Black bean-burger

Tekst: Fra bogen 'Bælgfrugt for begyndere'

Foto: Colombus Leth

Det kan godt være der er nogen som ikke synes, det lyder super sexet med en bønneburger. Men denne her er så lækker og yummi at jeg ofte vælger den over en klassisk burger med bøf!

4 stk.

Det skal du bruge: 

Bøffer

  • 225 g kogte sorte bønner
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 håndfuld koriander
  • 125 g halloumi
  • 1 spsk. chipotle / adobesauce (eller anden chilisauce)
  • 2 tsk. tørret oregano
  • 2-3 spsk. rasp
  • 1 æg
  • Salt
  • Rigeligt olie til stegning

Burger

  • 4 burgerboller
  • 4 spsk. mayonnaise
  • 1 spsk. Chipotle (eller anden chilisauce)
  • Sprøde salatblade
  • 2 tomater
  • 2 salatløg

Sådan gør du 

Bøffer: Tænd ovnen på 200° almindelig ovn. Bred bønnerne ud på bagepapir på en bageplade, og tør dem i den varme ovn i 5-10 minutter. Afkøl let.
Pil løg og hvidløg, og hæld dem i en foodprocessor sammen med koriander og halloumi. Tilsæt bønner, chipotle, oregano og rasp, og puls det hele sammen til en grov fars (der må gerne være næsten hele bønner i). Saml farsen med æg, og krydr med salt. Form farsen til 4 bøffer. Steg bøfferne i rigelig olie på en pande i ca. 5 minutter på hver side.
Vend dem meget forsigtigt, da de kan være lidt skrøbelige.

Burger: Lun bollerne i den varme ovn. Rør mayonnaise sammen med chipotle i en skål. Skyl og slyng salatbladene. Skyl tomaterne, og skær dem i skiver. Pil løgene, og skær dem i tynde skiver.

Servering: Smør bollerne med chilimayoen, og fyld dem med salat, tomat, bøf og løg. Nyd straks.

TIP:

Fyld burgeren med bløde løg, smeltet ost, spejlæg eller grillede auberginer, hvis du vil have endnu mere snask. Du kan også stege bøfferne i ovnen. Giv dem 10-14 minutter ved 200°.

Opskrifterne stammer fra bogen ’Bælgfrugt for begyndere’ af Louisa Lorang, forlaget Lindhardt og Ringhof. 2024 (152 sider, vejl. pris 280 kr.).