Hele kroppen arbejder med når du fører pagajen gennem vandet. Det er én af mange faktorer der gør kajakroning til god motion. Det er nemlig ikke kun armene vi bruger når vi driver kajakken gennem vandet. En god stabil kropsmidte, dvs. velfungerende ryg- og mavemuskler, er afgørende, ligesom din balance udfordres og trænes. Frisk luft, naturoplevelser og det sociale element, hvis du følges med andre, giver desuden en masse til den mentale sundhed.
Læs også: Ro for krop og sjæl
Har du knæskader og derfor måske ikke længere kan spille fx håndbold eller løbe, er kajakroning et virkelig godt alternativ. Og faktisk får du også trænet benene, som spiller en stor rolle når du driver kajakken fremad.
Sørg for at få teknikken helt på plads, så du ikke udvikler overbelastningsskader – en god instruktør er vigtig. Det gælder både padle-bevægelserne i skulderled, arme og håndled, rotationen omkring ryggen og arbejdet med benene. Start roligt ud, og trap forsigtigt træningen op, så muskler og led vænner sig til den nye måde at arbejde på (det gælder også efter vinterpauserne). Når du har godt fat i teknikken, kan du sætte mere fart og distance på – og dermed også udfordre din kondition.
Der findes to hovedtyper af kajakker:
Havkajakken minder i sin form om en grønlænderkajak med opadbøjede ender. Den er tungere, bredere og mere sødygtig og stabil end turkajakken. Den har vandtætte rum i begge ender og dermed gode opbevaringsmuligheder hvis du vil på tur.
Turkajakken minder mere om en kaproningskajak – den er slankere, hurtigere og har intet eller blot et enkelt lastrum bagerst. Den er mindre stabil, og kræver lidt mere balance at styre.