Lev bedre med diabetes

Af: Videnskabsjournalist Mette Bender

Foto: Shutterstock

Ja, du kan have det godt trods type 2-diabetes. Tabe dig, få flere kræfter, måske slippe for medicin. Metoden er den samme livsstil som den der forebygger sygdommen hos raske. Hvert eneste lille sunde valg, grøntsag og skridt tæller på vippen.

Det er altid muligt at få det bedre. Også for den der har har type 2-diabetes og synes hverdagen indimellem er mere end almindeligt tung at danse sig igennem.

Type 2 er den langt mest udbredte form for diabetes, og vi er flere og flere som enten har denne folkesygdom, eller er i gang med at udvikle den. Årsagen er at vi har let adgang til masser af usund mad og samtidig ikke behøver røre os ret meget. Vi sidder alt for meget og har transportmidler og andre maskiner der letter livet for os.

Du forebygger type 2-diabetes og lever bedre med den, hvis du har udviklet den, gennem sunde valg. Det vil sige sjældnere og sjældnere at tage de lette og usunde valg og i stedet:

·      Dyrke mere motion og røre dig mere

·      Spise mindre sukker og fedt

·      Spise grovere mad og flere grøntsager

·      Droppe tobak og begrænse alkohol

Summen af vaner og valg

De sunde valg forhindrer sygdommen i at udvikle sig, eller hjælper din krop til at dæmpe og styre den sygdom der er udviklet. Det er heldigvis aldrig for sent at vende skuden.

Type 2-diabetes udvikler sig over mange år, som resultat af livsstil og gener. Nogle udvikler sygdommen temmelig let, mens andre uretfærdigvis kan leve ret usundt uden så let at blive syge. Mange har forstadier til sygdommen uden at vide det.

Dine gener kan du ikke gøre noget ved, men din livsstil kan du ændre på i samme øjeblik du tager beslutningen. Livsstil kan vi kalde summen af vaner og små valg du træffer dagligt. Det vil sige:

·      Hvor meget du rører dig

·      Hvad du spiser og drikker

·      Om du ryger

·      Hvor meget stress du udsætter dig for

Start med det lette

Selvom vi ikke bestemmer alting selv, kan vi ændre på rigtig meget. Det kan dog være svært at finde kræfterne til at springe ud som supersund, hvis du nu og her lever med type 2-diabetes og måske savner energi og overskud.

Så måske er det her du skal starte? Med at finde noget du er motiveret for. Tænk over hvad du kan overskue eller ligefrem har lyst til at gå i gang med. Læg en realistisk plan med mål som du tror på at du kan nå.

De mange faktorer der til sammen danner din livsstil, hænger sammen i et tæt sammensurium, så det vigtige er at komme i gang med at ændre på noget.

For det bliver lettere at tage fat på motion når du spiser sundere og føler dig mindre tung i kroppen. Og det bliver lettere at vælge aftenguffet fra hvis du har det dejligt i kroppen efter en lang cykeltur. Du kunne starte med et af disse punkter:

·      Gå en god lang tur hver dag

·      Begynd at cykle på arbejde eller til toget

·      Læg eftermiddagskagen eller smøgerne på hylden

·      Skær ned på snacks og spis flere rigtige måltider

Det første skridt

Start ét sted og arbejd dig videre. Det bliver lettere når du mærker at der faktisk sker noget. Ofte skal der kun få uger med ny livsstil til før kræfterne begynder at vokse.

Bed måske din læge om en status inden du går i gang, og få derefter målt blodsukker, vægt og blodtryk regelmæssigt, så du kan se forbedringerne i tal. Sort på hvidt. For du kan til hver en tid kan bremse eller vende udviklingen. Har du fuldt udviklet diabetes 2, kan du arbejde for at få energien igen, komme af med overvægt og slippe for medicin.

·      Start nu og her med første lille skridt

·      Søg viden om hvad der virker

·      Find andre der vil det samme som dig

·      Tro på det

FAKTA OM DIABETES

Sukkersyge eller diabetes vil sige sygdomme hvor blodets indhold af glukose eller sukker er for højt.

Hos mennesker med type 1-diabetes er blodsukkeret for højt fordi deres bugspytkirtel ikke producerer hormonet insulin, der skal føre sukkeret fra blodet til musklerne.

Hos mennesker med type 2-diabetes er forklaringen at musklerne er blevet mindre følsomme over for insulin, eller at bugspytkirtlen er blevet dårlig til at producere insulin.

Type 1-diabetes kaldes insulinkrævende diabetes og er relativt sjælden. Sygdommen rammer både børn og voksne.

Type 2-diabetes hed før gammelmandssukkersyge, men rammer i dag alle aldre. Livsstilen er udløsende, men genetiske forhold disponerer. Type 2-diabetes er i stærk vækst over det meste af kloden.

Du kan teste din risiko for at udvikle diabetes på diabetes.dk.

Symptomer

  • Træthed
  • Appetitforstyrrelser
  • Tørst og hyppig vandladning
  • Infektioner i hud og slimhinder

Diabetes kan føre til sygdomme i kredsløb, øjne, nyrer og nervesystem.

Få tjekket blodsukkeret hos din læge ved den mindste usikkerhed.

Tal på diabetes

  • Omkring 320.000 danskere har diagnosen diabetes
  • Heraf har 80-90 procent type 2-diabetes
  • 200.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det
  • 750.000 har forstadiet til diabetes, som hedder prædiabetes

Kilde: diabetes.dk

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.