Når vi dyrker yoga, får vi ikke blot strakt og gennemarbejdet kroppen – vi får også et strejf af Østens mystik og ro. Yoga er i den grad blevet allemandseje, og lovprises for et utal af kvaliteter. Men det er ikke uden risiko når stive vesterlændinge et par gange om ugen skifter stol eller sofa ud med en yogamåtte.
Selv om yoga kan dateres mere end 2000 år tilbage, er det stadig forholdsvis nyt og spændende for os i den vestlige verden. Stadig flere – både mænd og kvinder – har fået øjnene op for Østens gamle yogapraksis og dens gavnlige effekter, og særligt de sidste fem år er der sket et boom. Yoga er ganske enkelt hot!
Yoga kombinerer mindfulness, åndedræt og bevægelse og indvirker på legemets sundhed. Blandt andet er yoga kendt for give bedre stabilitet i leddene, øget kropsbevidsthed, bedre balance og kropsholdning, styrke og afstresning
Men yoga er ikke kun guld og grønne skove. Som ved al fysisk aktivitet er der en risiko for at skade sig selv. Og det sker! I USA rapporterer fysiologer og idrætslæger om et stigende antal skader der kan tilskrives yogatræning, angiveligt fordi udøverne træner for aggressivt og presser sig selv for meget i yderstillingerne, og fordi instruktion og træning ofte er mangelfuld.
De fleste skader konstateres i den nederste del af ryggen, i knæet og hasesenen, udtaler de amerikanske eksperter til New York Times, men også forvredne håndled og nakkeskader er at finde på skadeslisten.
Yoga beskrives oprindeligt som en ”fysisk, mental og spirituel udøvelse for at transformere krop og sind” og som ”en filosofi der indeholder måder at forholde sig til livet på”. Det er ikke en religion, men har tæt forbindelse til Østens religioner som hinduisme og buddhisme.
I vesten er yoga som regel taget ud af sin oprindelige kontekst og dyrkes primært med fokus på de fysiske yogapositioner (kaldet asanas), der oprindeligt var tænkt som et værktøj til at opnå en bedre meditation uden forstyrrelse fra kroppen. I dag bruger mange yoga som et middel til at blive mere smidige. Det kan nærmest blive en konkurrence om at nå dybere i stillingerne, og det sker ofte på bekostning af ledstabilitet og korrekt kropsholdning. Når man eksempelvis står i en foroverbøjet position, kan ledbåndene omkring bækken og ryg udsættes for et uhensigtsmæssigt stræk, der kan give grobund for skader. Og mens en fleksibel krop og bevægelige led er en god ting, er overbevægelighed det bestemt ikke. Kommer man helt ud i yderpositioner hvor man ikke længere kan kontrollere leddene via muskelkraft, belaster man sine led forkert – og det vil mange af os ikke nødvendigvis bemærke. På et hold vil man desuden typisk forsøge at være lige så smidig som sin sidemand, og så overskrider man nemt sine egne grænser.
Yoga tiltrækker ofte personer der i forvejen er bevægelige – for de er jo umiddelbart rigtig gode til yoga. Men er du hypermobil, skal du være ekstra opmærksom hvis du dyrker yoga. Hypermobile personer har lettere ved at komme dybere i stillingerne uden at mærke et muskulært stræk, og det kan betyde potentielle skader.
Yoga kan dog være med til at øge stabiliteten i leddene, såfremt træningen udføres med korrekt alignment og ikke i yderstillinger. Alignment kan beskrives som den optimale placering af ens kropsdele, hvor knogler, muskler, led, væv og strukturer i kroppen anvendes og belastes så hensigtsmæssigt, effektivt og økonomisk som muligt. Hypermobile bør fokusere deres yogatræning på stabilitet og styrke frem for bevægelighed. Igen det handler om balance i kroppen. Sørg for at have en fagligt veluddannet yogalærer, og lad vedkommende tjekke om du udfører stillingen korrekt.
Hensigtsmæssigt udført kan yoga styrke kroppen og ikke mindst øge dens bevægelighed. Yoga styrker også krop/sind-forbindelsen og virker for mange som afstresning og et pusterum i hverdagen hvor der er mulighed for at sætte tankemyldret på standby.
Hvis man ikke er påpasselig, kan man fremprovokere skader i eksempelvis ryggen. Der findes endnu ikke statistikker, men sammenlignet med andre motionsformer er skadesrisikoen ved yoga dog sandsynligvis stadig lille. Det vigtigste du kan gøre for at undgå farerne ved yoga, er at lytte nøje til din krop og sørge for god undervisning og vejledning
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.