Hjemmemotion: Ude, men hjemme

Tekst: Marianne Nørup, fysioterapeut

Foto: Shutterstock

Det kan sagtens være nemt, hurtigt og effektivt at træne derhjemme. Og hvorfor ikke lægge træningen udendørs? Her får du ideer til at få gang i kroppen uden at forlade dit hjem.

Trænger kroppen til at blive vækket, og dit hoved til at få ny energi? Frem for at ty til (mere) kaffe og kage, kan du prøve med en hurtig gang motion. Selv om du måske kun har kort tid til rådighed, kan en aktiv pause give ikke blot ny energi, men også tælle effektivt med i regnskabet over træningseffekt på kredsløb og muskler.

Sørg for at det altid er nemt og tilgængeligt at bruge dine pauser aktivt.

Det kan du fx gøre ved at have følgende inden for rækkevidde: Måtte, stor/lille træningsbold, elastikker, håndvægte eller andre redskaber, vandflaske, håndklæde…

Allerbedst er det hvis du kan komme udendørs. Så får du både lys og frisk luft, som også er vigtige faktorer hvis trætheden skal overvindes. De følgende aktiviteter behøver ikke meget plads. Brug fx gården eller haven. På dage med regn kan du træne under et halvtag eller i carporten.


Slyngetræning

Har du et sæt slynger, kan du have dem hængende i din carport eller under et halvtag. De kan også hurtigt sættes op i et træ eller gyngestativ. Der findes et hav af øvelsesmuligheder, og du kan hurtigt få trænet alle kroppens muskler – mens pulsen kommer i vejret.

Slyngetræning kaldes også TRX, og du kan købe udstyret mange steder på nettet. Læs mere i artiklen ’Slyngetræning’ .


Crossfit/HIIT-øvelser

Det store hit lige nu er helkropsøvelser, som har den fordel at de er super effektive, samtidig med at de kan gøres stort set hvor og når som helst. Du kan bruge kroppen som ”redskab” – det gør også øvelserne meget funktionelle. Typisk er det øvelser som squats og lunges (forskellige typer knæbøjninger), armbøjninger osv. – evt. sat sammen med hop og hurtige skift, som får pulsen yderligere i vejret. Læs mere og find forslag til træningsprogrammer i artiklen ”I form på et kvarter”.

Samme ide ligger bag det populære crossfit, hvor man i træningen benytter forhåndenværende ”autentiske” redskaber, fx traktordæk, sandsække, mukkerter osv. Hvad du nu lige har stående… Læs mere i artiklen ”Crossfit – råt, sjovt, sejt – og gerne lidt beskidt


Sjipning

Det bliver næppe meget mere enkelt: Et sjippetov og et par ledige kvadratmeter – så er scenen sat til at få pulsen banket helt i top, mens led og knogler bliver stimuleret. Sørg for variation i teknikken – og naturligvis gode sko. Du får masser af tips i artiklen ”Knoglegod motion: Sjip dig i form”.


Trampolin

Børnenes minitrampolin kan fint gøre nytte for voksne også. Den fylder ganske lidt, og man kan sagtens få pulsen i vejret. En fordel er at træningen er mere skånsom for leddene end fx løb. Når først man kommer ind i teknikken, er der masser af variationsmuligheder.

Få ideer – og bliv klogere på hvad du bør tænke over når du træner trampolinen, i artiklen ”Kom i form på mini-trampolin”.

PS: Du kan også lave disse energiøvelser  eller disse konditionsøvelser udendørs. Find evt. en gammel træningsmåtte eller lign., som du er okay med at bruge udendørs.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.