Knyster og skæve tæer

Tekst: Marianne Nørup, journalist Øvelser: Morten Skjoldager, fysioterapeut

Foto: Anna Johansson og Shutterstock

Det er helt almindeligt at vores fødder bliver skæve – vi får populært sagt mere skoformede fødder med alderen. Men i nogle tilfælde bliver fejlstillingen så udpræget at den giver smerter og påvirker din funktion.

En skæv storetå kaldes med et fint udtryk hallux (storetå) valgus ( udaddrejning). Ved hallux valgus drejer storetåen i retning af lilletåen, så storetåens grundled er delvist ude af led, og der kan opstå trykgener på grundleddet (der hvor tåen ’begynder’), så der til sidst dannes en hævet, øm eller smertefuld knyst. Det bliver svært at finde passende fodtøj, og trykker skoen, vil det med tiden medføre en kronisk irritation af en slimsæk, der sidder på indersiden af foden ved grundleddet, og der kan dannes en udvækst på knoglen.

Den skæve storetå kan desuden genere de to tæer ved siden af, som kan ende i en hammertåstilling (dvs. tæernes midterled bøjes opad, så tæerne får en krum form).

Risikoen for hallux valgus stiger med alderen, og tilstanden er hyppigst hos kvinder.

GODE RÅD

Uanset hvilken fod-fejlstilling du måtte have, kan den næsten altid afhjælpes eller forebygges ved at være opmærksom på fodtøj og gangafvikling, og ved at opretholde og styrke fodens fleksibilitet, styrke og koordination.

En fejlstilling i foden er som nævnt ofte forbundet med andre fejlstillinger i foden, men også skævheder eller ubalancer andre steder i kroppen kan spille ind. Hvis hoften eller anklen ikke kan bevæges optimalt, eller hvis der er smerter i knæene, kan det fx ændre den måde vi går og bevæger os på, hvilket vil påvirke vores fodstilling. Det er derfor en god ide at opsøge en fysioterapeut for at få en samlet vurdering – fødder kan ikke fungere isoleret.


3 FOD-TIPS

Brug dine fødder. Går du i (stive) sko, bruger du ikke fodens muskler optimalt. Brug gode sko, og vær opmærksom på at bruge fødderne når du tager et skridt. Lav øvelser og brug gerne dine hænder til at massere og udspænde/bevæge din fod en gang imellem.

Kom væk fra de flade underlag. Gulve, fortove osv. udfordrer ikke fødderne (og kroppen) varieret. Gå på stier, græs, sand, skovbund, op og ned af skråninger osv. Det styrker også din balance, dine knæ og hofter.

Gå på bare tæer så ofte du kan – eller brug strømper med anti-glid-bund i stedet for hjemmesko.

Hvad er årsagen til hallux valgus?

Årsagen er ikke klarlagt, men for små sko og brug af sko med høje hæle, som overbelaster forfoden, kan sandsynligvis skubbe til udviklingen af hallux valgus. Det samme kan andre fejlstillinger i foden, fx forfodsplatfod og hulfod.

Der er ingen sikre beviser for at lidelsen er arvelig.

Hvilken behandling er der?

En behandling vil have til formål at lindre generne og bedre fodens funktion.

Den vigtigste behandling er at anvende brede sko med lav hæl og god højde til tæerne. Storetåen skal kunne pege lige frem, og skoene skal gøre det muligt for foden at bevæge sig frit, samtidig med at de skal sidde godt til, så du ikke skal krumme tæerne for at holde foden fast.

Indlægssåler med en såkaldt forfodspelotte kan give aflastning til foden, og det kan evt. lindre smerterne at polstre området hvor knysten støder på, og/ eller bruge indlæg mellem storetåen og tåen ved siden af. Nogle har glæde af en såkaldt tåspreder (ofte lavet af silikone) mellem storetåen og 2. tå. Nedkøling med is kan evt. lindre smerten og dæmpe irritationen.

Træning og manuel behandling af forfoden kan hjælpe til at opretholde bevægeligheden og funktionen i leddene.

Tidlig korrektion af forfodsplatfod og fornuftig brug af sko kan sandsynligvis være med til at forebygge eller begrænse tilstanden.

I svære tilfælde med fejlstilling og smerter kan operation komme på tale.

Kilde: Sundhed.dk og fysioterapeut Morten Skjoldager


3 Øvelser til skæve tæer

Lav 3 x 10 gentagelser af hver øvelse. Træn gerne dagligt eller mindst hver anden dag.

ELASTIKØVELSEN

Placer en kraftig elastik mellem dine storetæer, så de holdes så lige som muligt. Hold denne position mens du løfter og sænker storetæerne.

HÅNDKLÆDEØVELSEN

Læg en sammenrullet vaskeklud e.l. under tæerne. Hold tæer og forfod i underlaget mens du løfter hælen let. Gør øvelsen sværere ved at løfte højere.

BOLDØVELSEN

Placer en lacrosse/massagebold under storetåen, pres ned på bolden (så svangen udspændes) og hold strækket nogle sekunder.

Læs mere: Giv dine fødder opmærksomhed