De danske Counter-Strike-giganter, Astralis, er vant til at sætte nye standarder. Holdets fysioterapeut drømmer om at hans arbejde med stjerneholdet skaber et mere veltrænet esport-univers.
Skal man være i god form for at kunne spille Conter-Strike i timevis? Det kræver vel ikke andet end lidt udholdenhed i de fingermuskler som er på konstant arbejde – og et solidt lager af cola?
Det er muligvis den tanke man får når man kaster et blik på ens teenager i gamerstolen foran skærmen… Men i den professionelle esports-verden lever virkeligheden ikke nødvendigvis op til fordomme og stereotyper. Hvis man vil være verdens bedste, må man nemlig se på alle de elementer der kan optimere ens spil.
Og blandt verdens allerbedste er, som bekendt, de danske Counter-Strike-giganter Astralis. De har gang på gang sat nye standarder, og var således også det første hold i esportens verden der fik tilknyttet en fysisk træner. I snart tre år har fysioterapeut Mikkel Hjuler svunget pisken over gaming-stjernerne, og han er ikke i tvivl om at anstrengelserne har båret frugt.
– Vi har ingen fysiske skader, og samtidig præsterer holdet stabilt på det absolut højeste niveau. Så jeg mener bestemt vi kan konstatere at vores arbejde med drengenes livsstil har haft effekt, siger Mikkel Hjuler.
Siden han blev hentet ind omkring Astralis af tidligere landsholdsmålmand Kasper Hvidt, der kendte ham fra håndboldens talentudvikling, har Mikkel Hjuler ændret de danske Counter-Strike-spilleres livsstil. Den indsats er han nu så langt med at fokus så småt er skiftet fra at opbygge en grundform til at optimere små detaljer ved hjælp af fysisk og kognitiv træning.
Mikkel Hjuler forklarer sin fremgangsmåde:
– Vi startede med en arbejdskravsanalyse af spillet Counter-Strike. På det tidspunkt havde holdet lige vundet sin første major-turnering, så de var allerede et af de bedste hold i verden.
Analysen viste at nøglen til succes er koncentration, præcision, reaktion og hånd-øje-koordination. En screening bekræftede også nogle fordomme om deres livsstil, hvor Mikkel Hjuler på forhånd var klar over at der er en uhensigtsmæssig sundhedskultur i esport-miljøet.
Efterfølgende fysiske tests, spørgeskemaer og fysioterapeutisk screening slog fast at fundamentet til god koncentration ikke var optimalt, men at de var ret gode i præcision, reaktion og hånd-øje-koordination. Fundamentet for at kunne koncentrere sig er god kondition, sund kost og masser af god søvn.
– Ved at få en mere sund og fornuftig livsstil kunne Astralis adskille sig fra samtlige deres konkurrenter. Så det var et logisk sted at starte indsatsen. Samtidig betyder op til 14 timer stillesiddende arbejde pr. dag at spillerne skulle vænne sig til at være fysisk aktive – også mere end den daglige halve time som Sundhedsstyrelsen anbefaler
Analyse og screening viste dermed at Astralis havde sin største udfordring i spillernes daglige livsstil. Det blev angrebet med fase 1: Back to basics – søvnvaner, kost og træningsvaner.
– I dag ligger de alle sammen tæt på eller inden for normalen på disse områder. De sover om natten, de vælger den sunde mad frem for den usunde og de er blevet langt mere aktive i stedet for at benytte fritiden til at dovne, siger Mikkel Hjuler.
Han uddyber: Alle fem Astralis-medlemmer går i seng mellem kl 22 og 24. De sover 8-9 timer i gennemsnit. Især to af spillerne var vant til at være meget fysisk inaktive, og de er har begge fået gode aktivitetsvaner.
– Til tider er de rigtig glade for deres nye livsstil, og andre gange er de frustrerede. Men vi har hele tiden vidst at det ville være et langt, sejt træk, og når man tænker på hvor mange rejsedage de har, er de virkelig dygtige til at fastholde en god livsstil, konstaterer fysioterapeuten.
Med fase 1 Back to basics på plads, er fokus drejet over på detaljerne, når Astralis er i træningslokalet. Hver rolle på holdet er blevet analyseret i detaljer. Én spiller skal især have god reaktionstid, en anden skal især have god hukommelse, en tredje skal styrke sin hånd-til-øje koordination. Alle skal være opmærksomme på spillets udvikling og kommunikere med hinanden om det.
– Vi har taget hul på en utroligt spændende opgave, hvor vi tester alle spillere i deres vigtigste egenskaber og lægger en baseline. Derefter skal vi udvikle øvelser der kan udvikle deres egenskaber yderligere, forklarer Mikkel Hjuler.
I denne fase skal der integreres kognitive øvelser i den fysiske træning, eksempelvis arbejdshukommelse, fokusering og visualisering. Det er en helt ny måde at træne esport-spillere på.
– Måden jeg arbejder på, er almindelig kendt fra håndboldens verden. Kun indholdet er nyt. Derfor ved jeg vi vil få gode resultater med dette arbejde, siger Mikkel Hjuler.
For fysioterapeuten er det en ganske særlig opgave at arbejde sammen med Astralis-holdet, og han håber at deres samarbejde kan skabe en ny kultur i esporten.
– Det er altid spændende at arbejde med de allerbedste på deres felt, og det er virkelig en rejse vi har taget hul på i fællesskab. Min egen ambition er inspireret af hvordan Tiger Woods revolutionerede golfsporten, da han med sin ungdommelige kondition og fysiske styrke skubbede al modstand til side. Astralis er godt på vej til at gøre det samme i esporten!
– Det ville være fantastisk hvis Astralis med deres sunde livsstil og målrettede træning kunne ændre standarderne i esport – også for de unge fans der sidder ved skærmen og drømmer om at gå i deres fodspor, lyder det fra fysioterapeut Mikkel Hjuler.
Professionelt dansk Counter-Strike hold, som regnes for verdens bedste. Holdet vandt sin første major-turnering i 2017, og i 2019 lykkedes det Astralis at vinde 3 majors i træk som det første hold nogensinde. Astralis består af fem spillere og en træner.
Høj puls For at styrke din koncentration og udholdenhed skal du træne kondition. Løb, løbebånd, motionscykel, romaskine – vælg den form du bedste kan lide, og giv den fuld gas.
”Bagkæden” Mange timer siddende er hårdt for enhver krop, især på bagsiden. Vælg træningsmaskiner og -øvelser, der styrker din ryg, samt dine baller, ben og lår.
Forsiden af halsen Skærmarbejde får dig til at strække halsen fremad, og det kan skabe smertefulde muskler i nakke og skuldre samt udløse hovedpine. Træn fx planken eller ’rowing’-øvelser (styrkeøvelser for skuldre, nakke og øvre ryg), hvor du koncentrerer dig om at holde hagen helt tilbage.
Hukommelse Øv dig i hovedregning. Kig i en bog, find fem ord, husk dem, luk øjnene og sig dem højt. Sig dem herefter i bagvendt rækkefølge. Stav korte ord baglæns. Efterhånden som opgaverne føles lettere, gør du kravene svære.
Kræver det muskler at spille dart? Skal man have en god kondition for at spille billard?
Det lyder muligvis ikke særlig logisk, men svaret er sandsynligvis: Ja, det villle være en god ide at optimere sin fysik og sin livsstil i øvrigt, hvis man vil være blandt de bedste til det man laver. Fysioterapeut Mikkel Hjuler er overbevist om at andre udøvere af såkaldt lavpulssport som dart, skak eller billard kan få samme gavn af hans metoder.
– En hverdag med fornuftig søvn, kost og motion hver dag er med sikkerhed godt for disse udøvere. Den kognitive træning ligeså, men den skal planlægges specifikt til det disse sportsudøvere skal kunne, siger han.
Så bundlinjen er: På med løbeskoene og fat om håndvægtene, ind med grønsager og ud med cola – og sluk skærmen i god tid, så du kan få en god nattesøvn!
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.