STRIK ER HOT!

Tekst: Sara Stubgaard Schmidt, Fysioterapeut, cand soc. og ejer af Netfysioterapeuten.dk

Foto: Shutterstock

Flere og flere af os strikker. Corona fik pustet til en i forvejen stigende interesse for håndarbejde, og landets store garnbutikker har mangedoblet deres omsætning de seneste år. Og nu – i en vinter hvor vi kæmper for at holde varmen – er strik ganske enkelt hot!

Der er flere grunde til at strik er moderne. Dels er der en trang til at komme ned i tempo i en verden hvor alt går hurtigere og hurtigere. Dels er antiforbrug og bæredygtighed kommet på dagsordenen, også i modeindustrien. Så at kunne producere sit eget langtidsholdbare tøj på en meditativ måde, rammer lige ned i to af tidens største trends.

Strik skaber flow og mening, og det øger trivslen. I den forstand minder det om meditation, men strik har de ekstra dimensioner at du, ud over at være fordybet, også skaber et synligt resultat og samtidig stimulerer sanserne. Og det gør noget godt for vores mentale helbred.

Strik er desuden godt både for motorikken og hjernen. Når du strikker, øver du dine finmotoriske bevægelser, du bruger din matematiske sans, og du træner overblik og koncentration. Men strik har også sine ulemper. Strik er ensidigt gentaget arbejde. Du laver de samme bevægelser mange gange, og du sidder i samme arbejdsstilling i længere tid, og det øger risikoen for smerter i muskler og led.

Ergonomisk er der desuden den udfordring ved strik at hænder og øjne skal være på strikketøjet på samme tid. Det betyder at du enten skal løfte strikketøjet op i øjenhøjde for at kunne se hvad du laver uden at bøje nakken – og det er hårdt at sidde med armene løftet i lang tid. Alternativt kan du lade armene hvile, hvilket vil kræve at du i lang tid må sidde med bøjet nakke for at kigge ned på strikketøjet, og det kan også give smerter.

Se de gode råd herunder.

STRIK UDEN SMERTER

Det vil afhjælpe den ensidige belastning at finde alternative arbejdsstillinger og skifte stilling jævnligt.

• Sid fx i sofaen med bøjede knæ. Så kan du få strikketøjet i øjenhøjde ved at hvile albuerne kan hvile på knæene.

• Skær evt. ned på strikketiden. Hellere flere korte strikkeseancer end få lange – det belaster musklerne mindre hvis de får pauser, hvor de laver andre bevægelser.

• Træn gerne nakke og ryg to-tre gange om ugen, fx med elastikker, for at forebygge smerter ved strik.

• Vær aktiv i løbet af dagen. Cykl eller gå når du transporterer dig. Find en sport du godt kan lide, og dyrk den en gang eller to om ugen. Så kan din krop holde til mere.

• Husk at telefon og bærbar computer belaster de samme muskler og led som strikkearbejde. Derfor er det en god ide at skære ned på dét de dage hvor du strikker meget.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.