Kend dit (påske) æg

Af Marie Feldskov Hansen

Æg er en del af traditionen til påske – og selv om det i dag nok mest er chokoladeæg som er populære til denne højtid, så handler denne artikel mest om almindelige æg.

Gode egenskaber

Æg har en række gode egenskaber i forhold til madlavning. Æg kan blandt andet fungere som hævemiddel i fx marengs og gratiner.
Det virker også som bindemiddel i fx farsretter og pandekager.

Kend dit æg

Der er flere forskellige måder at producere æg på, men det handler primært om hønsenes vilkår.

Buræg – laves af høns som lever i bure.
Det er de høns som har mindst plads at leve på. Der er ingen krav om vinduer i stalden, strøelse, siddepind, reder mv.

Skrabeæg – kommer fra høns som har noget mere plads at leve på. Der er ikke krav om vinduer i stalden, men til gengæld skal der være reder og siddepinde og min. 1/3 af gulvet skal være dækket med strå, høvlspåner eller andet.

Frilandsæg – laves af fritgående høns som har mulighed for at komme ud i en hønsegård. Der er de samme krav til stalden som ved produktion af skrabeæg.

Økologiske æg – laves af høns som har de samme vilkår som fritgående høns, men deres foder er økologisk. Herudover må økologiske høns ikke få trimmet deres næb – til forskel fra alle de andre høns.  

Indholdet i æg

Æg består af skal, æggehvide og -blomme.
Æggehviden er især proteinholdig, mens æggeblommen indeholder både fedt, protein og lidt kulhydrat. Herudover er der en masse forskellige vitaminer og mineraler i æg. Der er også kolesterol i æggeblommen, men det er ikke noget som har den store betydning, hvis man ellers spiser sundt og fornuftigt (mættet fedt i kosten har den største betydning for kolesterolindholdet i blodet, så det er bl.a. mættet fedt som man skal
spare på hvis man har forhøjet kolesterol i blodet) Fødevarestyrelsen siger god for 3-4 æg om ugen.  

Tjek ægget

Der er flere måder at undersøge om ægget er friskt. Læg fx ægget i et glas vand. Hvis ægget synker helt til bunds, er det friskt. Hvis ægget flyder rundt midt i glasset, er det af ældre dato. Det skyldes at der er en luftboble i ægget. Den bliver større og større, jo ældre ægget er – derfor vil det have nemmere ved
at flyde.

Når du slår ægget ud, vil du også kunne vurdere friskheden. Hos friske æg er æggeblommen fin, høj og rund – hos et ældre æg vil æggeblommen være mere flad. Æggeblommen går også ofte i stykker ved et gammelt æg når man slår ægget ud.  

Salmonella

Du sikrer dig bedst mod salmonella ved at have en god køkkenhygiejne og opvarme retter med æg til mere end 75 grader. Opbevar æg på køl, og vask altid hænder når du har rørt ved æg. Brug pasteuriserede æg til retter som ikke varmes op til mere end 75 grader – fx koldskål, is og fromager.

Gør madpakken lidt sjovere : 

Giv ungerne et hårdkogt æg med, hvor du har tegnet på skallen. Eller skriv en sød besked til kæresten.

Lav dine egne påskeæg 

Køb hvide æg, så du kan male på dem. Skold æggene i kogende vand i et par sekunder. Prik hul i begge ender af ægget med en kødnål. Pust æggemassen ud i en skål. Skyl ægget i vand og lad det tørre. Mal på ægget med vandfarver eller tusser. (Nogle farver også æggene ved at koge skallerne med fx løg eller rødbeder.)

Er du i tvivl om ægget er kogt eller råt, så giv det en snurretur på bordet. Hvis ægget er kogt, vil det snurre hurtigt rundt. Hvis ægget er råt, vil det være langsomt.

Æg til påske 

Til påske er der tradition for at pynte op med æg – det kan både være kunstige æg, men også rigtige æggeskaller som er farvet eller dekoreret. Nogle steder pynter man træer i haven med æg i forskellige farver. Også påskemaden indeholder gerne æggeretter.

Pavo la med bær 

(Marengs)
6 personer
Ingredienser:
3 æggehvider
150 g flormelis
125 g marcipan
¼ l piskefløde
300 g blandede bær (evt. frost)
Fremgangsmåde:
Pisk æggehvider og halvdelen af flormelissen til stift skum. Vend den resterende flormelis i og pisk igen.
Riv marcipanen i massen og vend det rundt. Hæld marengsen på en bageplade med bagepapir (diameter ca. 25 cm). Bag marengsen i 30-40 min. ved 150 grader. Afkøles på en rist. Pisk fløden til skum. Pynt marengsen med flødeskum og bær

Grønsagsgratin 

4 personer
Ingredienser:
1 løg
1 fed hvidløg
2 forårsløg,
2 gulerødder eller persillerødder
2 kartofler
4 æg
2 dl mælk
1 dl revet ost (max. +30)
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Hak løg og hvidløg. Skær forårsløg i skiver. Skræl kartofler og gulerødder/ persillerødder og riv dem groft på rivejern. Pisk æggene sammen med mælk. Bland osten i æggemassen og tilsæt salt og peber. Bland grønsager og æggemasse sammen i et ovnfast fag. Bag gratinen 30-40 min ved. 200 grader.

Pæreæg 

(røræg med et tvist)
2 personer
Ingredienser:
2 æg
1 lille løg
½ dl mælk
Lidt fedtstof
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Hak løget fint. Pisk æggene sammen med mælk. Kom lidt salt og peber i.
Svits løget i lidt fedtstof på en pande.
Hæld æggemassen over. Rør rundt til æggemassen er stivnet. Serveres på rugbrød.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.