En graviditet er en kæmpe opgave og belastning for kroppen. Den gravide kvindes krop er i konstant forandring og på konstant overarbejde, og det gør at næsten alle vil opleve en eller anden grad af ubehag og gener – det er, så at sige, ’en del af pakken’.
Men selvom det er vigtigt at huske at en graviditet ikke er en sygdom, er det ikke desto mindre en stor fysisk belastning, som den gravide kvinde og hendes omgivelser bliver nødt til at tage hensyn til.
Bækkenet er et af de områder der forandres allermest under en graviditet. Allerede tidligt i graviditeten begynder led og ledbånd at blive bløde på grund af den hormonale påvirkning – det skal sikre at bækkenet under fødslen kan give efter og udvide sig. Musklerne omkring bækkenet og i lænden skal tilpasse deres arbejde til den voksende mave og den øgede vægt, og kropsholdningen ændres. Disse faktorer er sandsynligvis en del af årsagen til at mange gravide kvinder får smerter omkring bækkenet, men man kender faktisk ikke den præcise forklaring
Graviditetsrelaterede bækkensmerter er en ufarlig tilstand, som i langt de fleste tilfælde forsvinder i løbet af de første tre måneder efter fødslen. Symptomerne kan være smerter foran ved kønsbenet eller bag i bækkenet ved korsbenet, og kan stråle ud til lysken eller ned i benene.
De fleste gravide mærker lidt til disse bækkensmerter, men for nogle bliver smerterne så indgribende at det bliver svært at klare dagligdagen. Smerterne opstår som regel midt i graviditeten, de tager ofte til i styrke i løbet af dagen, kan svinge meget fra dag til dag, og de kan forværres af belastninger. Ofte kommer smerterne først et stykke tid efter at man har gjort det der provokerer leddene.
Har du smerter i bækkenet, kan det måske give anledning til bekymring, og det kan være svært selv at afgøre hvordan du skal tolke og håndtere smerterne. Det kan en fysioterapeut hjælpe dig med, så du kan føle dig tryg og begrænse dine gener så meget som muligt.
Bækkenets tre knogler danner tilsammen en ring (bækkenringen), som skal bære kropsvægten og virke som støddæmper for kroppen og ned i benene. Bækkenets muskler og ledbånd skal sørge for at bækkenleddene ikke overbelastes eller fejlbelastes.
Der er heldigvis meget du selv gøre for at mindske bækkensmerterne. Blandt andet kan du aflaste dit bækken ved at ændre på dine vaner, og du kan holde dig aktiv og træne. Behandling hos en fysioterapeut kan også være relevant.
Både daglig fysisk aktivitet og decideret træning er vigtigt. Forskning har blandt andet vist at øvelser hvor man træner ryg- og bækkenmusklernes evne til at stabilisere og koordinere, kan mindske smerterne. Også andre typer træning har vist sig effektive, herunder styrketræning, bækkenbundstræning og kredsløbstræning. Meget peger på at det vigtigste er at øvelserne udvælges individuelt og udføres korrekt, så der tages højde for den enkelte kvindes smerter, situation og behov.
Træn evt. på et hold for gravide, med en fagligt kompetent underviser. Der findes fx hold med bassintræning for gravide. At bevæge sig i vand til brystet mindsker belastningerne på bækkenet.
Dine smerter må ikke forværres meget efter træning, og en evt. forværring skal aftage forholdsvis hurtigt efterfølgende – ellers skal træningen justeres. Du kan søge råd, vejledning og behandling hos en fysioterapeut.
Det er vigtigt at passe på, men vær så fysisk aktiv som du kan. Ellers svækkes kroppen.
Find frem til hvad der udløser dine smerter, og prøv at ændre det. Find også ud af hvad der lindrer når du har ondt.
Undgå så vidt muligt stress. Lug ud i dine opgaver, og få hjælp fra familie og venner.
På jobbet: Sørg for variation i dine arbejdsopgaver og -stillinger i løbet af dagen, og få indlagt små pauser, hvor du eventuelt kan ligge ned og hvile dig.
Det er de allerfærreste der har brug for sygemelding på grund af bækkensmerter i graviditeten. Kroppen har behov for aktivitet og bevægelse, og du bør i videst muligt omfang fortsætte din dagligdag.
Du kan få hjælp til at finde den rette balance mellem hvile/aflastning og aktivitet af din fysioterapeut.
Ikke alle gravide med bækkensmerter har brug for at følge alle råd. Find dem der hjælper dig.
Nogle kvinder oplever at et bækkenbælte (trokanterbælte) afhjælper deres smerter. Hvis din mave føles tung og pressende, og det hjælper på smerterne at løfte den med hænderne, er det en god ide at binde noget om, fx et stærkt tørklæde.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.