Kampsport indeholder både alsidig fysisk træning af hele kroppen og et fascinerende element af disciplin og selvkontrol. Her får du fysioterapeutens vejledning til kampmotion – og en mini-guide til at finde rundt i nogle af de mange forskellige typer.
Kampsport er en massebetegnelse for træning og turneringsformer, der alle indeholder elementer af
kamp – eller evnen til at undgå samme. Det spænder fra det temmelig voldsomme MMA (Mixed Martial Arts) over Jiujitsu, karate og brydning til tai-chi, som ‘blot’ er naturlige sundhedsfremmende bevægemønstre med en fjern base i selvforsvarsteknikker. I alle stilarter kan man finde elementer
af udholdenhed, styrke, hastighed, koordination, balance og stabilitet. Med andre ord alsidige træningselementer som vi alle har gavn af, hvis vi vil bevare en sund og stærk krop.
Derudover er der et tydeligt mentalt element. Kampsport handler meget om at arbejde med sig selv, og ikke kun i en fysisk forstand. Traditionelt er kravene til opførsel større i kampsportsstilarter end i andre
sportsgrene, netop fordi der er elementer i træningen som kan gøre det særdeles farligt for både udøver og makker, hvis man ikke passer på hinanden. Det er essentielt at have tydelige rammer og stor vægt på gensidig respekt.
Risikoen for skader afhænger dels af intensiteten af den pågældende kampsport – det giver sig selv
at der er forskel på boksning og tai-chi – dels om man dyrker sporten som konkurrencesport eller
som motion, hvor der ikke er direkte kamp. Jo flere uforudsete elementer og jo mere energi man
udsættes for, jo større risiko for skader. Vigtigt er at man altid træner med udgangspunkt i egne evner
og fysik.
At dyrke kampsport betyder ikke at man behøver at være klar på at få bank! Man kan nemlig ofte vælge en motionstilgang hvis man ikke ønsker at konkurrere, eller man kan, fx i Jiu-jitsu, udelukkende træne selvforsvarsdelen og ikke deltage i kampe. Så i princippet kan alle dyrke kampsport. De fleste stilarter har desuden let modificerede udgaver for børn, og mange klubber har ’old boys’ eller ’old girls’-hold – der findes eksempler på udøvere som har været aktive helt op i 90’erne.
Er du i tvivl om hvorvidt dit helbred kan holde til kampsport, så forhør dig i den lokale klub om
de har hold der passer til dit niveau, og/eller spørg din fysioterapeut til råds.
..
Traditionel boksetræning indeholder bl.a. løb, sjipning, styrke, træning af reaktioner, balance mm. Og selvfølgelig kamp. Men flere steder er det muligt alene at gå til selve træningen – uden at bokse mod andre.
Brydning er en kampsport uden slag og spark. Udøverne bliver udfordret på deres balance, bevægelighed, smidighed, styrke og taktik. Motorik og koordination er nøglebegreber, og du får brugt hele kroppen.
Fægtning er langt mere fysisk krævende end det umiddelbart ser ud. Sporten udvikler blandt andet balance, koncentrationsevne, styrke, hurtighed og strategisk sans. Det kræver tålmodighed at blive en god fægter, da sporten er særdeles teknisk.
Jiu-jitsu er en kampsport som er sammensat med henblik på at lære dig at forsvare dig selv effektivt,
under hensyn til den danske straffelov. At lære faldteknik er en del af træningen, som desuden indeholder elementer af styrke, udholdenhed, bevægelighed og reaktion..
Judo er en japansk moderne kampsport, hvor man udnytter sin modstanders kræfter og balance til at
udføre en teknik. Slag og spark er forbudt – man kaster og kontrollerer hinanden med forskellige
teknikker. Alle muskler bliver brugt, du får bl.a. trænet styrke, smidighed, balance, koordination
og reaktionsevne, og du lærer faldteknik.
Karate er en japansk kampsport, der betyder “tom hånd”, dvs. kunsten at forsvare sig uden brug af våben. Kampsporten kan både dyrkes på motionsniveau uden kontakt med andre udøvere, og på turneringsplan, hvor man i Danmark har nogle af de bedste kæmpere i verden. Karate giver
alsidig motion, idet hele kroppen bruges. Der er mange elementer af bevægelighed, hastighed
og balance i træningen.
Kickboxing stammer fra USA og er en relativt ny sport. Sporten tager udgangspunkt i karate, men der anvendes både slag og spark, og der er tale om en fysisk krævende sport, som træner såvel styrke
som udholdenhed. Også her er bevægelighed, hastighed og balance vigtige faktorer i træningen.
Taekwondo er en koreansk kampsport, som i tidernes morgen blev brugt til at forsvare sig mod angreb fra dyr og mennesker. Træningen styrker udøvernes fysiske kontrol, hvad angår smidighed, styrke og
hurtighed.
Tai Chi er en gammel kinesisk kampkunst, der benyttes til at træne krop og sind, og som siges at modvirke stress og rastløshed. I Kina dyrkes Tai Chi gerne hver morgen. Man træner balance, koordinering, samarbejde, koncentration og evnen til at ’lytte med kroppen’.
Sådan kommer du i gangDer findes masser af tilbud landet over, både for børn, voksne og seniorer. |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.