikke overraskende er svaret individuelt og afhænger af flere faktorer.

Tænk over: Hvilken type motion skal du bruge bh’en til?
Løb og hop kræver langt mere støtte end fx styrketræning og yoga. I dag er mange sports-toppe      deklareret som enten lav, medium eller høj støtte. Dyrker du forskellige motionsformer, kan du have brug for at have flere typer klar i skuffen.

Kompressions-bh eller bh med skåle? Der er to hovedtyper af sports-bh’er: kompressions-bh’en, som presser brysterne ind mod kroppen og dermed begrænser deres bevægelse, og bh’er der har skåle, og dermed støtter hvert enkelt bryst for sig. Sidstnævnte anbefales typisk til kvinder med en større barm.

Stof: Hvor meget sveder du? Jo mere du sveder eller dyrker høj-intens motion, jo vigtigere er det at din sportsbh er lavet af et effektivt svedhåndterende materiale, så huden ikke bliver fugtig.
Og så skal der være hold i stoffet. Udskift bh’en efter 6-12 måneder, da stoffet bliver løsere ved brug og vask . Følg vaskeanvisningen nøje.

Pasform: Hvad føles behageligt? Hvad føles bedst for dig at have på når du bevæger dig? Afprøv bh’en i prøverummet. Hop, løb og lav nogle af de bevægelser du skal bruge bh’en til. Skulderstropperne skal være brede og føles behagelige, de må ikke gnave. Syningerne må ikke genere, og mærker kan du klippe af. Hvis du ikke er så smidig, kan det være en fordel at bh’en
lukkes foran på brystet. Prøv en ny type bh en gang imellem. Måske finder du en som er bedre end din nuværende, og måske har d ine behov ændret sig over tiden.

Størrelse: Sidder bh’en til? Gå efter hvordan bh’en sidder, ikke den eksakte størrelse. Bh’en skal sidde til og støtte godt. På ryggen skal bh’en sidde i en lige vandret linje. Er linjen trukket opad, stikker brystet ud i siderne, eller der er hudfolder under armene, er bh’en for lille. Hvis der er løst stof som folder i siderne eller under brystet, er bh’en for stor. Der skal være plads til to fingre under stropperne og under elastikken under brystet. Hvis bh’en passer i den yderste hægte, er der mulighed for at stramme til når stoffet udvider sig med tiden.

Spørg gerne personalet om hjælp!

Kilder: University of Portsmouth, womenshealthmag.com, loebeshop.dk, Int J Environ Res Public Health. 2021 m.fl.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.