Hårdt for fødderne at spille fodbold

Tekst: Rasmus Bach Jønsson

Foto: Shutterstock

Jeg er rigtig glad for at spille old boys-fodbold. Dog synes jeg det er hårdt for ben og ryg at spille på de temmelig hårde baner man spiller på nu om dage. Jeg har ofte smerter under hælen efter og nogle gange også under træning/kamp. Mange af mine medspillere har samme problem – der tales meget om hælspore (uden at vide om det er det vi lider af), og vi har drøftet hvad der er bedst at gøre.

Er der øvelser vi kan gøre for bedre at kunne holde til at spille fodbold, er der indlæg eller særlige sko/støvler vi kan købe? Eller burde vi lade helt være? Alternativt: Hvornår skal vi optimalt stoppe træningen ift. at mærke smerter i hælen? Vi vil allesammen rigtig gerne spille fodbold, men er også bange for at få permanente skader – skavanker har vi nok af i forvejen.

PS: For mit eget vedkommende får jeg også ofte ondt i lænden efter fodbold på de hårde baner – jeg har en lang historik med lændesmerter, men har vænnet mig til at leve med det.

Hilsen Morten

Hej Morten!

Tak for dit spørgsmål, som jeg tror er relevant for mange. Fodbold er rigtig effektiv og motiverende træning, som skaber et godt sammenhold. Det er desværre også en sport der kan forårsage en del skader i fx lår, ryg og hæle.

Dansk Boldspil Union har udarbejdet nogle gode træningsøvelser til skadesforebyggelse. Du kan finde dem på dbu.dk. På krop-fysik.dk kan du finde en artikel om generel forebyggelse af fodboldskader.

UEFA har i en undersøgelse set på skadesfrekvensen på hhv. naturgræs og kunststof. Konklusionen var at der ikke var den store forskel i antal af skader, men der var forskel på hvilken type skader der fremkommer: På kunststof er der en lidt større frekvens af ledbåndsskader (ankelforstuvning), men en mindre risiko for muskelskader (’fibersprængning’) end på naturgræs. Så noget kunne tyde på at underlaget spiller en rolle.

Mht. hælsmerter, så kræver det en individuel undersøgelse at diagnosticere omfanget af skaden/overbelastningen. Jeg vil tro at der er tale om en form for overbelastning – det kunne være inflammatorisk. En irriteret hælpude kan ofte blive fremprovokeret hvis man lider af platfod eller hulfod og træner på et hårdt underlag. Her vil man ofte anbefale indlægssåler af god kvalitet. Mange fysioterapeuter kan hjælpe med dette. Sålerne kan hjælpe foden med at støtte svangen, så den ikke “vrider” så meget og derved fordeler trykket på hælpuden. Desuden vil øvelser som såkaldte kortfodsøvelser og calf-raises være relevante. Se fx pjecen Sunde fødder på krop-fysik.dk.

Mht. lændesmerterne: Nu ved jeg ikke hvor meget du har arbejdet med din lænd, men det kunne være relevant at kigge på forebyggende træning. Smerter/stivhed i ryggen kan forebygges gennem kontinuerlig styrketræning, som gør at “miljøet” i ryggens muskulatur bliver bedre. Også her kræver det en individuel undersøgelse at rådgive dig om hvilke øvelser du kunne koncentrere dig om. Måske den 9. af DBU’s videoer om skadesforebyggelse kunne være relevant.

Jeg håber I får løst jeres udfordringer, så I kan forsætte med at dyrke fodbold. Mht. smerter, så er det okay at mærke lidt, så længe smerterne forsvinder inden for 24 timer, og ikke forværres. Er I i tvivl, så spørg en fysioterapeut.

Mvh Rasmus Bach Jønsson

Læs også: Sådan kan du nyde hele fodboldsæsonen

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.