Motionsafbræk fra de travle hospitalsgange: Her får man løn for at bevæge sig

Tekst: Kristine Buske, journalist

Foto: Anders Rasmussen

Er der virkelig tid til medarbejdertræning midt i den travle hverdag på et hospital? De fleste ville nok svare nej, men på Nordsjællands Hospital i Hillerød har man fundet en løsning. Svaret er træningsprogrammer, skræddersyet til den enkelte, og opbakning fra en engageret ledelse.

MOTION I ARBEJDSTIDEN

Med tiltaget Motion i Arbejdstiden tilbyder Nordsjællands Hospital træning til alle afdelinger på hospitalet. Det er afdelingsledelsen der beslutter om de vil udbyde tilbuddet til deres medarbejdere, og afdelingen bliver indkaldt til et møde om hvordan de bedst kan implementere ordningen på netop deres afdeling. Det er frivilligt for den enkelte medarbejder om de vil deltage. Når man tilmelder sig, starter forløbet på det lille testcenter, som er lavet til formålet. Her bliver der foretaget helbredsmålinger og stillet spørgsmål til medarbejderens ønsker for træningen. Efter 20 uger med to ugentlige træninger bliver medarbejderen målt igen og resultaterne sammenlignet.

En træning varer 30 minutter og består af opvarmning, cardio (pulstræning) og individuel styrketræning, hvor hver deltager har omkring ni øvelser i alt. Styrketræningen er udarbejdet gennem en metode der kaldes Intelligent Træning, hvor programmet skræddersyes til den enkelte. Til hver træning går instruktørerne rundt og hjælper med at korrigere øvelserne ved behov. I nogle afdelinger er det muligt at deltage i træning i arbejdstiden, mens andre kan få betaling for træning uden for arbejdstiden eller spare op til en fridag.

Der er indlagt fem træninger hver dag, så medarbejderne selv kan booke sig på de træninger der passer med deres vagter.

Anæstesisygeplejerske Nina Klein Petterson skal møde til en vagt om en time. Alligevel står hun i træningstøj og har endnu ikke skiftet til sygeplejerskeuniformen. Hun har sammen med 13 kollegaer fra Nordsjællands Hospital meldt sig til dagens klokken-13-træning. Som næsten altid foregår træningen på hospitalets outdoor fitnessområde for at få luft til hovedet. Ved særligt dårligt vejr trækker træningen indenfor i lokaler indrettet til formålet – men det kan næsten tælles på én hånd hvor sjældent det er sket.

Efter fem minutters opvarmning skal flokken i gang med en cardio-stafet, skiftevis mellem sprint og øvelser som squat, burpees og sprællemænd. De farverige kettlebells – fra 4-16 kilo – svinger ind mellem deltagernes ben og op i luften, mens andre spurter frem og tilbage ved siden af. Ansigterne afslører anstrengelse og glæde på en og samme tid.

”To minutter til at få de sidste med,” råber Mathias, der er uddannet inden for idræt og en af dagens instruktører. Fordi der er mange tilmeldte i dag, har han fået selskab af kollegaen Jonas, der er idrætsstuderende. På trænerholdet er der også fysioterapeutstuderende, og tilsammen dækker de omkring fem træninger. Hver dag! Idéen er nemlig at alle hospitalets ansatte skal have mulighed for at passe træningen ind i arbejdsdagen.

– Tilbuddet bygger på metoden Intelligent Træning, som handler om at skræddersy træningen til den enkelte medarbejder efter deres behov og personlige mål. Det betyder at vi kan tilbyde træning på højt niveau til dem der i forvejen træner meget, men også et niveau til dem som træning er mere nyt for, eller som for eksempel har nogle udfordringer vi skal tage højde for. Vi kan se at vi har mange træningsuvante med, og det er positivt at vi kan inspirere til motion, siger Stig Mølsted, der er fysioterapeut, souschef i Forskningsafdelingen og seniorforsker på projektet og tilføjer:

– Jeg tror det hjælper at vi har hentet instruktørerne udefra, så det netop bliver et afbræk fra arbejdsdagen. Vi mærker også at det styrker samarbejdet på tværs af afdelingerne når de kan mødes og træne sammen.

Løn for bevægelse

Nu er det tid til dagens sidste del af programmet. Styrketræning. Hver medarbejder har sit eget program. Nogle husker det i hovedet, mens andre har øvelser med på et papir. Nina Klein Petterson har været med i Motion i Arbejdstiden i halvandet år. Hun møder op i træningstøj en til to dage om ugen. Fordi det er svært for Nina og hendes kollegaer på sengeafsnittene at finde tid i arbejdsdagen, er der lavet en ordning, så de kan tilmelde sig i fritiden og blive kompenseret med løn eller opsparing til en fridag for en halv times træning om ugen.

– Det er et fantastisk tilbud. Jeg får løn for at røre mig, what’s not to like, siger Nina.

For hende var målet at være en del af et socialt tiltag på arbejdspladsen og samtidig få mere styrke i kroppen.

Motionsafbræk

Medarbejderne foretrækker at træne udenfor. Træningen rykker ind under halvtag når det regner, og i de mørke vintermåneder kan der tændes udendørs belysning på træningsområdet.


– Før var motion for mig mest hyggeløb, og da mit arbejde er fysisk krævende, ville jeg gerne have noget styrketræning ind også. Efter et halvt år blev programmet for kedeligt, fordi jeg var blevet stærkere, og så fik jeg et nyt program. Instruktørerne er gode til at udfordre mig, og nu har jeg forskellige øvelser jeg kan variere imellem, så det bliver sjovt. Det fungerer bedst for mig, fortæller hun.

Et brugbart rekrutteringsredskab

Nogle af hospitalets afdelinger bruger træningstilbuddet til rekruttering af nye medarbejdere. En af dem tiltaget virkede på, er fysioterapeut Morten Knudsen fra Ortopædkirurgisk Afdeling. Da han var til jobsamtale, og hørte om Motion i Arbejdstiden, spidsede han ørerne. Han meldte sig så snart han blev ansat i april, og har siden lokket resten af afdelingen med. For Morten var motion og styrke i forvejen en fast del af hverdagen. Han er tidligere politimand og har gennemført en hel og flere mindre Ironmen.

– Det betyder rigtig meget i hverdagen at jeg ikke skal bruge tid på at tage ned i et træningscenter, men kan træne og klæde om på arbejdspladsen.

– Jeg kan godt lide at brænde helt ud i min træning, og det er der mulighed for her, fortæller han.

Morten er lige nu i gang med at træne op til et maraton, og her kom instruktørerne også til hjælp.

– De har hjulpet med at tilpasse mit program til at forbedre min løbeøkonomi. Det er fedt at man selv kan bestemme sine mål for træningen, siger Morten.

Motionsafbræk

For at sikre et højt niveau har Nordsjællands Hospital ansat idræts- og fysioterapeut-studerende eller -uddannede til at varetage træningen. De sørger for at træningen bliver sjov og varieret, samtidig med at alle føler sig tilpasse og kan være med.


Visionær ledelse

Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling var den første der afprøvede træningstilbuddet i 2021 under et pilotprojekt. De første resultater har blandt andet vist en forbedring i deltagernes livskvalitet og smerter fra bevægeapparatet efter 20 ugers træning á to gange en halv time om ugen, sammenlignet med da de startede i forløbet. I dag er 12 afdelinger med. Målet er at en fjerdedel af alle hospitalets medarbejdere kommer med i løbet af 2024.

– Succesen får vi gennem en visionær ledelse – lederne er afgørende for at få medarbejderne med. Vi er fortsat på projektniveau, men forhåbentligt skal det munde ud i en fast implementering af træning i arbejdstiden på sigt, fortæller Stig Mølsted.

Projektet er da også en stor investering for hospitalsledelsen, som har prioriteret mange midler og ressourcer i projektet. En prioritering man mener betaler sig.

– Der er flere studier der underbygger gevinsterne, og med forskningsprojektet Motion i Arbejdstiden vil vi gerne afprøve hvordan det kan arrangeres på en arbejdsplads som vores, hvor der er folk på vagt døgnet rundt. Vi har en ambition om at være et fysisk aktivt hospital, og hospitalet har flere forskningsprojekter om fysisk aktivitet i både patientbehandling og pleje, men også i forhold til vores medarbejdere, siger hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth og tilføjer:

– Motion i Arbejdstiden har vi valgt at afprøve fordi vi har en forventning om at det er til gavn for vores medarbejdere i forhold til trivsel og sundhed. Og hvis vores medarbejdere er mere glade og har færre sygedage, så er det også godt for hospitalet og vores patienter. Vi har fået fin omtale af projektet uden for hospitalet, og jeg er ikke blind for at motion i arbejdstiden kan være en faktor når vi gerne vil kendes som en attraktiv arbejdsplads, både for de medarbejdere vi har, og for dem vi gerne vil rekruttere i fremtiden.