Glade og positive mennesker er ikke bare i bedre humør end deres mere surmulende og bekymrede medborgere. Meget tyder på at de også generelt er mere sunde, har færre helbredsmæssige problemer og mindre risiko for depression, og at de lever længere. Den sammenhæng skyldes sandsynligvis blandt andet at humøret påvirker kroppens hormoner, så de bliver bedre til at bekæmpe stress, sænke blodtrykket og booste vores immunforsvar.
Det er godt nyt, men ikke nødvendigvis for alle. For hvad nu hvis du fra naturen ikke er en glad person – eller ikke synes der er meget at være glad for?
Kan vi ændre på vores sindstilstand, uanset hvordan vores grundstemninger er, og hvilken livssituation vi befinder os i?
Ja, mener forskerne. Det ser ud til at de fleste af os kan øge vores glæde og tilfredshed. Ganske vist anslår forskning at 50 % af vores generelle niveau af glæde/lykke – vores grundstemning, om man vil – er genetisk bestemt, men vi har selv kontrol over de 40 %, mens de sidste 10 % afhænger af omstændighederne.
Forskere verden over har undersøgt hvad vi selv kan gøre for at have et godt liv og finde glæde og tilfredshed. Her er nogle af deres konklusioner.
Vær fysisk aktiv
Kredsløbstræning – motion hvor pulsen kommer i vejret – er den mest effektive type motion hvis man vil i bedre humør, viser undersøgelser. Du kan fx gå, løbe, spille tennis eller svømme – det gør godt for både krop og sind.
Sov godt
For meget, for lidt og for dårlig søvn går ud over dit humør. Prøv om du kan forbedre dine soverutiner (fx kan fysisk aktivitet hjælpe til en bedre søvn).
Kom udenfor!
En tur i parken, skoven eller haven kan gøre underværker. Så lidt som fem minutters udendørs motion har vist sig at have positiv indflydelse på humøret.
Vær taknemlig – også for de små ting
Skriv fx hver aften tre ting ned, som du er glad for i livet, eller i den dag der er gået.
Meditér
Regelmæssig meditation kan ikke blot øge din indre ro og glæde, men også reducere stress og forbedre søvnen.
Dyrk nær kontakt med andre
Glæde og tilfredshed hænger tæt sammen med at have et tæt forhold til familie og venner. Sociale forbindelser skaber er godt for humøret, mens social isolation har den modsatte effekt.
Arbejd frivilligt
Frivilligt arbejde giver os en fornemmelse af at have et formål og at gøre en forskel, og det har stor betydning for humøret, viser forskning.
Gør noget godt for andre
Vær sød ved andre – det smitter sandsynligvis. Planlæg gerne i forvejen at gøre en god gerning. Det gavner ikke blot modtagerens, men også dit eget velbefindende.
Find dit indre barn frem
Hvad gjorde dig glad som barn? Genopdag hobbyer, spil, sport og andre interesser som tidligere har givet dig glæde.
Køb dig tid
Folk der bruger penge på tidsbesparende services, fx rengøring i hjemmet, frem for materielle goder, er mere tilfredse med livet, viste en undersøgelse i 2017. Dette gjaldt uanset hvor rig personen var.
Invester i oplevelser
Oplevelser som at spise på en anderledes restaurant, overvære en koncert midt på dagen eller besøge en kunstudstilling kan være en god investering for humøret – også på lang sigt, fordi det skaber glade minder (i modsætning til at købe materielle ting, som ofte kun giver midlertidig glæde).
Omgiv dig med glade mennesker
Glæde smitter – og kan faktisk skabe en hel kædereaktion. Tungsindighed smitter også, men heldigvis ikke i helt samme grad, viser forskningen.
Kig på noget grønt
Et studie har vist at byboeres glæde var forbundet med deres nærhed til grønne områder, så som parker, haver og vandområder. At skabe sit eget grønne rum kan have lignende effekt.
Bryd rutinerne
Variation i de daglige rutiner gør folk gladere, og selv små ændringer kan have stor effekt, viser studier. Det kan være at prøve et nyt træningsprogram, lytte til en podcast i stedet for at høre musik eller tage en ny rute til arbejde.
…
Kilder: Harvard Medical School, health.harvard.edu, www.healthline.com, BBC m.fl.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.