Få din smidighed tilbage

Tekst: Marianne Nørup, fysioterapeut

Foto: Vibeke Johansson

Strækøvelser kan hjælpe dig til større bevægelighed og modvirke stivhed i kroppen.

Føler du dig lidt stiv i led og muskler, eller har du tendens til at synke sammen i en foroverbøjet stilling? Kan du uden problemer binde et forklæde bag ryggen? Kigge dig over skulderen? Kan du frit række op til øverste hylde og gå ned i knæ for at hente noget på gulvet? Sidde på gulvet i forskellige stillinger?

Læs også: Sådan strækker du

En god bevægelighed er en forudsætning for at vi problemfrit kan udføre daglige gøremål. I sport og motion er smidigheden nødvendig for at du kan føre skulder og arm langt bagud for at få afsæt til et hårdt og præcist kast, tage et langt skridt til siden hvis du skal nå en bold, eller bøje i hofter, knæ og ankler når du skal lave en dyb squat-øvelse i fitnesscentret.

Musklernes smidighed påvirker ikke bare det enkelte led, det kan også indvirke andre steder. Stramme og overaktive hasemuskler kan fx påvirke din ryg ved at trække bækkenet bagover, usmidige hoftemuskler kan påvirke din gang og din skridt­længde.

Mange faktorer i spil

Mange faktorer kan påvirke vores smidighed, herunder skader, fysisk inaktivitet og ensidige bevægemønstre. Dertil kommer at vi bliver mere stive med alderen.

Vi kan forsøge at holde os smidige ved fx at sørge for at bevæge os alsidigt og skifte stilling ofte. Desuden er udspændingsøvelser en ­effektiv måde at blive mere smidig på.

Bevægeligheden omkring et led er påvirket af mange faktorer, bl.a. bindevæv, muskler, ledbånd, sener og hud. Rent fysiologisk er det faktisk ikke selve musklen eller senen der bliver længere når du udspænder, det er sandsynligvis i stedet vævets tolerance der ændrer sig. Men bundlinjen er den samme: Øvelserne kan resultere i bedre bevægelighed, hvis du er tålmodig og strækker korrekt.

Læs også: Stræk dig smidig: Her får du øvelser for hele kroppen

OBS:

Stræk kan også indgå som en del af en behandling. I fysioterapi bruges stræk ikke kun til at opnå øget bevægelighed og forebygge bevægetab, men også til at styrke skadet væv i den tidlige helingsfase.