Færre skader er vejen til sejr

Tekst: Kristine Buske, journalist

Foto: Anna Vibeke Johansson, Shutterstock

Skader kan have stor betydning for om Danmark vinder årets VM i damehåndbold. Så hvordan arbejder holdet med at mindske skader hos spillerne? Vi har spurgt landsholdets fysioterapeut Mikkel Hjuler.

Professionel sport og skader rimer på hinanden. Skader er næsten umuligt at undgå når kroppen lever af at presse sig selv hver eneste dag. På det danske kvindelandshold i håndbold er der et tæt samarbejde mellem spillerne og holdets fysioterapeut Mikkel Hjuler. Hans vigtigste opgave er at gøre spillerne klar til kamp, og derfor bliver hver skade, eller optakt til skade, vurderet nøje. Uanset om det er midt i en kamp eller op til en kamp, er spørgsmålet altid ”kan spilleren spille videre, eller skal hun trækkes ud?”

– Jeg starter med at undersøge hvad det er for en skade. En præcis diagnose fører til en opstillet risiko- og konsekvensanalyse. Det er den analyse der er mest interessant for spiller og træner. Hvis konsekvensen er stor, men risikoen lille, vil man ikke turde at lade spilleren fortsætte. Men er risikoen stor, men konsekvensen lille, altså hvis skaden vil være noget man hurtigt kan genoptræne igen, vil spiller og træner ofte beslutte at fortsætte, forklarer Mikkel Hjuler.

Skades-samarbejde på tværs af klubberne

Når slutrunden er færdig, starter forberedelserne til næste slutrunde. Her gennemgår Mikkel Hjuler alle spillernes skader, og om genoptræningen er god nok. Det gør han med fysiske tests af muskelstyrke, ledbevægelse og funktionalitet. Styrketræning og balancetræning er ofte på programmet – både når det gælder forebyggelse og genoptræning af spillernes skader.

– Jeg sætter nogle klare mål for den enkelte spiller, så de ved præcist hvad de skal gå hjem og arbejde med sammen med deres fysioterapeuter i klubben. Ved efterfølgende samlinger tester vi igen for at se om der har været den ønskede udvikling. Spillerne tager det meget seriøst, for de ved godt at det er afgørende for holdet, både landsholdet og deres egen klub, at de følger genoptræningsplanen, siger Mikkel Hjuler.

Han fortæller at det er vigtigt med et tæt samarbejde med klubberne om spillernes skadesforløb.

– Der kan være både faglige og kulturelle forskelle når spillerne har klub i andre lande, men vi har alle samme mål, og det er at spillerne skal komme bedst igennem skaden og blive bedst muligt klar til næste kamp, siger han.

Mange skader kan tages i opløbet

Viden fra fodbold viser at skadesprocenten for spillerne til træning og kamp har en stor betydning for succes. Målet er at procenten af skadefri spillere skal være over 90 procent til træning og kamp. Derfor vurderer Mikkel Hjuler hver morgen spillernes fysiske tilstand, så alle kun deltager i det der er behov for, og de er i fysisk forfatning til.

– Tidligere kunne der godt være en tendens til at spillerne ikke tog fysioterapeutens råd så seriøst og i stedet fokuserede mere på selve håndboldtræningen. Men spillerne har tillid til mig, og de ved at de bliver mere klar til at spille, og at vi bliver bedre som hold, hvis de lytter. De er også gode til at sige til mig hvis de mærker smerter, fordi de ved at vi kan tage mange skader i opløbet sammen, siger Mikkel Hjuler og tilføjer:

– Vi skal fange skaderne så tidligt som muligt, så vi mindsker konsekvenserne.

Klik her og få fem råd til at undgå håndboldskader. Mikkel Hjuler deler sine bedste råd til dig der dyrker håndbold i fritiden.