Der er OL-guldet og finalesejren over Frankrig i Rio de Janeiro. Så er der EM-titlen i 2012, hvor værterne fra Serbien som de sidste blev nedkæmpet. Læg dertil yderligere en EM-sølvmedalje og to VM-sølvmedaljer samt guld i EHF Cuppen, et dansk mesterskab og flere gange lige ved og næsten i den tyske liga, for ikke at tale om en lind strøm af udtagelser til All Star-hold ved diverse slutrunder.
Jo, Niklas Landin har efterhånden et CV der er en fuldendt håndboldkarriere mere end værdig. Han fik landsholdsdebut helt tilbage i 2008, og siden 2010, hvor Kasper Hvidt sagde stop på landsholdet, har han været førstevalg i det danske mål. Med et helt årti mellem stængerne for Danmark kan man nemt glemme at Niklas Landin først i december 2018 vil forlade 20’erne og runde ’The big 3 0’. Men hvis han mod forventning selv skulle komme i tvivl, så minder hans krop ham dagligt om hvad det vil sige at have haft ti år på toppen.
– Jeg kan tydeligt mærke at der lige går lidt længere tid før kroppen er varmet op. Der skal laves flere øvelser før en træning, hvor jeg, da jeg var helt ung, nærmest bare kunne gå ind og sprinte fra den ene ende til den anden i en times tid uden overhovedet at have lavet noget opvarmning. Så på den måde kan man godt mærke at kroppen behøver lidt mere for at komme op hvor man kan yde det ypperste, siger Niklas Landin over telefonen fra et hotelværelse i udkanten af Hannover, hvor han dagen efter skal spille kamp i den tyske pokalturnering for sit hold THW Kiel.
Med de efterhånden mange år som tophåndboldspiller, først i Danmark og siden 2012 i den tyske Bundesliga, har Niklas Landin haft rig mulighed for at blive klogere på sit vigtigste arbejdsredskab – sin krop.
– Det er selvfølgelig sjovt. Der kommer lidt oftere nogle småskavanker, jo ældre man bliver. Men man bliver også bedre og bedre til at sige stop hvis man kan mærke at kroppen er ved at sige fra. For det kunne man bestemt ikke gøre da man var de der 18-20 år, hvor man bare kørte på indtil man faktisk var blevet skadet, siger han.
Skader er en desværre alt for naturlig del af håndbold på topplan. De værste har det med at smadre knæ og koste halve og hele år på sidelinjen. Heldigvis har Niklas Landin være forskånet for de helt store operationskrævende skader.
– Som målmand har du ikke på samme måde de slag på kroppen og uvante situationer hvor du lige pludselig bliver skubbet i luften og lander skævt ned på knæet. Du er i rimelig kontrol, fordi ingen forhindrer dig i noget i målet, siger han.
Pludselig virker det knap så vanvittigt at vælge en position hvor du skal stille dig i vejen for harpiksindsmurte projektiler på næsten et halvt kilo.
Ud over en slem fibersprængning i baglåret i ungdomsårene har Niklas Landins mest belastende skade været en lyskenskade, som han første gang mærkede i 2015, men som faktisk har fulgt ham rigtig længe.
– Min lyskenskade var måske ikke den værste skade, men det var den mest irriterende, fordi den var der altid, men jeg kunne godt træne og spille. Den hæmmede mig måske lige med ti procent en gang imellem. Den kom og gik og levede lidt sit eget liv. Det er faktisk først i den her sæson at jeg ikke rigtigt mærker noget til den. Så den har været rigtig irriterende igennem utrolig lang tid, siger han og tilføjer en vis ængstelighed over at tale for skråsikkert om skaden i datid.
Skader i lyske og baglår er meget typiske for håndboldmålmænd, som bruger deres ben til at sparke op for at få den bedst mulige rækkevidde i forhold til at redde et skud. Desuden belastes de af at gå ned i spagat, når bunden af målet skal dækkes af.
– Det var en mega frustation ikke at kunne yde 100 procent, selvom jeg egentlig følte at jeg var der. Men der var altid lige ting hvor man alligevel ikke kunne gøre det 100 procent. For eksempel når jeg trænede to gange om dagen, og dermed fik skaden presset to gange, så brokkede den sig altid helt vildt. Det syntes jeg var virkelig belastende, siger Niklas Landin, som i forbindelse med sin lyskenskade arbejdede sammen med holdets fysioterapeuter for at finde en løsning.
Med lyskenskaden i bakspejlet kan Niklas Landin igen uhindret give sig fuldt ud. I den forbindelse er det vigtigt at have den rette mængde energi gennem hele dagen. I hans tyske klub THW Kiel, der er den mest vindende i tysk håndbolds historie, får han god hjælp til det af klubbens ernærings- og træningseksperter.
– De lægger op til at man skal have rigtig meget protein og fedt til morgenmad. Det, synes jeg, gør at jeg ikke bliver så hurtigt træt om eftermiddagen efter en træning eller lignende. Vi spiser heller ikke så mange kulhydrater til frokost, men får dem først til aftensmad. Det har faktisk også gjort at jeg på en eller anden måde føler en vis form for øget overskud i hverdagen, siger Niklas Landin.
Håndboldmålmandens morgenmåltid består typisk af enten 7-8 æg og en masse grøntsager eller røget laks og en halv avokado med skyr ved siden af.
– Så har de også sagt at vi kan spise noget fjerkræ og rødt kød, men det er jeg ikke så god til om morgenen, tilføjer han.
Det øgede overskud skal bruges i en kalender der er spækket med masser af kampe med kort mellemrum. Oftest har Niklas Landin og holdkammeraterne kamp torsdag og søndag. Det resulterer i knap så hårde træningsdage fredag og mandag, hvor den typisk står på lidt løb og styrketræning. Dagene før kampene går med træninger med mere fokus på det taktiske, hvor intensitetsniveauet ikke er så højt.
Derfor er det i løbet af sæsonen næsten kun tirsdag hvor der rigtig bliver givet gas til træning.
– Så det er ikke fordi vi træner så meget i løbet af turneringen. Vi træner rigtig meget i sommerperioden inden sæsonen går i gang. Det er der hvor du kan bygge på styrke- og løbemæssigt. Ellers skal man bare forsøge at holde sig nogenlunde kørende i løbet af en sæson, siger Niklas Landin og tilføjer at dem der ikke er med deres landshold til slutrunde i januar, også træner hårdt i januar måned.
Det er efterhånden mange år siden at Niklas Landin ikke har haft landsholdsforpligtigelser i januar. Og det har han igen første måned af 2018 når han sammen med resten af det danske hold skal forsøge at vinde EM i Kroatien.
Læs om behandling og forebyggelse af lyske-skader her
FAKTA Navn: Niklas Landin Jacobsen Født: 19. december 1988 Højde: 201 cm Vægt: 102 kg Klubber: THW Kiel, tidligere Rhein-Neckar-Löwen, Bjerringbro-Silkeborg, GOG Svendborg og KFUM København. Landshold: Debut i 2008 Landsholdsresultater: OL-guld i 2016, 2 gange VM-sølv i 2011 og 2013, guld og sølv ved EM i henholdsvis 2012 og 2014. Privat: Gift med Liv. Sammen har de sønnen Pelle. |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.