Det kan være svært at opbygge motionsrutiner. Især, hvis du som de fleste foretrækker at træne efter arbejde. Der kan så let komme noget i vejen, når noget uforudset skal nås, eller hvis du ikke har spist og drukket, som du burde. Selvom du eksempelvis sagtens kan løbe en tur med en svag sultfornemmelse i maven eller lidt løgbøvs efter frokostsandwichen, føles det ikke helt rigtigt. Så er det let at udsætte træningen til dagen efter, hvor de samme problemer måske viser sig. Pludselig er der gået en uge uden træning.
Men hvis du træner om morgenen på fastende hjerte, er tavlen ren. Det er bare at sætte vækkeuret til at ringe, så du kan nå det før dagens øvrige gøremål. Selvom du formentligt præsterer bedre om eftermiddagen, kan det alligevel være fornuftigt at lægge hverdagstræningen i de tidlige morgentimer.
– Når du dyrker motion, udskiller kroppen en masse hormoner, blandt andet adrenalin, som vækker dig og gør dig mere klar til dagen, siger ph.d. Sofie Laage-Christensen fra Aarhus Universitet til magasinet Videnskab. Hun forsker i døgnrytmer i relation til depression.
Den kortvarige påvirkning af hormoner som adrenalin, serotonin, kortisol, dopamin, endorfin og noradrenalin vækker kroppen og hjernen, så du kan præstere bedre både fysisk og mentalt et godt stykke op ad dagen.
Morgentræningen sparker altså din dag effektivt i gang. Det kan hjælpe dig i den anden ende, hvis du lider af søvnbesvær. Hvis du har startet dagen en time tidligere med fysisk udfoldelse, vil du have lettere ved at falde i søvn om aftenen.
Derudover kan din fedtforbrænding blive øget en anelse, når du træner fastende. Det er meget lidt, så det er ikke et argument i sig selv – blot en lille tillægsgevinst.
– Det giver en lille effekt på træningen, hvis man træner fastende, men det er så lidt. Nogen sværger til det, men jeg ser det mere som religion end reelle facts, siger professor Jørn Wulff Helge fra Københavns Universitet til magasinet Videnskab.
Start dagen med et halvt glas vand ti minutter før din træning begynder; det sætter gang i kroppen, så de første spring på løbeturen ikke bliver en chokstart. Vandet kan også sætte gang i peristaltikken, så du bliver en anelse lettere før motionen.
Faktisk kan morgentræning gøre B-mennesker til A-mennesker. Det skyldes, at det lyssensitive væv, du har i øjet, sender signaler til hjernen om, at dagen er begyndt. Det er det samme væv, der registrerer mørket i aftentimerne og sætter gang i udskillelsen af søvnhormonet melatonin. Det kræver naturligvis, at din træning sker i morgensolen, hvilket kan give nogle udfordringer i vinterhalvåret. Men i den mørke tid vil den øvrige hormonpåvirkning af kroppen stadig have den samme, gavnlige effekt på din dag.
Kilde: Videnskab
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.