Sanselig chokolade

Af Stine Kjær, aut. diætist

Sådan kan du sanse din chokoladespisning, så du glæder dig selv og din krop uden at det batter særligt i det endelige energiregnskab.

Hvor ofte har du ikke hørt at du skal holde dig fra de søde sager hvis du gerne vil holde den slanke linje? Hør nu godt efter: Du kan med sindsro spise søde sager, blot du nyder dem og virkelig smager dem. Og er du en af dem som simpelthen ikke kan lade den mørke chokolade være, får du endda gevinst på kredsløbskontoen.
Når du sanser din chokoladespisning, handler det om at slippe kontrollen over hvor meget og hvad du spiser, og i stedet fokusere på hvordan du oplever at spise chokoladen. Du skal give dig hen til selve spisningen, dvs. smage, mærke, lytte, se og dufte.
Nydelsen skal altså være det afgørende når du spiser chokoladen, og det kræver at du er helt nærværende. Det nytter altså ikke at se tv eller læse avis imens. Du skal være fuldt koncentreret om at nyde. Ved en sådan sansning vil du blive så mættet af indtryk at du automatisk spiser mindre end du ellers ville have gjort.
Den sanselige spisning kan bruges på al slags mad, men når netop mørk chokolade fremhæves, skyldes det at det er noget af det bedste slik vi kan byde os selv. Chokolade har været udskældt for at have negativ indvirkning på figur og kredsløb, men efterhånden er der ganske mange studier der viser at mørk chokolade nærmest er sundt at spise. Og dette er der flere gode forklaringer på: Kakaosmør, som stammer fra kakaobønnen, indeholder to typer fedt: Stearinsyre og oliesyre. Oliesyren er den samme som vi kender fra raps- eller olivenolie i madlavningen, og er gavnlig for vores kredsløb. Stearinsyre, som vi kender fra stearinlys, er meget fast og langsomt nedbrydelig i tarmen, og selvom det er en mættet fedtsyre, har den neutral effekt på kolesteroltallet. Det lange ophold i tarmen gør at der sendes mæthedssignaler til hjernen, og derfor vil den mørke chokolade mætte langt hurtigere end flødechokoladen, som har et meget lavt indhold af stearinsyre. Kakaosmør indeholder desuden polyphenoler som har en antioxidativ virkning og har vist at beskytte mod hjerte-kar-sygdomme. Indholdet af polyphenoler hænger sammen med kakaoprocenten og er således størst i mørk chokolade. Hvid chokolade indeholder slet ikke polyphenoler.
Kakaosmør er altså ikke så usundt som det er udskældt for at være. Og endelig er der teorier om at mørk chokolade øger forbrændingen og har en fremmende virkning på kvinders sexlyst. Sandt eller ej, så er der alligevel grunde nok til at vælge at sanse, nyde og glæde sin krop med lidt mørk chokolade i ny og næ.

Sans din chokolade

Smag: Lad chokoladen smelte midt på tungen, og lad den fordele sig, så alle smagsløg aktiveres. Det tager lidt tid at få alle smagsnuancer frem, så tag dig god tid.
Mærk: Undersøg om chokoladen er fast og hverken for blød eller for hård. Så har chokoladen den rette konsistens.
Lyt: Vær opmærksom på lyden når du brækker et stykke chokolade af. Jo højere kakaoindhold, des hurtigere og tydeligere knæk.
Se: Man spiser også med øjnene, så betragt chokoladens farve og form.
Duft: Bemærk aromaerne i chokoladen. Hvis du varmer chokoladen let i din hånd, frigives endnu flere aromaer.

Gode sager i kakaosmør

Stearinsyre: Passerer langsomt i tarmsystemet og mætter derfor meget
Oliesyre: Har gunstig effekt på hjerte og kredsløb
Polyphenoler: Findes også i rødvin, te samt frugter og grønt. Indholdet er dog størst i kakaobønner. Menes at have beskyttende virkning mod hjerte-kar-sygdomme

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.