<

Fordele ved hæve-/sænkebord: Hæv bordet og undgå spændingshovedpine

Hvis du endnu ikke har et hæve-/sænkebord til dit kontorarbejde, bør du læse med her – vi gør dig klogere på, hvilke fordele der findes ved et hæve-/sænkebord, og hvordan du ved hjælp af det kan forbedre dit velbefindende og din arbejdsdag. Se mange forskellige hæve/sænkeborde hos DPJ Workspace, som er specialister i gode kontormøbler.

Langt de fleste af os oplever spændingshovedpine et par gange om året, og ofte forsvinder det af sig selv eller kan klares med smertestillende medicin fra håndkøb. Nogle oplever det dog oftere og oftere i løbet af årene, og kan blive så påvirkede af hovedpinen, at de ikke kan arbejde. Uanset hvor ofte det forekommer, er det en rigtig irriterende smerte, som kan gå ud over vores koncentrationsevne på arbejdet.

En af de ting, vi specielt kan tænke på for at undgå og forebygge spændingshovedpine er, hvordan vi arbejder. Vi vil her komme ind på, hvilke fordele der er ved at have et hæve-/sænkebord, hvorfor du bør anskaffe dig et samt hvordan det kan hjælpe dig under arbejdsdagen.

Fordele ved hæve-/sænkebord

Der er mange fordele ved et hæve-/sænkebord, og vi mener, at alle kontormedarbejdere bør have et skrivebord, som kan hæves og sænkes. Den største anledning til dette er, at det kan være med til at forebygge spændingshovedpine. Et hæve-/sænkebord gør det muligt for dig at tilpasse bordets højde til lige præcis din arbejdsstilling, hvilket giver dig de bedste forudsætninger for at passe på din krop.

Nogle af de mange fordele ved et hæve-/sænkebord:

  • Bordets højde kan tilpasses lige præcis dig i alle sammenhænge
  • Du får mulighed for at strække på kroppen
  • Du forbrænder flere kalorier når du står op, end når du sidder ned
  • Du øger blodcirkulationen i kroppen, når du varierer arbejdsstillingen i løbet af dagen

Mindsk belastningen på kroppen med et hæve-/sænkebord

Det er ikke godt for kroppen at sidde ned for lang tid ad gangen. De fleste af os har tendens til at falde sammen i ryggen, når vi sidder ned, og så belaster vi hele ryggen på en usund måde. Når rygsøjlen ikke er rettet ud, kan ryggen holde til meget mindre, end hvis vi har ret ryg. Når vi falder sammen i ryggen, har vi tendens til at få ondt i både lænd, øvre ryg, nakke og skuldre, og denne belastning giver spændinger, som kan give spændingshovedpine.

Med et hæve-/sænkebord får vi de bedste forudsætninger for en sund holdning og god arbejdsstilling, mens vi arbejder ved skrivebordet.

Hæve-/sænkebord på arbejdspladsen

Rigtig mange kontorarbejdspladser har i dag hæve/sænkeborde til alle medarbejdere. Der findes dog undtagelser, og mange som arbejder hjemme har af forskellige årsager ikke et hæve-/sænkebord.

Arbejdstilsynet, den danske myndighed på arbejdsmiljøområdet, har til mission at fremme et sundt og sikkert arbejdsmiljø i Danmark. Målet er at forebygge arbejdsskader, sygemeldinger og udstødelse på det danske arbejdsmarked. Arbejdstilsynet skriver, at de anbefaler hæve-/sænkebord til alle kontormedarbejdere, men at du som medarbejder, ikke har krav på et hæve-/sænkebord, medmindre du skal dele dit skrivebord med andre. Det er nemlig vigtigt, at bordet kan indstilles i højden til den enkelte medarbejder, så man undgår unødig belastning af kroppen.

Arbejdstilsynet har også gode råd til indretning af kontormiljøer, herunder arbejdsbordets størrelse samt arbejdshøjde.

 

Vis alle samarbejdspartnere