Heldigvis kan man altid gå! Og uanset vejr og føre vil man få en masse gode effekter af en rask spadseretur – alene eller i selskab med andre.
Hvis du ikke bor i nærheden af en oplagt vandrerute, kan du finde forslag til vandreruter i alle længder på nettet. Har du lyst til selskab og fællesskab omkring dine gåture, så findes der foreninger og klubber landet rundt som arrangerer fælles ture. Det er ikke blot hyggeligt – det kan også være med til at holde dig fast i dine gode intentioner.
Der er flere forskelle på at gå og at løbe. Hvad angår sundhedsfremme er gang ikke helt så effektivt som løb. men hvor løbere lettere kan træde forkert, snuble og slå sig eller få overbelastningsskader, har gang den fordel at der kun yderst sjældent opstår ulykker og skader.
Gang kan også roligt anbefales til motionister som ikke er helt unge mere, overvægtige eller i meget dårlig form; og det er mere skånsomt for knæ og andre led.
Gang giver også større mulighed for at betragte naturen og omgivelserne, og for at konversere undervejs.
Hvis du gerne vil øge sundhedseffekten af gang, så sørg for at gå så hurtigt du kan og har mod på – det øger blandt andet træningen af dit hjerte og kredsløb og giver mange ekstra sundhedsmæssige gevinster.
Dansk vandrelaug, www.dvl.dk, har lokalafdelinger i en lang række byer, og på deres hjemmeside kan du bl.a. finde vandreture over hele landet samt vandreferier til mange forskellige rejsemål. alle ture er med turleder, og et godt socialt samvær vægtes højt.
På www.fodslaw.dk kan du bl.a. få links til vandreforeningen Fodslaws lokalafdelinger og finde “Danmarks kønneste traveture” (vælg mellem forskellige længder, fra ca. 5 km og op).
På Vandrekalenderen.dk kan du finde masser af arrangementer i hele landet, ligesom du kan finde tips til rundvandreture og byvandringer.
Stå fast
Tag dine mest skridsikre – og vandrevenlige – støvler på. er det ikke nok, kan du overveje et par ”snekæder”; for eksempel sælger Gigtforeningen snekæder til at sætte uden på sko/støvler.
Vær godt klædt på
Klæd dig på i lag, så du kan regulere varmen undervejs. sørg for varmt og gerne svedtransporterende undertøj, og husk at hovedet afgiver enormt meget varme, så sørg for en hue hvis det er meget koldt.
Medbring gerne en let turrygsæk til overskydende tøj, en drikkedunk (og måske en termokande) og lidt snacks til turen.
Når vi bruger musklerne, producerer de stoffer der holder os sunde.
• 30 minutters daglig gang i et tempo der giver varme i kroppen og mærkbart hurtigere puls, halverer risikoen for hjertesygdom, sukkersyge og nogle former for kræft.
• Med den dobbelte aktivitet bekæmper du effektivt overvægt, forhøjet blodtryk og forhøjet fedt (kolesterol) i blodet, ligesom følsomheden over for det livsvigtige insulin øges.
• Rask gang belaster knoglerne i ben og ryg “på den gode måde” – sådan at de sætter gang i at optage kalk og derved holder knogleskørhed fra livet.
• Bruskceller i leddene stimuleres til at vedligeholde ledbrusken og derved forebygge slidgigt.
• Motion har en positiv virkning på vores psykiske velvære.
• Og meget mere…
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.