Smid børnene ud!

Af: Pernille Guldager Knudsen, Foto: Colourbox.com, Illustrationer: www.dafolo.dk

August og september giver stadig gode muligheder for udendørs aktiviteter. Både børn og  voksne får som bekendt frisk luft, motion, grin og ikke mindst afløb for en masse god energi  når de leger udelege.

Mangler du en anledning til at smide dine børn og deres gæster ud, og spænder dit eget repertoire kun til ”ståtrold”, så kig med her, hvor du får inspiration til lege der kan inddrage børn i alderen fra tre år til teenage-alderen. Legene har den fordel at de ikke kræver fancy rekvisitter, og der kræves kun et par voksne til at styre begivenhederne. Alle legene kan  leges med en gruppe på mellem 4 og ca. 20 børn.

God legelyst!

Billedlotteri

Brikkerne placeres rundt på hele legearealet med bagsiden opad. Børnene inddeles i hold   2-4 børn. Hvert hold tildeles en base på legearealet hvor deres plade skal ligge under hele  legen. Børnene skal skiftes til at løbe ud og vende en brik for at se om den passer til  holdets plade. Hvis brikken passer på holdets plade, må de beholde brikken; hvis brikken  ikke passer, vendes brikken med bagsiden opad igen, og barnet løber tilbage til basen, og et nyt barn løber ud. Når et hold har fået fuld plade, råbes der ”banko” i kor. Det er tilladt at kommunikere højt med hinanden.

Rekvisitter: Almindelige billedlotteriplader med tilhørende billedbrikker. En plade pr. 3-4 børn. Der kan godt være flere eksemplarer af samme plade.

Variationsmuligheder:

  • Brikkerne kan både ligge på græsset, på buske, havemøbler mv. Sværhedsgraden på gemmestederne og størrelsen af legearealet kan varieres.
    Brikkerne kan fx gemmes under kegler, spande el. lign. hvis man vil markere tydeligere hvor der er brikker.
  • Man må ikke kommunikere med hinanden.
  • Brikkerne kan skiftes ud med et kortspil, hvor hvert hold har sin egen kulør.

Kommentarer: Det er en god idé at sætte store og små børn sammen, så de ældste kan  hjælpe de yngste. De første gange legen leges, kan børnene løbe sammen to og to. Mange af de store børn kan se med det samme når de tager en brik om den passer til deres  plade, men måske kan det knibe for de mindre børn – man kan her aftale at de må tage  brikkerne med tilbage til basen, og i tilfælde af at de ikke passer til pladen, lægges de  tilbage igen.

Vaskemaskine

Børnene inddeles i fire hold, der placeres så de danner ét stort kvadrat (som er  vaskemaskinen). Alle vender med næsen ind imod midten. I midten af kvadratet står den  voksne (tromlen). Børnene skal lægge mærke til hvor i forhold til tromlen de står, dvs. om de står bagved personen i tromlen, foran, til højre eller til venstre for. Legen sættes i gang ved at tromlen siger som en vaskemaskine, og personen i tromlen drejer rundt om sig selv indtil vedkommende stopper med ansigtet i en ny retning. De fire hold skal nu hurtigst muligt placere sig så de står rigtigt i forhold til personen i tromlen. Når holdet er på plads,  råber de ”Storvask!”. Tromlen drejer igen når alle står på deres rigtige pladser.

Rekvisitter: Ingen

Variationsmuligheder:

  • Børnene skal stå på en bestemt måde, fx på ét ben med hænderne på hovedet af sidemanden el. lign., før de råber ”Storvask”!

Kommentarer: Legen er god til at træne børnenes rum- og retningsfornemmelse og deres reaktionsevne. Det kan være en fordel at markere kvadratet med et tæppe, kegler el.lign.

Poste breve

Små papirstykker er ufrankerede breve, som placeres i en pose centralt på legearealet. Den ene voksne er postbud og har en tusch til at frankere brevene med. Den anden  voksne er postkasse og har en tom plastpose til de frankerede breve. I fællesskab skal  børnene poste så mange breve som muligt på følgende måde: Man tager et brev fra posen, hvorefter man skal finde postbudet og have frimærke på (et kryds). Derefter skal  man finde postkassen, hvor man poster brevet i posen. Man må kun tage ét brev ad gangen. Der løbes meget da både postkasse og postbud bevæger sig rundt og gemmer sig forskellige steder på legearealet. Legen er slut når der ikke er flere breve, eller når de  voksne stopper legen.

Rekvisitter: Små stykker papir (ca. 5×5 cm, min. 10 stykker pr. barn), en tusch og to plasticposer.

Variationsmuligheder:

  • Lav legen som holdkonkurrence, hvor hvert hold har sin egen farve breve.
  • Lad børnene selv være postbud og postkasse når de kender legen.

Bevægelseskorpset rykker ud!
Er du tilknyttet en institution der har lyst til yderligere inspiration til løbelege, udelege, rundkredslege, kamplege, sanglege el. lign., så kan du læse mere om hvordan Bevægelseskorpset kan hjælpe dig. Bevægelseskorpset er organiseret under DGI Storkøbenhavn, hvor uddannede instruktører tager ud og underviser i leg, motorik og bevægelse i blandt andet børneinstitutioner.

Se www.børnibevægelse.dgi.dk

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.