Jeg har længe bøvlet med smerter på ydersiden af mine hofter. Jeg dyrker power yoga 4-5 gange om ugen og har relativt mobile hofter. Dog oplever jeg smerter på ydersiden af begge mine hofter i forbindelse med indadrotationer i hofteleddet og udadrotationer med vægt/belastning, som fx liggende ”duestræk” eller ”firbenet”. Kan mærke at der er en sene eller lign., der ”smutter” hen over mit hofteled og giver stød helt ned til mit knæ. I perioder med ekstra meget motion bliver det ekstra ømt og stramt.
Jeg er 28 år og har et siddende arbejde, men ellers et ret aktivt liv med yoga og crossfit. Har I nogen idé om hvad et kan være, og om jeg bør får det undersøgt?
Hilsen Anne
SVAR
Det kunne lyde som om du har det man kalder for ekstern springhofte. Ekstern springhofte er en sene-overbelastningstilstand som skyldes at senen hen over knoglefremspringet på ydersiden af hoften er irriteret efter belastning. Der er typisk smerter over knoglefremspringet, nogle gange med jag og udstråling mod knæet på ydersiden af låret, som du beskriver. Det er ikke unormalt at smerterne føles i begge sider, og netop yngre kvinder med meget mobile led ser ud til at rammes oftere. Dette skyldes muligvis at senerne omkring hofteleddet belastes mere, når man har meget mobile hofteled. Senen kan i nogle tilfælde “springe” eller ”smutte”, som du beskriver det, når den bevæger sig over knoglen, fx ved gang. Dette kan føles meget voldsomt, men det er ikke altså ikke hoften selv der laver lyden. På ydersiden af låret har vi en muskel, som har et meget kraftigt senespejl (fascia lata). Dette senespejl løber ned over lårbensknoglen, som her har et stort fremspring kaldet trochanter major. Ved smerter gennem længere tid svækkes både de omkringliggende muskler og senespejlet.
I første omgang retter behandlingen sig mod at prøve at få denne irritation til at falde til ro. Behandlingen hos fysioterapeuten bør primært rette sig mod at øge muskel-sene-kompleksets samlede kapacitet og evne til at modstå de daglige belastninger ved gang, fysisk aktivitet og sport. Styrketræning for mave-, balle- og lår-muskulatur er vigtig. Desuden bør stabilitetsøvelser for bækken og hofte, der stimulerer til bedre balance og koordination mellem de muskler som stabiliserer og støtter bækkenet, inddrages. Til sidst skal der fokuseres på styrke og fleksibilitet, så senespejlet på ydersiden af låret igen kan tåle større belastninger, som fx under hårdere træning og aktive stræk, fx ifm. power yoga. Et typisk behandlings- og genoptræningsforløb vil tage mellem 3 og 6 måneder før optimalt resultat opnås. Du vil dog kunne komme tilbage til yoga når yoga-øvelserne ikke længere giver dig smerter undervejs eller efterfølgende. Power yoga og anden sport vil typisk kunne genoptages omkring 8-12 uger efter påbegyndt behandling – men det er vigtigt at genoptræningen fortsættes i helt op til 6 måneder for at minimere risikoen for tilbagefald. Det kan være en fordel at blive superviseret i dit genoptræningsforløb af en idrætsfysioterapeut.
De bedste hilsner Kristian Thorborg
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.