– Av av av, det gør ondt når du trykker der!, siger Helle Lund Gregersen.
– Nu er jeg lidt ond ved dig, men jeg trykker lige på din lænd igen. Jeg tror ikke det er din ryg der driller, men derimod ballemusklen, svarer fysioterapeut Søren Manscher.
Det er onsdag formiddag, og solen strømmer ind igennem glasfacaden på den iøjnefaldende bygning på havnen i Middelfart – med udsigt til Lillebæltsbroens genskin over vandet. Her ligger hovedkontoret til den arbejdsplads som i flere omgange har vundet prisen ”Danmarks Bedste Arbejdsplads”, nemlig Middelfart Sparekasse.
Helle ligger på en briks på det kontor som hver onsdag bliver lavet om til et lille behandlingsrum for medarbejdere der har brug for behandling – både forebyggende og lindrende – eller bare en afslappende massagepause fra hverdagens stress og jag. Et tiltag som, blandt mange andre ting, har bidraget til titlen som Danmarks Bedste Arbejdsplads.
I sommeren 2017 begyndte Helle Lund Gregersen, der er HR-chef i Middelfart Sparekasse, at få kraftige smerter i lænden, som senere viste sig at være en stor diskusprolaps. Derfor måtte hun en tur på operationsbordet.
– Jeg kom mig egentlig hurtigt oven på operationen, men efter blot halvanden måneds fuldtidsarbejde begyndte jeg at mærke smerter i lænden igen – der var opstået en ny diskosprolaps, og jeg skulle derfor opereres igen blot få måneder efter første operation, siger Helle.
I dag er Helle tilbage på deltid, og får behandling fra en lokal fysioterapeut i byen – suppleret med behandlinger fra Søren Manscher, som gennem 14 år har været fast fysioterapeut hos Middelfart Sparekasse.
– Det er fantastisk at vi af arbejdspladsen får mulighed for at få en halv til en hel times pusterum hver onsdag, hvis vi ønsker det. For mig ville det være spildtid på transport frem og tilbage, hvis jeg udelukkende skulle behandles i byen, siger Helle Lund Gregersen
Søren Manscher besøger, foruden Middelfart, på skift også afdelingerne i Vejle, Vinding, Hedensted og Strib. Mange større virksomheder forsøger sig med fælles øvelser en gang om dagen, fx med elastik, og fællesskabet i øvelserne virker positivt for mange. Men ifølge Søren Manscher er det ikke nødvendigvis den eneste vej frem.
– Medarbejderne har jo dybt forskellige udgangspunkter – nogle crossfitter og løber maraton, mens andre er til yoga og gåture. Derfor har jeg erfaret at det i længden kan blive en irritationsfaktor for folk hvis der bliver trukket fællesøvelser og tiltag ned over hovedet på dem – og i mange tilfælde bliver det derfor bare en døgnflue, siger Søren.
Til gengæld oplever Søren en kontinuerlighed i besøgene hos ham når han besøger de forskellige afdelinger, og det medfører en spiral af gode ting. Han kender efterhånden medarbejderne hos Middelfart Sparekasse rigtig godt, hvilket også gør det nemmere at lokalisere eventuelle skader og skavanker hos den enkelte.
Også for medarbejdere der har stress, eller begyndende tegn på stress, kan Søren blive en del af behandlingen:
– Det er selvfølgelig kun en lille del af den samlede behandling, men jeg kan fx hjælpe med afspænding, kraniosakral-terapi og gode råd om motion i forbindelse med stress, siger Søren Manscher.
Fokus på vægt og sundhed har man taget op til det næste niveau i afdelingen i Vinding, hvor bankens ni kolleger tilbage i januar 2017 satte et fælles mål: At tabe over 54 kilo fra januar til maj. Rundstykker dagligt og kage i ugens løb blev til sidst for meget for rådgiver Carsten Møller Larsen, og han tog derfor stafetten og inviterede alle i afdelingen ”På kur med Carsten”. Hver kollega satte sig et personligt mål for vægttab. Nogle begyndte at cykle, andre løb og andre igen valgte at gå i fitness – samtidigt blev håndværkere og morgenkager skiftet ud med rugbrød og frugt. Fredag morgen stod på vejning, og afrapporteringen blev skrevet på fællestavlen i frokoststuen.
– Det er en stor motivationsfaktor – og det er 100 gange nemmere når vi alle er med. Nogle nåede helt i mål, andre ikke helt, men det gør ikke så meget. Der er mange andre positive effekter. Nogle døjer lidt med blodtrykket og andet, og dér har vægttabet en tydelig positiv effekt, siger Elin Bjerrum, medarbejder i Middelfart Sparekasse i Vinding.
Hvert tredje år får medarbejderne hos Middelfart Sparekasse en arbejdsgiverbetalt helbredsundersøgelse, som virkelig går i dybden. Sparekassen har en aftale med privathospitalet Mølholm, hvor undersøgelsen foregår. Her bliver de ansatte blandt andet undersøgt for lymfeknudeforhold og får taget blodprøver til vurdering af blodprocent, kolesterolprofil, blodsukker, saltindhold og nyre- og leverfunktion, som bare er et lille udpluk af undersøgelsen.
Samtidigt er der fokus på de efterhånden kendte KRAMSS-faktorer (kost, rygning, motion, stress og søvn), som er væsentlige for vores helbred og trivsel. Der bliver løbende målt på disse faktorer igennem spørgeskemaer, og derefter igangsættes initiativer på baggrund af resultaterne.
Middelfart Sparekasses vision er ”Bedst til kunder” – men for at det overhovedet er muligt at være noget for kunderne, er det også nødvendigt at der er sundhed og trivsel blandt medarbejderne.
– Vi har for længst erkendt at vi kun kan blive bedst til kunder hvis vi har tilfredse medarbejdere. Det er simpelthen forudsætningen for at kunderne får den ekstra service som vi gerne vil være kendt for, siger Helle Lund Gregersen.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.