Massage

Af: Nicolas Kjerulf, fysioterapeut, lektor Professionshøjskolen Metropol

Foto: Colourbox & Per Øllgaard

Massage er afslappende, beroligende, smertedæmpende – og uhyre behageligt. Det bliver mere og mere almindeligt at købe sig til en god kropsmassage, men du kan også sagtens selv forsøge dig (og blive top-populær i din omgangskreds!).

Flere og flere tillader sig den luksus at købe sig til en velvære-massage. De allerfleste af os er nemlig enige om at det er en vidunderlig og afslappende oplevelse at blive ”æltet” godt igennem. Har du været til fysioterapeut, har du måske også prøvet at få massage som en del af en behandling.

Massage har været brugt i årtusinder verden over. De ældste historiske optegnelser af massage er fra Kina i det andet årtusinde f.v.t.; og i antikkens Grækenland ordinerede den moderne medicins grundlægger Hippokrates massage til behandling af sygdom, sammen med blandt andet gymnastik, havbade og særlige diæter.

Også i dag har mange kulturer en tradition for massage, som ikke blot handler om velvære, men også om at behandle eller forebygge sygdom. Det kan være en spændende kulturel oplevelse at prøve den lokale massageform når du er ude at rejse, f.eks. i Tyrkiet, Thailand eller Indien.

Hvad er forskellen på massage og fysioterapi?
Ophavsmanden til den fysioterapeutiske massage var P. H. Ling (1776-1839), en svensk gymnastik- og atletikpædagog. Efter rejser til blandt andet Kina og Grækenland vendte han hjem til Sverige for at udvikle den massageform man ser i Norden i dag – den klassiske massage. Hans teknikker blev udbredt verden over, og derfor ser man ofte klassisk massage benævnt som ”svensk massage”. Kåre Teilmann, hvis ”kursus i svensk sygegymnastik og massage” fra 1902 regnes som den første fysioterapeutuddannelse i Danmark, var meget inspireret af Ling. I dag er massage kun ét værktøj blandt mange i fysioterapeutens værktøjskasse, og det vil meget sjældent være den eneste behandling man får hos fysioterapeuten.

Nedenfor vises forskellen på tre typer massage: wellness-massage, som ikke kræver forudsætninger, og som alle kan give sig i kast med; den klassiske massage, som man typisk lærer på et tre-måneders kursus, og så den fysioterapeutiske massage. At det typisk tager tre måneder at blive massør, men tre et halvt år at blive fysioterapeut, siger noget om den ekspertise en moderne fysioterapeut skal have, både teoretisk og praktisk, for at kunne undersøge og behandle alle typer patienter der har smerter ved bevægelse, eller af andre grunde har svært ved at bevæge sig.

Hvad sker der når man får massage?
Mange tror at massage øger blodtilførslen til musklerne, men det er faktisk ikke tilfældet, viser undersøgelser. Til gengæld har man vist at massage kan formindske ”myoser”, altså de muskelinfiltrationer som mange mennesker har, og som kan være generende i dagligdagen. Smerten og ømheden i en myose menes at skyldes dels nedsat mikro-cirkulation i området, dels ophobning af affaldsstoffer – begge dele kan massagen være med til at afhjælpe.

Også ved større skader i muskler og sener kan massage forkorte ophelingstiden og forebygge komplikationer. Derudover kan massage virke afspændende og smertedæmpende, blandt andet fordi berøringen stimulerer kroppen til at danne velværehormonet oxytocin, og mindske produktionen af stresshormonet cortisol.

Der er med andre ord masser af gode ting at sige om massage, og har du lyst, kan du sagtens selv lære at give velvære-massage. Læs om basis-grebene her, og kast dig ud i projektet. Øvelse gør mester – og vær sikker på at det ikke bliver svært at finde en at afprøve massagen på!

Nicolas Kjerulf er lektor, master i idræt og velfærd, og fysioterapeut med mange års erfaring fra privat fysioterapiklinik. Nicolas har undervist på massør-uddannelser, og underviser fysioterapeutstuderende på Professionshøjskolen Metropol i blandt andet ”manuel vævsundersøgelse og behandling” (fysioterapeutisk massage). Se videoer fra skolen på https://vimeo.com/53575300 og https://vimeo.com/53575299.

massage1

massage2

massage3

Bonus-info

Danske Fysioterapeuters logo indholder to strigiler over kors. En strigil er et metalredskab fra det antikke grækenland, som blev brugt til at skrabe olie og snavs af patienter og atleter efter massage. Et forslag fra Danske Fysioterapeuters repræsentantskab tilbage i 2006 om at ændre foreningens logo til noget mere tidssvarende blev nedstemt, da mange godt kunne lide strigilernes reference til massagen, som stadig anses for at være en grundlæggende del af faget.

massageliste

Massagecreme og olie

Almindelig creme kan bruges, men det er en klar fordel at anvende olie eller fedt/cremer særligt udviklet til massage. Brug for en sikkerheds skyld olie eller fedt/creme uden duft og konserveringsmidler, som nogle kan være overfølsomme over for. Mandelolie, babyolie eller kokosolie (som er fast ved stuetemperatur) er gode og billige. I en snæver vending kan alle vegetabilske olier bruges, så som olivenolie eller sesamolie (dog med fare for at komme til at lugte af salat!).

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.