BMI. Vægt. Fedtprocent. Tøjstørrelser. Der er mange tal for idealet på en sund krop. Tallene er skabt som en guide, men hvis du lever med svær overvægt, kan de i stedet blive til et konstant pres og konstant minde dig om at du ikke passer ind i normerne.
På Det Syddanske Overvægtinitiativ ved Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg har man valgt en helt anden indgangsvinkel. Her handler det om sundhed frem for vægt, og om at finde frem til et godt liv for den enkelte.
– Når vi ved at overvægt er et stigende problem i samfundet, og man samtidig kan se, at fokus på vægt ikke har effekt, så er man nødt til at skabe et tilbud med en anden indgangsvinkel, lyder det fra Martin Skriver Nicolaisen, der er fysioterapeut hos Det Syddanske Overvægtsinitiativ.
Initiativet består først af konsultation med en læge og en sygeplejerske, som står for screening af følgesygdomme. Her bliver der fundet mange deltagere med overvægtsrelateret sygdom som forhøjet kolesterol, hjerte-kar-sygdomme og søvnapnø, der ikke tidligere er diagnosticeret. Herefter aftales det i fællesskab med klienten om en kirurgisk behandling eller ’Livsstilspakken’ er den bedste løsning. Vælger man Livstilspakken kommer man i et forløb på 12 måneder med en fysioterapeut og en diætist.
Det starter med en samtale, hvor de to eksperter finder frem til deltagernes egne mål og ønsker for deres sundhed. Herefter starter coachingen med individuelle samtaler en gang om ugen. Som fysioterapeut er Martin Skriver Nicolaisens fokus primært på bevægelse og smerter.
– Jeg hjælper klienterne med at få mere hverdagsmotion som at gå og cykle, at kunne flere af de ting de gerne vil, og afhjælper dem med eventuelle smerter. Det vigtigste er hvad de selv ønsker, fortæller Martin.
For mange af deltagerne fylder kosten meget. De dunker konstant sig selv i hovedet med forbud og kure, og det er derfor den del de især ønsker hjælp til.
– Vi er skolet med at når man er overvægtig, så skyldes det det man spiser. Den tankegang kan fylde så meget at den spænder ben for ønsket om en livsstilsændring. Når deltagerne kommer til mig, bliver de helt overraskede over at de ikke skal registrere kalorier eller følge kostplaner, fortæller Trine Ekblad, som er diætist i Overvægtsinitiativet.
Ud over samtaler med Martin og diætist Trine Ekblad indgår der også gruppeforløb i Livsstilspakken, hvor man i fællesskab med andre deltagere bliver klogere på krop, bevægelse, genoptræning, kost, vaner og motivation.
– Der sker en særlig dynamik i en gruppe, hvor man er sammen med andre man kan spejle sig i. Her kan deltagerne møde nogen der tumler med de samme ting som de selv gør. Vi oplever også at nogle deltagere selv skaber små initiativer og fællesskaber som fx gågrupper, fortæller Martin Skriver Nicolaisen.
Der er flest kvinder med i initiativet, og de mænd der er, er typisk meget syge. Indtil videre viser resultaterne at deltagerne i gennemsnit har en smule bedring eller stilstand i kolesteroltal, blodtryk og BMI når forløbet slutter.
– For den her målgruppe er stilstand også et positivt resultat, fordi mennesker med svær overvægt som regel kun får forværring i deres følgesygdomme over tid, forklarer Martin Skriver Nicolaisen.
Alligevel er det ikke de resultater han finder mest interessante. Evalueringen viser nemlig at deltagerne får øget motivation til at forbedre deres sundhed ved at deltage i initiativet. For eksempel svarer en af deltagerne i en opfølgende spørgeskemaundersøgelse:
”Det er rart at blive mødt med andet end ’du skal bare tabe dig!’. Men at det derimod handler om hvordan man har det godt med sig selv – selvom man er overvægtig.”
Og deltagernes egne positive oplevelser, mener Martin Skriver Nicolaisen, er et succeskriterie i sig selv.
– Man er nødt til at have hårde data at måle på, når man skaber et projekt som det her, men det er gået op for os at de ”blødere” resultater har langt større betydning. Med den her målgruppe er det mentale vigtigt. De oplever mange fordomme fra deres omgivelser omkring deres udseende og vægt. Det gør dem mere isolerede, og gør det endnu sværere at opnå det vægttab de ønsker. Derfor er det vigtigste at klienterne får det bedre med dem selv og deres krop, fortæller han.
Initiativet har vakt interesse hos hospitaler og politikere rundt i landet. Derfor vil man nu involvere mere forskning for at blive endnu klogere på effekterne ved forløbet.
– Der skal mere data til før man kan udrulle initiativet andre steder i landet. Men ud fra resultaterne indtil videre lever initiativet op til målet om at hjælpe mennesker med overvægt til en sundere livsstil, lyder det fra Martin Skriver Nicolaisen.
Læs om Anja, som har deltaget i projektet: “Nu har jeg mere overskud til mine børn”
1 Al motion tæller
Forsøg at integrere motion hvor du kan i hverdagen. Tag trappen, hop på cyklen eller gå en lille omvej.
2 Find noget du kan lide
Måske er du ikke til fitnesscenteret, men kan bedre lidt at gå en tur eller spille tennis. Dyrk den motion der passer til dig og dit liv.
3 Vær ikke bange for at søge hjælp
Udfordringer med overvægt kan fylde fysisk og mentalt, men det er altid fagprofessionelle der kan meget gerne vil hjælpe dig, så du kan komme godt i gang.
Kilde: Fysioterapeut Martin Skriver Nicolaisen
For at deltage i Det Syddanske Overvægtsinitiativ skal du:
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.