Hovedpine: Titusinder har problemer på arbejdet

Tekst: Liva Polack, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

Foto: Shutterstock

Mennesker med migræne eller hyppig hovedpine har nedsat arbejdsevne på især tre områder, viser nyt dansk studie.

Forestil dig at dit hoved dunker. Det bliver værre når du bevæger dig, hvis en dør smækkes, eller gardinerne bliver trukket fra. Allerhelst vil du krybe ned under din dyne i et mørkt og tyst rum.

Sådan kan det føles for mennesker der lider af migræne eller hyppig spændingshovedpine. Ubehandlet kan et migræneanfald vare i 4-72 timer, og spændingshovedpine kan potentielt vare en uge. I Danmark regner man med at cirka 770.000 personer lider af migræne eller hyppig hovedpine.

Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet for første gang at det især er evnen til at huske, træffe hurtige beslutninger og lave hårdt fysisk arbejde, som personer med de her hovedpinelidelser har det sværere med, fortæller projektleder og forfatter til studiet, Kirsten Nabe-Nielsen. Hun håber at studiet vil være med til at sætte fokus på de konsekvenser hovedpine kan have for arbejdslivet.

– Migræne er den vigtigste årsag til funktionsnedsættelse blandt mennesker under 50 år. Og hovedpine har konsekvenser for sygefravær og produktivitet. Så det vil gavne arbejdspladserne at få øjnene op for det uudnyttede potentiale der ligger her, siger Kirsten Nabe-Nielsen og tilføjer:

– Vi har slet ikke råd til ikke at tage det alvorligt.

24 pct. af erhvervsaktive kvinder og 10 pct. af mændene har migræne eller hyppig hovedpine.

Mulighederne for at tilpasse arbejdet under hovedpineanfald afhænger af hvilket arbejde man har, påpeger Kirsten Nabe-Nielsen. Mens personer med akademiske jobs ofte vil kunne gå lidt tidligere hjem, arbejde hjemmefra eller vælge at udskyde de mest koncentrationskrævende opgaver, så har for eksempel rengøringspersonale eller plejepersonale på plejehjem ikke samme muligheder for at tilpasse arbejdstiden eller udskyde de opgaver der skal løses. I stedet kan de være nødt til at melde sig syge.

Det kræver kreativitet fra leder og medarbejders side at finde frem til hvilke løsninger der kan hjælpe. Der kan fx være opgaver som kan udføres senere på dagen, eller som kan løses i et roligt tempo eller et stille sted, indtil smerterne er drevet over, fortæller Kirsten Nabe-Nielsen.

Overset folkesygdom

Kirsten Nabe-Nielsen mener at hovedpinelidelser som migræne og hyppig hovedpine er en overset folkesygdom.

– De allerfleste har oplevet at have hovedpine. Derfor kan det være svært at forstå hvor invaliderende migræne og hyppig hovedpine kan være for en kollega, ven eller et familiemedlem. Der hersker stadig en ide om at det kan man bare tage en pille for.

Forskerne har brugt selvrapporterede oplysninger fra mere end 5000 erhvervsaktive danskere med forskellig uddannelsesbaggrund – fra lang akademisk uddannelse til ufaglærte. Forskerne fandt blandt andet ud af at depressive symptomer og smerter i muskler og led spiller en vigtig rolle for sammenhængen mellem hovedpinelidelser og arbejdsevne – en sammenhæng som underbygges af tidligere studier.

3 anbefalinger

Forskerne kommer med tre anbefalinger, baseret på deres og andres forskning:

  • Mennesker med hovedpine bør gå til deres læge for at få rådgivning og eventuel medicinsk behandling.
  • Ledere og medarbejdere skal drøfte mulighederne for tilpasning af arbejdet under anfald, for at reducere fravær. For eksempel mulighed for at arbejde udendørs eller i et lokale med mindre støj, mulighed for at udføre mindre fysisk krævende opgaver eller mulighed for at varetage opgaver der ikke er meget emotionelt eller kognitivt krævende.
  • Vi skal indtænke håndtering af andre smertelidelser (fx nakke-skuldersmerter) og mentalt helbred, for at forbedre den samlede helbredsbetingede livskvalitet blandt mennesker med hovedpine-lidelser.

Kilde: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet. Studiet er publiceret I International Journal of Industrial Ergonomicsm 2021. Find studiet her: “Demand-specific work ability among employees with migraine or frequent headache”


Gode råd til at tackle jobbet – hvis du lider af (spændings)hovedpine

Generel styrketræning af skulder- og nakkemuskulatur kan mindske nakkesmerter og hovedpine.

Lav evt. fællestræning på kontoret med elastikker. Selv 2 minutters daglig træning af skulder/nakke kan reducere hovedpinen, har forskning påvist.

Skift stilling ofte, og bevæg dig så ofte du kan. Undgå fremskudt hovedstilling (som en skildpadde); det belaster nakkens strukturer og muskulatur.

Hold pauser fra tastaturet. Man kan sagtens tænke over en opgave uden at have hænderne på tastaturet, mens musklerne får en mikropause.

Afspændingsøvelser kan hjælpe dig til at blive bedre til at mærke – og afspænde – muskulaturen. Benyt fx lydfiler fra Dansk Hovedpinecenter.

Lav specifikke øvelser. En fysioterapeut kan udvælge og instruere i øvelser til præcis din situation, (men generelle øvelser vil sandsynligvis også kunne hjælpe dig).

Kilde: Bjarne Kjeldgaard Madsen, fysioterapeut, cand.scient., ph.d., Dansk Hovedpine Center

TIP: Du kan finde et øvelsesprogram til spændingshovedpine på krop-fysik.dk.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.