Gigt – når kroppen angriber sig selv

Tekst: Kristine Buske, journalist

Foto: Shutterstock

Gigt kan være en smertefuld sygdom, som kan sætte begrænsninger for det liv man ønsker at leve. Heldigvis er der flere ting man selv kan gøre, som sammen med medicin kan mindske symptomerne og gøre det nemmere at klare de aktiviteter i hverdagen man har lyst til.

Gigt leder tankerne hen på dårlig bevægelighed og smerter i leddene. Ofte forbinder vi det også med at blive ældre. Men der findes mere end 200 forskellige gigtdiagnoser, og de kan ramme alle aldre.

Den mest kendte sygdom er artrose, som vi i daglig tale kalder slidgigt; men også leddegigt (reumatoid artritis) er en udbredt gigtform, som 50.000 danskere lider af.

Ved leddegigt opstår der en betændelsestilstand i leddene, som får dem til at hæve op og gøre ondt, og  det bliver svært at bevæge sig. Det er typisk fingre, hænder, albuer, skuldre, ankler, fødder, knæ, og nakken, der bliver ramt. Især om morgenen kan leddene føles stive, mange patienter føler sig trætte og udmattede, og sygdommen kan derfor have en stor indgriben på livskvaliteten.

Kan du gøre noget selv?

Lægevidenskaben er kommet langt i dag, og der findes effektiv medicin som kan holde symptomerne nede og bremse udviklingen af sygdommen. Men der er også ting du selv kan gøre for at mindske smerterne og holde leddene i gang.

En af de ting er motion. Hvis du er fysisk aktiv, styrker du nemlig dine muskler og beskytter på den måde dine led. Det er en god idé både at træne kondition, muskelstyrke, smidighed og balance – men undgå at dyrke den samme træningsform to dage i træk. En tommelfingerregel er at bevæge dig så meget som din krop tillader. Husk at lidt er bedre end ingenting.

For nogle kan det være godt at starte dagen med nogle lette træningsøvelser for at få leddene og blodcirkulationen i gang og på den måde være bedre stillet over for resten af dagens aktiviteter.

Spis dig til færre symptomer

Der findes mange kostreligioner og holdninger til hvad man bør spise – og ikke spise – når man har gigt. Som udgangspunkt er de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen et godt sted at starte. Der er også flere undersøgelser som viser at mennesker med leddegigt oplever færre symptomer hvis de spiser den såkaldte middelhavskost. Den minder om de danske kostråd og består af umættede fedtsyrer (fx olivenolie og rapsolie) i stedet for mættede fedtsyrer (fx smør), mindre kød, masser af fisk og skaldyr, frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø.

Det kan være forskelligt fra person til person hvilke kostvaner man oplever der fungerer for ens krop. Er du i tvivl, så rådfør dig med en diætist eller din læge.

Ud over kost og træning er minimum otte timers søvn og at undgå at presse sig selv for hårdt også vigtige faktorer. Desuden gælder det om at lære at leve bedst muligt med sine smerter.

Kilde: Gigtforeningen.dk, hvor du kan få råd og vejledning om gigt. 

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.