Fodbold for og med hjertet

Tekst: Marianne Nørup, journalist

Foto: DBU

Motionsfodbold er ikke bare sjovt, det er også verdens måske sundeste motionsform. Også hvis du har en kronisk sygdom, skavanker eller – ja – hjertekarsygdom!

Sommeren har med EM og OL budt på masser af herlig fodbold, og måske endda givet dig lyst til selv at indtage grønsværen? Hvis det er tilfældet, så gå endelig videre med den ide – uanset om du aldrig før har spillet, eller om det er (uforståeligt) mange år siden du sidst spillede, eller om du har livsstilssygdomme eller andre dårligdomme med i bagagen. Ja, faktisk kan sidstnævnte netop være en god grund til at starte til fodbold.

Det fortæller fysioterapeut Jesper Harreby Thomsen fra Center for Diabetes, og han bakkes op af solid forskning. Fodbold giver imponerende mange sundhedsgevinster, både fysisk, mentalt og socialt.

– På det fysiske plan indeholder fodbold for eksempel mange retningsskift, som stimulerer og styrker knogler, muskler og led, og masser af intervaltræning (skift mellem hurtige og langsomme sekvenser, red.), som regnes for den mest effektive form for konditionstræning. Samtidig udfordres og styrkes koordination og balance, forklarer Jesper.

Fodbold giver desuden humøret et stort løft, og motion har eksempelvis i flere studier vist sig at kunne reducere stress, depression og angst.

– Dertil skal man ikke undervurdere hvor meget det betyder at folk synes det er sjovt at spille fodbold, tilføjer Jesper.

– Det – og det sociale sammenhold – giver en masse positivt til det mentale helbred, men betyder også at folk dels giver den en ekstra skalle i forhold til hvis de selv skulle løbe en tur, dels rent faktisk møder op til træning. Frafaldet er meget lille, tilføjer han.

Bakket op af forskning

De seneste år har forskning gjort os meget klogere på hvordan fodbold påvirker sundheden, og der er sat en række fodboldprojekter i søen for særlige målgrupper. Senest ‘Fodbold for Hjertet’, som er motionsfodbold – og et rehabiliteringstilbud – for danskere med hjertekarsygdom, diabetes og andre livsstilssygdomme. Og stort set alle kan være med – også selvom de ikke selv tror de kan, mener Jesper Harreby Thomsen, som selv er træner for et af holdene.

– Mange af de mænd jeg har trænet, har spillet tidligere, men er aldrig begyndt igen fordi de typisk har tænkt ”det kan jeg ikke mere” – måske fordi ryggen eller knæene giver lyd, eller vægten er steget betydeligt. De der har en hjerte-historik, kan også være bekymrede for at få pulsen i vejret – for kan hjertet nu holde til det?

Men skavanker eller livsstilssygdomme behøver ikke være en hindring, mener fysioterapeuten, som dog ikke vil råde utrænede til uden videre at starte op på et almindeligt old boys eller old girls hold.

– Den træning der foregår på Fodbold for Hjertet, er tilpasset spillernes form og forudsætninger. Vi starter meget roligt op, for det er jo helt korrekt at deltagerne ikke kan det samme som for tyve eller tredive år siden, eller som hvis de var i god form, forklarer Jesper.

Godt i gang med fodbold: Fysioterapeutens 4 gode råd

Vælg det rette tilbud – Fodbold Fitness og Fodbold for Hjertet tilpasses den enkelte deltagers form og formåen

Husk du er blevet ældre – kend din begrænsning og tilpas træningen derefter

Start roligt op

Husk at varme op før du hugger på mål!

For helt nye spillere tilbydes en slags ’leg og spil’, hvor man introduceres til fodboldteknik og fysisk aktivitet som sådan. Og i det hele taget bruger man meget af tiden på at lege med boldene:

– Simple afleveringsøvelser har et kæmpe fokus i Fodbold for Hjertet, og i mange øvelser kan man selv styre belastningen, fx når man dribler og skyder på mål. Vi træner en time i alt, og vi går mere op i at være fælles om træningen end i at spille kamp, slår træneren fast.

Til gengæld gør man gerne lidt ud af tredje halvleg over en kop fælles kaffe:

– Efter træningen er der tid til snak og samvær, og det er også her hvor jeg som fysioterapeut kan byde ind med gode råd og anvisninger, siger Jesper.

KOM OG VÆR MED!

Fodbold for og med hjertet 

“Har du brug for et ekstra skud sundhed, at få blodtrykket ned, få styr på din diabetes eller tabe lidt i vægt, så kan motionsfodbold være noget for dig.

‘Fodbold for Hjertet’ er træning hvor alle kan være med – både dig der aldrig har rørt en fodbold, og dig der var stjernen på U16-holdet. Det handler nemlig ikke om at være den største boldkunstner, men om at hygge sig og have det sjovt sammen med andre.

Du er i sikre hænder på ‘Fodbold for Hjertet’: Trænerne er uddannet i at tage hensyn og lave træning som passer til alle på holdet. ”

Cirka sådan lyder invitationen til Fodbold for Hjertet, som er et fælles initiativ fra DBU, Hjerteforeningen og SDU, støttet af TrygFonden. Det bygger på samme principper som Fodbold Fitness-konceptet, der udbydes i en lang række klubber landet over, både for mænd, kvinder og på blandede hold. Fodbold Fitness har i adskillige forskningsstudier vist sig at øge sundheden, fx modvirke svækkelse af knoglerne og forbedre balance, muskelstyrke og kondition.

Du kan finde et sted at spille Fodbold Fitness eller Fodbold for hjertet her: https://www.dbu.dk/samfundsansvar/projekter-og-indsatser/fodbold-for-hjertet/vil-du-spille-fodbold-for-hjertet/fodbold-for-hjertet-hold-i-danmark/ 

Tilpasset træning

Nogle er i starten lidt nervøse for om de kan følge med, eller for at blive skadet, fortæller Jesper videre. Skader forekommer naturligvis, men ikke i stor stil – og som regel er det fordi man er gået for hårdt til den, siger han.

– Jeg plejer at sige til spillerne at de skal være påpasselige, men ikke bange, og at de skal tilpasse deres aktivitet til deres egen formåen. Den del hjælper jeg dem gerne med.

Men når først spillerne er i gang på holdet, indfinder trygheden sig hurtigt, og deltagerne møder typisk trofast op, fortæller Jesper. Uanset vejret.

– Og jeg oplever masser af glæde, smil og kærlige drillerier. Her dømmes man ikke på hvor god man er – alle giver den en skalle og yder hvad de hver især kan.

Men… fodbold og hjerte?

Ved EM i juni i år blev hjertestop og hjertesygdom pludselig påtrængende aktuelt for alle fodboldfans verden over, da den danske topspiller Christian Eriksen for åben skærm faldt om på banen og måtte genoplives. Derfor fremkalder sammensætningen hjerte og fodbold måske lige nu bekymring blandt mennesker der har fået konstateret en hjertesygdom eller frygter at få det.

Der er dog ingen grund til bekymring – tværtimod, siger Peter Riis Hansen, professor, overlæge og dr. med. på Hjertemedicinsk afdeling, Gentofte Hospital

– Pludseligt hjertestop hos topatleter får naturligvis enorm medieopmærksomhed, men det sker kun yderst sjældent og ændrer absolut ikke på at fodbold og anden motion har en enorm positiv værdi for folkesundheden og blandt meget andet kan bibringe den enkelte et mere raskt og rørigt liv, siger han.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.