Nudge din arbejdsplads -Sund på job uden at tænke over det!

Af: Marianne Nørup, fysioterapeut

Foto: Colourbox

Forskning viser at simple ændringer i vores omgivelser kan få os til at vælge sundere. Uden at føle os hverken snydt eller påduttet noget. Som regel er nudging-tiltagene endda billige og meget enkle at implementere. What’s not to like?

Nudging virker! Nudging har blandt andet reduceret mængden af henkastet affald i Københavns gader med 40 pct., halveret antallet af rygere i ryge-forbudt-zonerne uden for Københavns Lufthavn og sænket energiforbruget i 120 hjem med 40 pct. 



Sundheds-nudging handler om at servere sundhedstilbud på en attraktiv måde, der ikke fratager os retten til selv at bestemme, men i stedet giver en intuitiv opmærksomhed eller automatisk mulighed for et bedre valg. 

En automatisk nudge-løsning kunne være at ændre grundindstillingen på en printer, så den printer på begge sider af papiret. Det reducerede den årlige udgift til papir med 1,2 mio. kr. på et universitet i USA. Vil man have folk til at bevæge sig mere, kunne det være at placere printeren længere væk. 

Intuitive løsninger kunne være at stille frugt eller drikkevand på meget eksponerede steder, eller at skilte trappen mere tydeligt end elevatoren.

Arbejdspladsen er et meget oplagt sted at nudge. Ifølge eksperter er det dog en god ide at tænke ideerne igennem først. For at kunne ændre folks adfærd må man først analysere hvornår og hvorfor folk gør noget uønsket. 

Når man så kender baggrunden for de uønskede valg, kan man begynde at ændre på forudsætningerne for valget.

Lav en brainstorm med dine kolleger – du får ideer fra andre arbejdspladser her.

Læs mere om nudging og job på bl.a. Indeklimaportalen.dk.

Toilet-øvelser

På rådhuset i Assens Kommune kan toiletbesøgene godt tage lidt tid. Medarbejderne laver nemlig strækøvelser når de besøger det lille hus. De såkaldte ‘toiletøvelser’ hænger på bagsiden af døren til toilettet, og er alt fra armøvelser til nakke-skulderøvelser.

At de lige præcis er placeret et sted hvor døren kan låses, er ikke tilfældigt. Kommunens fysioterapeuter fandt nemlig ud af at mange medarbejdere gerne ville lave øvelser, men var blufærdige over at gøre det i fuld offentlighed. Og så lå løsningen lige for.

Assens Kommune blev kåret til Fyns sundeste arbejdsplads i 2011. Du kan læse om dem i artiklen ”Sundhed inden for rækkevidde”.

 


Ide: BOMBE-leg

Assens kommune har introduceret et spil de kalder Bomben. Bomben er en kasse med forskellige fysiske øvelser og, ikke mindst, et æggeur (som ikke er synligt)! Bomben går på omgang fra bord til bord i en afdeling, og når uret ringer, får den person der står med bomben i hånden, æren af at trække en øvelse fra kassen eller at arbejde stående i 10 minutter.

Kommunen har også en trappeleg, hvor snydeskilte med ’nymalet’ sørger for at medarbejderne en gang imellem springer et trin over.

Kilde: personaleweb.dk


3 nemme til kantinen

– Anbring frugten forrest, og det usunde bagest.

– Fjern bakkerne – så køber man kun så meget som man kan bære

– Stil ikke salt på bordene – hvis man er nødt til at bede om det, eller hente det selv, vil færre tage ekstra salt på maden.

 

6 nudges til en fysisk aktiv arbejdsdag

– Gør det nemmere at cykle til arbejde: Sørg for god cykelparkering, ”luft-station” osv. Måske vil arbejdspladsen sponsere overtræksveste, cykelhjelme eller deltagelse i ”Vi cykler til arbejde”-kampagnen?

– Hæng evt. et skilt op: “40 pct. af dine kolleger cykler til arbejde!”

– Placer træningsredskaber og lign. på strategiske steder: En minitrampolin på gangen eller i kopirummet, store bolde på kontoret, ribber/måtter/håndvægte i pauserummet… Læg elastikker på alle arbejdsborde.

– Tilmeld jer en pausemotions-alarm på jeres computer eller mobiltelefon.

– Stil altid hæve-sænkebordene i højeste position når folk er til frokost. Det kan være en sjov gestus at hæve hinandens borde når de er væk – men tag en snak om det først, så ingen føler sig chikaneret.

– Placer en tavle ved trappen, og sæt en streg hver gang I bruger den.

Bevæg dig mere på kontoret



Selv små bevægelser og ændringer i arbejdsstillingerne har en stor forebyggende effekt på muskel- og skeletbesvær.

Derfor har Branchearbejdsmiljørådet for Finans og Offentlig Kontor og Administration (BAR FOKA) udarbejdet fem nemme nudge-løsninger.

Du kan hente kataloget ”STRÆK UD når du kan” og de fem flotte nudge-plakater på www.arbejdsmiljoweb.dk. De er synlige reminders om at bevæge sig ved skrivebordet, drikke vand, strække ud – fx i tekøkkenet, på toilettet eller i kopirummet – og tage trappen frem for elevatoren.

Nudge et bedre indeklima

Lyser rødt når der skal luftes ud

På Danmarks Tekniske Universitet er to indeklimamålere installeret i samme møderum. Det ene lyser rødt når CO2-niveauet bliver for højt, det andet viser en graf på en skærm. Så snart lampen begynder at tage farve, rejser en medarbejder sig op og lufter ud.
På den måde når lokalet sjældent helt op i det røde felt, og hvis det gør, kommer det hurtigt tilbage i det grønne – det kan medarbejderne følge på grafen.

Har skiftet vaner

I Odsherred Kommune har man investeret i indeklimamålere, der hvert femte minut registrerer støj, temperatur, CO2 og luftfugtighed. Oplysningen visualiseres med grafer på mobiltelefon eller computer.

– Jeg har en måler på mit kontor, hvor der ikke er ventilation. Jeg synes ikke her er dårlig luft, men når jeg kan se at CO2-niveauet er højere end anbefalet, så får jeg luftet ud, fortæller en medarbejder.

Nogenlunde samme historie fortæller en medarbejder i Energiforum Danmark. I begyndelsen fulgte hun grafen meget opmærksomt. Det gør hun ikke mere.

– Jeg har ændret mine vaner, så jeg altid åbner vinduet når jeg skal på toilettet eller ud til kopirummet. Jeg kan mærke tydelig forskel. Jeg er ikke nær så træt i hovedet om eftermiddagen. Det forekommer banalt, men det virker, fortæller hun.

Får røde ører

Der findes forskellige indeklimamålere på markedet. Eksempelvis kan man installere et øre, der hænger på væggen eller popper op på skærmen og lyser grønt og rødt alt efter støjniveauet. En anden måler registrerer lyd, temperatur, CO2 og luftfugtighed og visualiserer det grafisk via internettet.

Kilde: Indeklimaportalen.dk

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.