Vi skal mødes ved søen under det store træ.
Tine ved godt selv at det er en lidt upræcis besked når man befinder sig i Marselisborg skov i Aarhus, hvor hundredvis af store og små træer står side om side og strækker deres solhungrende grene mod himlen. Derfor henter hun mig og et par andre nye deltagere til sit natur-genoptræningshold ved busstoppestedet i stedet.
Solen har ikke svært ved at finde vej gennem trætoppene – bøgen er endnu ikke sprunget ud denne aprildag, men de bristeklare knopper signalerer at skoven er SÅ parat. En myriade af hvide anemoner ligger som et poetisk tæppe over den bølgende skovbund, og enkelte træer og buske giver med glimtvise grønne farvepletter en forsmag på hvad der er i vente.
Krop+fysik har fået lov til at være med til udendørs træning for borgere der er tilknyttet Ortopædisk GenoptræningsCenter i Aarhus Kommune. Deltagerne har forskellige ortopædkirurgiske eller lænderyg-diagnoser. Alle har først modtaget individuel træning, og har efterfølgende selv valgt at deltage på naturholdet. Det vigtigste kriterie for at deltage er lysten til at træne og bevæge sig i naturen.
På holdet i dag er der flere der har fået opereret hoften eller fået helt nyt hofteled. En har fået en knæoperation, en anden en skulderskade, en tredje en håndskade. Vi er 9 deltagere, og derfor er der to fysioterapeuter med i skoven. Det er nemlig vigtigt at træningen er individuel.
Hver enkelt deltager har sat sig konkrete mål, som betyder noget for dem. Fx at kunne tage bukser på selv eller at klare trappen til 3. sal. Ideen er at deltagerne efterfølgende skal kunne varetage genoptræningen – og hverdagen – selv.
– Vi samarbejder også med en jobkonsulent, så borgerne kan komme tilbage til deres arbejde, også selvom de ikke er 100 pct. restitueret. Det målretter vi træningen til, fortæller Tine Munk Ramskov, som har været fysioterapeut på naturhold i ni år – og elsker det!
Der sker nemlig noget særligt når træningen flyttes udendørs.
– Forskning viser jo at natur giver ro til hjernen. Men i vores situation betyder det også meget at naturen er et fælles rum – ikke mit, terapeutens, rum, siger Tine Munk Ramskov. Hun oplever at det er nemmere for patienterne at tage initiativ, sætte sig mål, reflektere og se hverdagen når de er uden for den traditionelle træningssal.
– De kan bedre se kvaliteten af bevægelserne – og behovet for den. Når man fx går op ad bakke, er man nødt til at være mindre stiv i kroppen og have ”bløde ben”. Skovbunden er jo ét stort vippebræt. På den måde bliver det en aha-oplevelse for mange at komme herud.
Vi er nået til en åben lysning i skoven. Her skal vi røre græstotterne – først med hænderne, siden med fødderne. Vi går slalom gennem de små forhøjninger i jorden, og leger ’Kongens efterfølger’ to og to. Dernæst går turen ud i skovens uopdyrkede vildnis. Vi er nødt til at dukke os, kigge op, træde hen over, udenom osv. Smågrene skubbes væk, kroppe drejer sig, fødder afsøger underlaget, som er dækket af blade, mos og grene.
– Find en træstamme – og så er det armbøjninger op ad stammen!, kommanderer Tine, som efterfølgende får os til at samle pinde op og lægge dem op på træerne, hvorefter vi dyster om hvem der kan samle flest ind igen. Nogle bevæger sig meget forsigtigt og lidt stift, men alle virker koncentrerede.
– Min største udfordring i dag var at være tålmodig og finde kvaliteten i mine bevægelser, frem for at være hurtig og prøve at få pulsen i vejret.
Kvinden som taler, har tidligere har løbet meget, men ved godt at hun er nødt til at kunne kontrollere sit opererede knæ før hun trækker i løbetøjet igen. Vi står i en rundkreds ved søen, træningen er slut, og alle skal på skift reflektere over hvordan de er blevet udfordret i dag. En har opdaget at han har problemer med de sideværts bevægelser. En anden har haft svært ved at holde balancen da han skulle samle pinde op – han vil hjem og træne videre.
For Annette Lange Bak Nielsen, der har haft åbent benbrud og blev opereret i oktober sidste år, er udfordringen at komme helt ned i knæ – og derhjemme mærker hun blandt andet problemer med at gå på trapper.
– Jeg er utrolig glad for at min arbejdsgiver giver mig fri til træningen to gange om ugen, for det betyder alverden. Mit mål er at kunne gå 2 km uden pause. I går gik jeg 4 km med pauser undervejs, og det er et stort fremskridt, fortæller hun.
Annette Lange Bak Nielsen møder op uanset hvordan vejret er. Vi bor jo i Danmark, som hun siger. Så hvis man vil færdes ude, så må man kunne klare vejret.
Hendes begejstring for naturtræningen er stor. Fokus flyttes et andet sted hen, og hun presser sig selv mere, siger hun.
– Træningen er positiv, brugbar og tryg. Vi har et godt sammenhold, og instruktørerne er gode. Og så kommer jeg i rigtig godt humør af at træne i skoven.
– Jeg synes det er fantastisk. Jeg er simpelthen så glad når jeg går herfra.
Udendørs træning hitterUdendørs træning er blevet populært – uanset om det er traditionel crosstraining der flyttes udendørs, eller træning hvor man bevidst inddrager naturens egne ”redskaber” og udfordringer. Det er ikke kun rekonvalescenter der har glæde af at bruge naturen som træningscenter. Også inden for fitnessverdenen oplever udetræning stigende interesse. Det mærker man blandt andet hos Training4all.dk, som arrangerer udendørs træning på forskellige lokationer i og omkring Aarhus. Her er deltagerne en blandet skare af voksne mennesker, som typisk tidligere har prøvet fitnesscenter og andre motionsformer, og som finder motivation i kombinationen mellem træning og natur. Det er fysioterapeuterne Claus Theilgaard Sevel og Peter Keller Hansen som står bag konceptet. – Jeg tror mange er blevet trætte af at træne i et indelukket fitnesscenter og har fået øjnene op for at det tilfører træningen en masse at komme udendørs. Vores deltagerne fortæller fx at de oplever større velvære og bedre humør efter udetræningen, siger Peter Keller Hansen. Mange sidegevinster– Udetræning er stress-reducerende, viser adskillige undersøgelser. Og så er det en god kontrast til det typiske hverdags-indeliv, fortsætter Peter Keller Hansen. – Men ikke mindst er udetræningen alsidig, fordi vi udnytter naturens ”forhindringer” og ikke er bundet af bestemte rammer eller udstyr. Der er variation i træningen og omgivelserne i form af årstiderne, vejrets skifte og den natur vi befinder os i – om det så er skov, park eller andet. Training4all’s instruktører har baggrund som fysioterapeuter, og det kan blandt andet ses i deres individuelle tilgang til øvelserne – ikke alle laver det samme eller på samme måde. Det sikrer kvalitet og korrekt tilpasning. – Også på den måde er naturtræning meget velegnet, for det er nemt at differentiere udfordringerne i naturen, siger Peter Keller Hansen, og tilføjer at en ’bivirkning’ er at ude-oplevelserne giver mod på mere. – Flere fortæller at de nu har fået lyst og overskud til eksempelvis at cykle på job. Claus Sevel er fysioterapeut og kandidat i idræt. Peter Keller Hansen er fysioterapeut og master i fitness og træning. Læs mere på training4all.dk. Du kan finde udetræning landet rundt. Spørg fx i din lokale idrætsklub eller fysioterapi-klinik. DGI Østjylland har gennemført et 3-årigt projekt, ”Ud i naturen – ind i livet”, med henblik på at skabe et sundhedstilbud for alle, også de ”trænings-uvante”, til idrætsforeningerne, hvor naturen er ramme for træningen. Fotos her på siden stammer fra dette projekt. |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.