Vandring giver ro i sjælen

Tekst: Marianne Nørup

Foto: Mie Højlund og Althea Reinhardt

HÅNDBOLDKVINDER PÅ UDEBANE

Althea Reinhardt og Mie Højlund er vant til en hverdag præget af taktik, træning og trygge rammer når de spiller for landsholdet og Odense Håndbold. Men når de har brug for at koble af, tager de på vandring ud i naturen og langt væk fra den travle hverdag.

De fleste danskere kender Althea Reinhardt og Mie Højlund som to af Danmarks bedste kvindelige håndboldspillere. 27-årige Althea som klippen på målet og 26-årige Mie som stærk bagspiller. Men de færreste kender nok til en anden kæmpestor passion hos de to unge kvinder. De elsker nemlig at vandre.

KOM I GANG MED VANDRING:

Mie og Altheas gode råd til begyndere

1. Husk altid ordentligt fodtøj og et par gode vandresokker.

2. Pak let og klogt. Jo mindre din taske vejer, jo bedre føles det.

3. Du behøver ikke købe alt dyrt vandreudstyr til at starte med – man kan sagtens opgradere hen ad vejen. Vi købte fx et billigere liggeunderlag og går i vores træningsbukser i stedet for et par vandrebukser.

4. Undersøg ruten på forhånd, så du ved hvor der er shelters- og teltpladser, toiletter, drikkevand, og hvordan du kommer til og fra ruten.

5. Pak snacks! Det er altid lækkert med en lille energibar, banan, nødder eller andet når man har brug for lidt energi.

6. Husk: Der er KÆMPE forskel på at gå 20 km på flad vej i Danmark – og at gå i Alperne eller andet kuperet terræn.

7. Start roligt op. Selvom vi er i rigtig god grundform, blev vi (meget!) ømme og kom til at gå for lange ture da vi var begyndere. Kroppen skal vænnes til den nye aktivitet.

8. Find gerne en vandre-kammerat. Vandreture er perfekte til at komme tæt på hinanden og få vendt stort og småt.

9. Kast dig ud i det – du skal nok lære en masse hen ad vejen.

TYPISKE BEGYNDERFEJL

En af de største fejl vi lavede på vores første vandretur, var ikke at have styr på overnatning selvom vi ikke havde telt med. Vi anbefaler derfor kraftigt at hvis du ikke har telt med, så husk for en sikkerheds skyld en presenning du kan sove under – eller hav 100 % styr på overnatning.

En anden fejl er ikke at have gået i sine vandresko inden man tager på en længere tur. Derfor: Gå altid dine vandresko til!

Desuden pakkede vi alt for meget – en typisk begynderfejl!

Prøv at begrænse dig så meget som muligt

– du vil takke dig selv i løbet af turen!

Det er langt fra alle der nyder at sove på et tyndt liggeunderlag, lugte af røg fra et bål, gå flere kilometer eller være beskidt på tredjedagen – men det er nu alligevel noget af det der udgør vores største højdepunkter sammen.

De to mødte hinanden på ungdomslandsholdet, og venskabet tog for alvor fart da de i henholdsvis 2016 og 2017 skrev kontrakt med Odense Håndbold, hvor de stadig spiller. Det meget tætte venskab har båret dem gennem op- og nedture, og faktisk var det netop en spontan idé i kølvandet på skuffelsen over en tabt håndboldkamp der satte gang i de to håndboldspilleres vandrelyst for snart fem år siden. Efter 21 ligakampe i træk for Odense Håndbold endte semifinalen om det danske mesterskab nemlig med et nederlag. Frustrationen og ærgrelsen var altoverskyggende, og de to veninder sov sammen den nat. De kunne ikke overskue at de næste dag skulle møde folk der ville spørge ind til kampen. Og så kom ideen midt i mørket. En vandretur. En flugt fra håndbolden og de negative tanker som hovederne var fyldt af.

Valget faldt på Skåneleden i Sverige – tæt nok på til at tage af sted med så kort varsel, og langt nok væk til netop at få ro. Klokken 5 om natten blev alarmen sat, så de to veninder kunne stå nede i vandrebutikken når den åbnede klokken 10.00. Soveposer, liggeunderlag, rygsække, frysetørret mad, spork, kedel og gasdåse blev bippet ind ved kassen. Ekspedienten anbefalede at købe en presenning, som senere viste sig nyttig.

– Der gik ikke engang 12 timer fra vi fik idéen, til vi sad i bilen på vej mod Sverige, fortæller Althea.

Læs også: Klæd fødderne på til gåturen

Starten på en passion

Turen til Sverige blev en ilddåb, og Mie og Althea blev hurtigt glade for at de lyttede til ekspedientens råd om en presenning. Efter første dags vandring var alle overnatningssteder og sheltere bookede, og de måtte slå lejr på en strand ved hjælp af presenning og snore.

Det var helt fantastisk at komme væk fra presset derhjemme.

– Vi gled ned i hinanden hele tiden, og der var minus 5-6 grader om natten. Vi var bange, for vi havde aldrig sovet ude før, og tankerne var i panik hele natten, fortæller Mie.

Men de kom gennem natten, holdt ud – og det blev til 57 kilometer og to overnatninger inden Mie og Althea tog turen tilbage hjem til Fyn.

– Det var helt fantastisk at komme væk fra presset derhjemme. Man møder søde mennesker på sin vej, og der er en form for samhørighed. Vi blev udfordret mentalt, men udfordringerne var med til at styrke os og tænke i kreative løsninger, siger Althea.

Oplevelsen var så god at turen blev starten på mange flere vandreture. Pigerne har siden vandret i blandt andet Østrig og Norge, hvor de har oplevet overdådig natur, set ørne og elge, taget afstikkere i kajak og på hesteryg og har udfordret krop og sind. De fortæller enstemmigt at deres ture skubber til en personlig udvikling, hvor de blandt andet tager livtag med præstation, sammenligningskultur, perfektion og retten til – og gevinsten ved – at lave fejl.

Vandrepiger

Passionen er blevet så stor at de i oktober sidste år udgav en bog, hvor de generøst deler ud af deres vandre-erfaringer og giver tips og tricks til overnatning, vandreruter, pakkeliste, budget mm. Deres håb er at de kan inspirere andre – ikke mindst unge mennesker – til at udforske naturen og efterlade pres og forventninger derhjemme.