Sexlysten svinger gennem livet, og i perioder med smerter eller stress kan den være helt væk. Tag det ikke så tungt og prøv jer forsigtigt frem, råder sexologisk rådgiver og fysioterapeut Cathrine Stenz.
Når vi har ondt, beskytter vi kroppen ved at undgå at provokere smerterne. Vi bevæger os forsigtigt og kaster os meget nødigt ud i aktiviteter som kan gøre dem værre. Rigtigt ofte ryger sexlivet for en periode.
– Smerter slukker mere eller mindre for lysten. Din krop opsøger ikke leg og nydelse når det gør ondt. Så vil den have fred og beskyttelse, siger Cathrine Stenz, der er fysioterapeut og sexologisk rådgiver.
Hun arbejder på Hvidovre Hospital og på Birthe Bonde klinikken. Begge steder møder hun mange kvinder og mænd med smerter i underlivet. Smerterne kan komme af spændinger i bækkenbunden, af skader efter fødsler eller efter sygdomme i mave eller underliv. Fælles er at ubehag og smerter i underlivet meget ofte fører med sig at lysten til sex ryger.
– Når vi har ondt i knæet, har vi ikke lyst til at hoppe og løbe. Og når underlivet gør ondt, er trangen til sex borte. Det samme kan gælde kvinder i overgangsalderen, hvis slimhinder er tørre og ømme. Eller den der har smertende hæmorider eller andre gener i det område, siger Cathrine Stenz.
Smerter i selve underlivet tager automatisk lysten fra os. Men også smerter i ryg, hoved eller andre steder i kroppen lægger på de fleste en dæmper på hverdagens seksuelle udfoldelser. Kroppen spænder op og er uvillig til at tillade afslappet bevægelse. Rigtigt mange bliver kede af det når lysten forsvinder. De føler sig forkerte uden et aktivt sexliv og føler måske at de forsømmer deres partner.
– Men som med så meget andet, går det op og ned med lysten til sex livet igennem. Det er langt fra en konstant størrelse, og den hænger tæt sammen med vores generelle overskud og velvære, pointerer Cathrine Stenz.
Faktisk er sexlivet noget af det første der reagerer, når smerter, stress eller sygdom påvirker os.
– Det meste foregår på et ubevidst plan. Vi bliver trætte og måske også tvære, og vi mister overskuddet når vi ikke har det godt.
Kan vi finde en lille lyst og komme i gang med sex alene eller sammen med partneren, så er der paradoksalt nok ofte lettelse at hente.
– Sex og orgasme dæmper faktisk smerte ved at udløse hormonerne oxytocin og endorfin. Vi bliver lidt mere glade og afslappede og kan ofte slippe noget af den forkrampede tilstand som smerter og ubehag låser os i.
Det er især selve orgasmen der hjælper os til at slappe af, men også uden orgasme har sex en gavnlig effekt.
– Alene det at gøre noget rart med sin krop og være fysisk og følelsesmæssigt tæt med en anden aktiverer smertedæmpende hormoner i hjernen. Begiv dig ikke ind i noget du ikke har lyst til. Men er der en lillebitte lyst et sted, så kan det jo være at den kan vokse?
Find de stillinger og den form for seksuel aktivitet der provokerer mindst muligt, og aftal for eksempel at I kun bevæger jer meget roligt og kontrolleret, råder Cathrine Stenz.
Klare aftaler kan dæmpe de overaktive beskyttelsesmekanismer i en smertende krop. For nogle er det bedre at dyrke andre former for sex og undlade egentligt samleje. En sådan aftale kan tage presset af den der har smerter og måske skyldfølelse over ikke at ønske sex.
Cathrine Stenz taler om sensualitetstræning, som oprindeligt blev opfundet for dem der ville ud af ubehageligt præstationspres omkring sex. Men også for par hvis sexliv er gået i stå på grund af den enes smerter, kan metoden virke.
– I kan starte med at være sammen med tøj eller bare undertøj på. Og I kan aftale ikke at røre ved hinandens kønsorganer. Det handler om sammen at opleve nærvær og kropslighed uden at blive nervøs eller bange.
Lykkes det at finde nydelse, kan samværet afstresse begge parter og forbedre kontakten mellem to der måske har opbygget følelsesmæssig afstand mellem sig.
Vigtigst er det at fastholde at man ikke er ’forkert’ fordi man mangler lyst. Det bedste er altid at tale sammen, mener Cathrine Stenz.
Det kan være værd at overveje hvad der kan aktivere lysten hos den enkelte, eller at tale om at det er ok at lade blusset være lavt en tid. Se det ikke som et udtryk for at noget mislykkes.
– Accepter at sex ikke er en konstant del livet. Tal med hinanden og find måder at nyde hinanden på sådan som det lige nu er muligt.
Læs også:
Sex som smertestiller Under sex og særligt ved orgasme frigiver kroppen hormoner der virker mod smerte:
Kilde: Sexologi i praksis, Almås, Universitetsforlaget, 2006. |
6 formål med sex
Kilde: Krop, sygdom og seksualitet, Graugaard, Hans Reitzels Forlag 2006 |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.