Hold knoglerne stærke

Af Marianne Nørup, fysioterapeut

Mange af os har knogleskørhed eller et forstadie til det – uden vi ved det. De skøre knogler kan være arvelige, men livsstilen er altafgørende hvis vi vil forebygge at ryggen falder sammen, eller knoglerne knækker for et godt ord. Derfor er det vigtigt for os alle at sætte tidligt ind for at bevare knoglerne. 

I det kommende kan du teste om du er i risikogruppen – og få tips til at leve knoglevenligt. Osteoporoseforeningen har netop nu fokus på folkesygdommen via kampagnen ”Er du knogleskør”. 

Hver anden dansker mangler D-vitamin!

Godt 45 % af danskerne lider af D-vitamin-mangel, viser en undersøgelse fra Vejle Sygehus af 18.195 personer. Også andre undersøgelser tyder på at rigtig mange danskere mangler det knogle-vigtige vitamin, som har betydning for kroppens optagelse og omsætning af kalk og dermed for knogler, muskler og immunforsvar.

D-vitamin får vi primært gennem sollys, men det findes også i kosten, blandt andet er fed fisk er en glimrende D-vitaminkilde. Det er dog i praksis umuligt at dække behovet udelukkende gennem kosten.

 

Styrk knoglerne med motion

Daglig motion stimulerer knoglerne og begrænser det aldersbetingede knogletab. Det allerbedste for knoglerne er styrketræning og vægtbærende motion. Hop, spring og andre stødpåvirkninger øger nemlig knoglemassen i hele skelettet, og specielt i de knogler hvor belastningen er størst. F.eks. vil løb og sjipning typisk øge knoglemassen i hofterne og lårbenshalsen, i modsætning til fx svømning og cykling, som har beskeden effekt på knoglerne.

Hvis dine knogler allerede er skøre, kan en ændret livsstil bremse udviklingen, så sygdommen ikke bliver for alvorlig. Få personlig hjælp til træningen af en fysioterapeut.

Du kan du læse mere om forebyggende træning i pjecen ”Osteoporose” fra Krop og Fysik og Danske Fysioterapeuter. Se mere her på sitet. 

Få tilstrækkeligt D-vitamin

• Få dagligt en halv times sollys på arme og ansigt i sommerhalvåret – uden solcreme og derfor ikke mens solen brænder hårdest.
• Sundhedsstyrelsens D-vitamin-anbefaling lyder på 7,5 mikrogram dagligt for voksne, dog højere til udsatte grupper, herunder gravide og mennesker med mørk eller tildækket hud.
• Langt de fleste knogleeksperter anbefaler dog et noget højere indtag, svingende fra omkring 10-15 mikrogram helt op til 38 mikrogram dagligt for voksne. Det vil for de fleste danskere betyde at man må supplere kost og sollys med et D-vitamin-kosttilskud.
• Almindelig dansk kost indeholder ca. 2 mikrogram D-vitamin om dagen.
• Vitaminpiller indeholder i reglen 5 mikrogram.

Undersøgelser tyder på at D-vitamin-mangel også kan forbindes til hjerte-karsygdomme, neurologiske sygdomme, infektioner og visse kræftsygdomme.

Lev knoglevenligt

• Spis varieret med nok kalk og D-vitamin, eventuelt kalk- og D-vitamintilskud
• Få sollys regelmæssigt
• Dyrk motion – hver dag
• Undgå rygning og begræns alkoholforbruget
• Er du i særlig risiko, kan forebyggende medicin være aktuelt

Læs mere på
www.osteoporoseforeningen.dk og www.knogleskoer.dk

Er du i farezonen?

340.000 danskere lever med uopdaget knogleskørhed. En hurtig indsats betyder meget for prognosen og livskvaliteten, så prøv at tage knogletesten her, som giver dig et fingerpeg om hvorvidt du er knogleskør eller knoglesund.

Svar på nedenstående

– Har dine forældre eller nærmeste familie haft osteoporose – eller brækket en hofte efter et mindre fald?
– Har du haft knoglebrud spontant eller pga. mindre uheld?
– Har du en lav kropsvægt (BMI under 19)?
– Er du meget lidt fysisk aktiv?
– Drikker du mere alkohol end sundhedsstyrelsen anbefaler?
– Er du ryger?
– Har du indtaget Prednison eller lignende præparat i 3 måneder eller længere?
– Er du gået i overgangsalder før du blev 45 år?
– Har du sygdomme som kan øge risikoen for osteoporose?
– Er du over 80 år?

Resultat af testen

0 svar med JA:
 Du har ikke forhøjet risiko for knogleskørhed.
1 – 2 svar med JA:
 Du har enkelte risikofaktorer og bør føre en knoglevenlig livsstil.
3 – 5 svar med JA:
 Du har flere symptomer på knogleskørhed, snak med din læge.
6 – 10 svar med JA
 Du har akut risiko for at være knogleskør. Du bør undersøges.

Kilde: Osteoporoseforeningen.dk 

Fakta 

• Knogleskørhed (osteoporose) er en sygdom der kan gøre knoglerne så porøse at de knækker uden nogen særlig årsag.
• Osteoporose rammer ca. hver tredje kvinde og hver ottende mand over 50 år.
• Flere og flere mænd får sygdommen.
• Det anslås at omkring 340.000 danskere lever med sygdommen uden at vide det. Lidelsen giver nemlig ingen symptomer – de fleste konstaterer først knogleskørheden den dag de uden nogen særlig grund brækker noget.
• Et meget stort antal danskere skønnes derudover at have osteopeni, dvs. en let afkalkning af knoglerne, som kan udvikle sig til osteoporose.
• Både osteoporose og osteopeni kan konstateres ved knoglescanning. En sådan kan være aktuel hvis du har en særlig risiko for at udvikle knogleskørhed – se testen på næste side.
• Ca. 50 % af tilfældene er arveligt betingede.
• Sygdommen og dens følger kan i høj grad forebygges.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.