Arbejdsglæde er alfa og omega for både vores trivsel, produktivitet og resultater. Gennem opmærksomhed og med en relativ lille indsats kan vi skrue op for både arbejdsglæden og det gode kollegiale samvær.
Arbejdsglæde er lig med summen af resultater og relationer, mener mange eksperter. Resultater er jo ofte konkrete, målbare og dybest set det som vores opgaver og arbejdsdag handler om. Men alle kan nok blive enige om at relationerne – hvordan vi har det på arbejdspladsen med kollegaer, chefen, kunder osv. – også er en væsentlig faktor for vores trivsel eller mangel på samme.
Når vi oplever flow, god kommunikation og et godt samarbejde med andre, tænker vi måske ikke så meget over det, men når det ikke fungerer, kan det fylde enormt, skabe stress og faktisk ende med at skabe dårlige resultater, fordi det personlige kommer til at stå i vejen for vores fokus og præstationer.
Kærlighedssprog lyder måske som noget fra flower-power-tiden, men er faktisk et nutidigt begreb inden for psykologien. Forfatter og terapeut Gary Chapman har skrevet flere bøger om ”De 5 kærlighedssprog”, der beskriver hvordan vi som mennesker og individer har forskellig opfattelse af at blive set, hørt og anerkendt af vores omgivelser. Både i privatlivet og på arbejdspladsen. Ordet ”kærlighed” skal i arbejdsmæssig sammenhæng forstås som det at kunne rumme, respektere og ikke mindst acceptere de mennesker vi omgås på arbejdet.
De 5 sprog er: Fysisk berøring, Anerkendende ord, Tid til hinanden, Gaver og Tjenester.
Vi bruger alle fem sprog, men har hver især et primært sprog som ”rammer plet” og gør os glade og trygge i relation til andre. Når vi (bevidst eller ubevidst) taler et andet menneskes kærlighedssprog, vil der ofte være en god kemi og et godt samarbejde. Vi forstår hinanden, og gnidninger eller modstand løser sig hurtigt og relativt let. Når det modsatte gør sig gældende, så taler vi forbi hinanden. Misforståelser og frustrationer opstår, og man ryger nemt i fælden med at ”han/hun er irriterende/forstår mig ikke/lytter ikke/vil mig ikke …”
Det kan være svært at finde ud af hvorfor – og endnu mere svært at se hvordan man finder vej til det gode samarbejde og arbejdsglæden.
Måske kender du det selv? Du synes du roser din kollega når han har hjulpet dig, men han virker ligeglad og distanceret, og du kan ikke forstå hvorfor. Det kan være at dit kærlighedssprog er ”anerkendende ord” – mens hans er ”tjenester” – og så ville et oprigtigt ”tak for hjælpen” i hans optik måske i stedet være at du henter kaffe/frokost, tilbyder en hjælpende hånd eller tager hans kopier med fra kopimaskinen.
Hvis hans primære sprog er fysisk berøring, kan det være at han også har brug for et venligt klap på skulderen mens du siger tak for hjælpen. Det skal dog understreges at man skal være meget varsom med fysisk berøring, fordi det kan virke grænseoverskridende. En god tommelfingerregel er at hvis din kollega i sin kontakt med andre ofte giver High Five, en let berøring på armen, klap på skulderen etc., så er vedkommendes primære sprog højst sandsynligt ”fysisk berøring” – og så er der grønt lys.
Når vi selv er tydelige, er det ofte nemmere at se andre tydeligt og være imødekommende.
Mit kærlighedssprog er ”tid til hinanden”, så jeg sætter pris på at der indimellem er tid til hyggesnak i kaffepausen. Jeg er imidlertid også blevet mere bevidst om at andre ikke nødvendigvis har samme behov – og at det er ok. Før kunne jeg tænke længe over når en kollega virkede kort for hovedet eller bare tog en kop kaffe og gik tilbage til sin plads – var der så noget galt (med mig?)? I dag snakker jeg med dem der har tid og lyst, og denne lille pause lader mine batterier op i løbet af arbejdsdagen.
Jeg har en kollega hvis sprog er ”gaver”. Hun har en engelsk bulldog som jeg har mødt et par gange. En dag da jeg var ude og handle, fandt jeg en lille figur som lignede hendes hund. Prisen var 20 kr., og jeg købte den fordi jeg kom til at tænke på hunden så snart jeg så figuren.
Det var en lille gave der gjorde stor lykke. Min kollega sendte efterfølgende et billede af figuren i sit hjem (se XXX), hvilket gjorde mig glad, og vi taler stadig om den indimellem.
En anden kollega nærmest stråler når jeg og andre giver ros og positive tilkendegivelser. Jeg er derfor blevet ekstra opmærksom på at give ham positiv feedback, og han blive tydeligvis rørt og glad – og er selv begyndt at komplimenterede mig og andre for vores arbejde.
Det kan lyde lidt poppet, men hele pointen er at være opmærksom på andres (og dit eget) kærlighedssprog. Du kan faktisk med en relativ lille indsats skrue op for både arbejdsglæden og det gode kollegiale samvær. Det skaber ringe i vandet: Når vi føler os anerkendt og ”set”, så får vi lyst til at bidrage og give videre – og det påvirker i høj grad viljen og lysten til kommunikation, samarbejde og de gode resultater.
Rigtig god arbejdslyst!
Du kan læse mere om de 5 kærlighedssprog samt finde flere eksempler i bogen: ”Kærlighedens 5 sprog” af Gary Chapman.
Eva Schmidt er fysioterapeut, erhvervscoach og ejer af konsulentvirksomheden EVAS, som arbejder med stresshåndtering, trivsel og udvikling. Forfatter til bogen ”Stress er IKKE din fjende – sådan vender du underskud til overskud” https://evaschmidt.dk
De 5 kærlighedssprog
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.