Aktivitetsmåling: Har det effekt?

Tekst: Marianne Nørup, fysioterapeut

Foto: Shutterstock

Fitness-ure og skridttællere får os til at bevæge os mere, konkluderer stort studie. Tallene dækker sandsynligvis over at nogle oplever stor motivation, mens andre ikke motiveres af målingen.

En aktivitetsmåler er typisk en app på din telefon, en skridttæller eller et smartur, der måler din daglige aktivitet. Og bruger du sådan en, er der en stor chance for at du går flere skridt om dagen – og at du dermed er mere fysisk aktiv end hvis du ikke brugte den, viser en dansk systematisk gennemgang af mere end 121 forskningsstudier med tilsammen omkring 16.000 deltagere.

Ifølge gennemgangen får aktivitetsmålere – såkaldte ‘wearables’ – gennemsnitligt deltagerne til at:

  • gå mere end 1.200 ekstra skridt om dagen og
  • bevæge sig mere intensivt (moderat til hård fysisk aktivitet) næsten 50 minutter mere om ugen

Ovenstående gælder uanset om man anvender ur, skridttæller eller app.

Den positive effekt på sundheden er størst hos de mindst aktive. Er man fysisk inaktiv, vil en øgning på 1.000 skridt om dagen have en meget substantiel effekt på dødelighed og sygdom i forskellige befolkningsgrupper, udtaler en af forskerne bag studiet til Videnskab.dk.

Wearables er dog ikke noget vidundermiddel, og virker ikke nødvendigvis på alle, tilføjer forskerne. Evidensen er heller ikke massiv – et problem ved gennemgangen er fx at studierne også inkluderer andre tiltag, og derfor er det svært at sige hvad der skyldes hvad. Bundlinjen er dog klar: Wearables kan anvendes som adfærdsændrende og motiverende redskab.

Kilde: Videnskab.dk og BMJ 2022376, hvor studiet er udgivet.

4 ting du bør overveje når du køber din aktivitetsmåler

Hvilke funktioner har du reelt brug for? Der er ingen grund til at tilkøbe funktioner som du aldrig vil bruge. Omvendt kan det være at du bliver glædeligt overrasket over funktioner du ikke selv havde tænkt på.

Som minimum bør du tilvælge pulsmåler, hvis du vil kunne registrere anden fysisk aktivitet end skridt. GPS gør trackingen mere præcis, og du kan se dine ruter efterfølgende, men den er ikke på samme måde nødvendig.

Kan uret måle din foretrukne motion? Hvis det fx er styrketræning eller svømning, kan du muligvis ikke nøjes med en standardmodel.

Har du brug for add-ons som fx at sende mails fra dit ur – eller er du hellere fri?

Funktionalitet er meget afgørende. Er tekst og tal fx synlige hele tiden, er de nemme at se og aflæse? Er betjeningen intuitiv og hurtig? Batteriet udholdende, opladningen hurtig?

Udseendet Her skal du tage med i overvejelserne at du måske kommer til at gå med måleren på håndleddet døgnet rundt.

Lad dig ikke styre! Lad ikke altid uret styre, lyt stadig til kroppen – og bliv ikke afhængig af at aflæse dine præstationer eller mangel på samme. Livet og sundheden er meget mere end der kan aflæses på et ur.

Læs mere om aktivitetsmålere i artiklen ‘Mål dig selv’ på krop-fysik.dk.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.